Maandag 4-1: Duur aan de Cxc3xb4te d'Azur!

4 Jan

Middellandsezee1"Cxc3xb4te d’Azur? Veel te duur!"

Tja, de Mxc3xa9diterranee, waar Toon Hermans zo bevlogen over kon zingen. Het blijft een apart stukje Europa. Aan allerlei reacties merk ik dat er maar weinig mensen het tegenwoordig nog met mij eens zijn, dus dit kan er ook nog wel bij: de Rivixc3xa8ra is het mooiste vakantiegebied ter wereld. Ik heb lang niet alles gezien (wel tamelijk veel), maar sinds ik op mijn achttiende met een ouwe Eend, met haperende remmen en een touwtje om het portier dicht te houden, door de bergen naar Zuid-Frankrijk tufte ben ik een beetje verslingerd aan dat gebied.

De plaatselijke politiek aldaar heeft mij tot nu toe weinig geboeid, maar daar komt in 2010 verandering in, dankzij onze nieuwe Franse correspondent, Peter Hagtingius. Hij doet kond van ontwikkelingen waar wij, vakantievierende franco- en andere fielen, geen weet van hebben. Te beginnen met:

De Operatie schone handen

"Onderzoeksrechter Charles Duchaine uit Marseille doet weer eens een poging te bewijzen dat de boven- en de onderwereld aan de rijke Cxc3xb4te d’Azur nauw met elkaar verweven zijn. Op het landgoed van de miljardaire Chantal Grundig, erfgename van het gelijknamige electronica-concern, is inmiddels 400.000 euro aan cash in beslag genomen. En de  burgemeester van de super sjieke badplaats Saint-Jean-Cap-Ferrat mag nog even komen uitleggen hoe hij aan de 5 ton in contanten komt, die hij in een bankkluis bewaarde. Staatssecretaris van financixc3xabn De Jager zou zijn vingers aflikken.

Onder verwijzing naar de ‘Operatie schone handen’ van de Italiaanse rechters die begin jaren negentig van de vorige eeuw de maffia van haar contacten in de politieke en financixc3xable bovenwereld dachten te beroven, wordt nu in Zuid-Frankrijk onder dezelfde naam een soortgelijke poging gedaan. Onder aanvoering van onderzoeksrechter Charles Duchaine uit Marseille.

Diens ‘operatie’ begon spectaculair: Gxc3xa9rard Spinelli, de rechtse burgemeester van het luxe Rivixc3xa8ra-plaatsje Beausoleil, werd in het holst van de ochtend door 25 gendarmes van zijn bed  gelicht. In zijn aanwezigheid werd vervolgens het gemeentehuis doorzocht en Spinelli zit inmiddels al zes weken in het cachot. Beschuldigd van corruptie, de burgemeester ontkent.

Sterk staat hij niet. Een andere verdachte in de affaire is Lino Alberti, een Italiaan met een Monegaskisch paspoort die in Zuid-Frankrijk uitgroeide tot een van de grootste aannemers. En deze Alberti (nu tegen een borgtocht van xe2x82xac 1 miljoen voorlopig op vrije voeten) heeft toegegeven dat hij Spinelli 65.000 euro heeft toegestopt. In ruil kreeg hij een deel van de order voor de bouw van La Tour Odxc3xa9on, een gigantische torenflat van 49 verdiepingen en 170 meter hoog, op de grens van Monaco en Beausoleil. Ofschoon de bevolking en de gemeenteraad van Beausoleil zich fel tegen die toren verzetten, kon dankzij de burgemeester toch alvast een begin met de bouw worden gemaakt.

Toen rechter Duchaine dit spoor te pakken had, ging hij verder zoeken. Hij kwam terecht bij de levenspartner van Alberti, de miljardaire Chantal Grundig. Ze is de erfgename van het gelijknamige electronica-concern en woont op een uitgestrekt landgoed aan de Rivixc3xa8ra samen met die Lino Alberti. Huiszoeking leverde de vondst van 400.000 euro in contanten op, mevrouw Grundig is nu ‘txc3xa9moin assistxc3xa9’, volgens het Franse recht iemand die voor de helft als verdachte en half als getuige wordt beschouwd. Ze is (nog) op vrije voeten.

Wat iedereen in Zuid-Frankrijk al weet en wist: Alberti is dik bevriend met Roger Mouret en Giovanni Tagliamento, twee types van wie al jaren wordt aangenomen dat ze de ‘ambassadeurs’ van de Napolitiaanse Camora in Zuid-Frankrijk zijn. Ze zetelen in Grenoble. Ze zijn in deze zaak verhoord, maar vooralsnog vrijgelaten.

Heel Frankrijk begon zich pas voor de kwestie te interesseren toen rechter Duchaine een inval deed bij de bank van Renxc3xa9 Vestri, de burgemeester van het super-de-luxe Saint-Jean-Cap-Ferrat, en tevens senator (ongeveer Eerste Kamerlid) in Parijs.Er werd 500.000 euro in contanten in zijn kluis gevonden.Vanwege zijn parlementaire onschendbaarheid mocht Duchaine de 71-jarige Vestri niet arresteren. Maar dezer dagen besluit een onderzoekscommissie van de senaat of die onschendbaarheid opgeheven wordt. De echtgenote en de kinderen van Vestri hebben ondertussen al wel vrijheidsbeperkingen opgelegd gekregen.

Via de bankafschriften van Vestri kwam Duchaine bij de Monegaskische zakenman Silvio Perlino terecht, officieel een accountant gespecialiseerd in ‘off shore’-constructies, lees: belastingvrij geld wegzetten en/of witwassen. Duchaine denkt te kunnen bewijzen dat de burgemeesters Vestri en Spinelli dankzij Perlino over geheime rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein beschikken.

Is de vraag hoe de plaatselijke bevolking nu over hun burgemeesters denkt. Men is niet boos en evenmin verbaasd. In dit deel van de wereld weet iedereen al eeuwen dat de keus voor een politieke carrixc3xa8re vooral met eigen belang samenhangt.    

Corruptie is dus gewoon en redelijk geaccepteerd. Ook de 74-jarige burgemeester Jacques Tuticci van het mini-gehucht Tournefort (150 inwoners, iets boven Nice gelegen) wordt ervan verdacht. Zonder dat anderen de kans kregen een offerte uit te brengen, zoals formeel had gemoeten, werden gemeentelijke werkzaamheden (xc3 50.000 euro) aan gemeenteraadsleden gegund."

Tot zover het bericht van het Zuiden. Waar nog wel meer akkefietjes spelen, ook met Nederlandse personen die een potje maken van onroerend goed en witte boorden waar ik dit jaar nog veel op terug zal moeten komen. Wees Net & Proper, dan ben je aan het End van de Straat altijd goedkoper!   

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: