Dinsdag 5-01-2010: Messentrekkers in Staphorst & Elders

5 Jan

StaphorstmessentreksterIn de meeste kranten een foeterende Marry Schra uit Staphorst, die met een broodmes in haar auto rondreed. Toen ze werd gecontroleerd had ze geen rijbewijs bij zich, de agenten zagen dat ze een groot broodmes – cadeau gekregen bij een plaatselijke bakker – in haar dashboardkastje had liggen en gaven haar daarvoor een waarschuwing. Ze moest het in de achterbak leggen, als ze dat niet wilde moest ze mee naar het bureau. En voor het niet bij zich hebben van haar rijbewijs kreeg ze een bekeuring.

Eerst kwam het wat verkeerd in de media: dat ze een boete had gekregen voor dat mes. De mediawereld was even te klein. Een deugdzame vrouw uit Staphorst, mag die niet met een mes in de auto rondrijden? Het lijkt inderdaad wat doorgeslagen, maar stel dat datzelfde mes bij twee – laten we zeggen Marokkaanse – jongens in de auto had gelegen, ik vraag me af of die er zo genadig vanaf waren gekomen.

Staphorst heeft een geschiedenis op het gebied van messentrekken, zoals veel plattelandsdorpen. Het was vroeger niet de bedoeling dat een meisje uit het ene gat verkering kreeg met een jongen uit een ander gehucht, daar moest soms eerst een flink robbertje worden gevochten. Wat overigens zelden tot dodelijke slachtoffers leidde.

Dat is tegenwoordig wel anders. Ik ben de moord- en doodslagcijfers van 2009 nog wat aan het nakijken, op schiet- en steekdoden. Ik ben nog maar bij januari en februari, maar dan tel ik negen doden door schietpartij en ook negen door een steekpartij.

                                                           *

Panomichael_2Het interview met ‘klusjesman’ Michaxc3xabl de Jong en diens vriendin Meike Wittermans over de Deventer Moordzaak staat nu compleet online. Er zijn inmiddels al aardig wat reacties binnengekomen op de publicatie in Panorama, maar ik had al aangekondigd dat ik niet van plan ben de hele discussie over die zaak nog eens dunnetjes over te doen, dit gaat alleen over hoe twee onschuldige burgers zich voelen onder een volkomen ten onrechte op hen ontketende heksenjacht, die zijn weerga niet kent in de Nederlandse geschiedenis. En waarvoor heel veel mensen zich diep zouden moeten schamen.

Maar dat helaas niet doen.

Dat bleek meteen ook al uit tal van reacties van mensen die wxc3xa9l inhoudelijk op details ingaan. De blinde haat die eruit spreekt baart mij zorgen, met die mensen komt het nooit meer goed. Ook Maurice de Hond geeft met geen letter aan dat hij zich voor een ogenblik heeft willen verplaatsen in de situatie die door zijn toedoen is ontstaan. Hij noemt mij verblind.

Het zij zo.

Op zijn site gaat hij uitvoerig in op ‘de leugens’. Zo heeft hij niet zitten twitteren tijdens het verhoor bij de Hoge Raad, daar was hij toen nog helemaal niet mee bezig. Beweert hij. Dat zal vast kloppen. Michaxc3xabl en Meike zijn digibeten, ik denk dat ze amper weten wat twitteren is, ze zullen hebben bedoeld: sms’en. Of De Hond heeft gewoon zitten kloten met zijn telefoon, uit verveling. Het meest bizarre aan die toestand was dat de mensen die zich moeten verdedigen tegen de volksmennerij gxc3xa9xc3xa9n contact met de buitenwereld mogen, terwijl de aanstichter van alle ellende kennelijk gewoon met zijn laptop en zijn mobiele telefoon de buitenwereld op de hoogte kan houden. Maar een discussie daarover is bij voorbaat ook al zinloos.

Het hele interview staat hier

Mijn wekelijkse column op bepster is een afgeleide van het bovenstaande. Gaat over ‘vrienden in nood’. Michaxc3xabl en Meike raakten hun vrienden kwijt toen ze in de narigheid kwamen.

No Responses to “Dinsdag 5-01-2010: Messentrekkers in Staphorst & Elders”

 1. ed January 5, 2010 at 9:55 am #

  “Het meest bizarre aan die toestand was dat de mensen die zich moeten verdedigen tegen de volksmennerij gxc3xa9xc3xa9n contact met de buitenwereld mogen,…….”

  Dat klopt, maar dat geldt ook voor elke strafzaak: Het OM krijgt alle ruimte om willekeurig welke opgeklopte details of zelfs hersenspinsels naar buiten te brengen, gretig geciteerd door de media, maar de verdachte komt zelden aan het woord. Daarmee zijn zeker in de wat spraakmakender zaken, verdachten van te voren al als beest afgeschilderd, terwijl de waarheid best wel genuanceerder kan liggen

 2. ed January 5, 2010 at 9:56 am #

  “Michaxc3xabl en Meike raakten hun vrienden kwijt toen ze in de narigheid kwamen”

  Geen echte vrienden dus, die kun je dan ook maar beter kwijt zijn.
  Als ik een vriend had die in problemen met de wet zou komen, dan zou ik toch eerst zijn kant van het verhaal geloven vxc3xb3xc3xb3r ik hem zou veroordelen.

 3. van Thijn February 5, 2010 at 3:57 pm #

  De mevrouw uit Staphorst heeft dit verhaal zelf de wereld in geholpen. Toen de blogger van Staphorst het op zijn weblog publiceerde stelde ze haar verhaal bij. De Telegraaf heeft het verhaal rechtstreeks bij de bakker gehaald n.a.v. het weblog van Staphorst.Die mevrouw Schra moet zich eens ernstig achter het oor krabben voor ze iets dergelijks gaat verkondigen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: