Zondag 3-1-2010: Jasper Schuringa, de held & het geld

3 Jan

JasperschuringaHeldendom duurt altijd maar heel even, in Nederland. Aanvankelijk roemde iedereen de tegenwoordigheid van geest van Jasper Schuringa, die primair reageerde toen een zelfmoordterrorist probeerde een bom tot ontploffing te brengen. Dat was weliswaar mislukt, maar het snel blussen van de brand kan belangrijk zijn geweest. Zou ik nog wel eens willen weten hoe belangrijk precies, stel dat Jasper niks had gedaan, wat was er dan gebeurd? Maar op zijn optreden valt wat mij betreft niet veel af te dingen: je weet niet precies wat je te wachten staat, het gevaar moest zo snel mogelijk worden onderdrukt.

Inmiddels beginnen de zure geluiden door te komen. In het Nederlands Dagblad schrijft columnist Espentijn er sarcastisch over:

"Hij en hij alleen redde de passagiers van vlucht 253 naar Chicago van een wisse dood. Nou ja, hij en natuurlijk ook het gebrek aan hersens van de terrorist, die nogal onbehendig klungelde met zijn gevaarlijke lading. Maar Jasper Schuringa was een scherp waarnemer. Toen de zelfmoordterrorist Umar Farouk Abdulmutallab ook maar een gering beetje verdacht ging doen had Jasper het onmiddellijk in de gaten. Dat Umar een beetje zwart was zal ook geholpen hebben. Zelfs zonder Batmanpak waagde Superheld Jasper de sprong over de stoelen van zijn medepassagiers, doofde met blote handen de vlammen en nam Abdulmutallab in een houdgreep."

Ik zie het de columnist nog niet doen, maar die vond het blijkbaar ook niet zo erg nodig allemaal. En volgens hem praat superheld Jasper Schuringa sinds zijn heldendaad alleen nog maar voor geld.

"Nou ja, officieel niet, want dat mag niet van de meeste media. Officieel. Dus hij liet naar verluidt CNN tienduizend dollar betalen voor een foto waarop nauwelijks iets te zien was xe2x80″ en nadat die deal gesloten was gaf The Flying Hero Dutchman een exclusief interview aan de nieuwszender. Gratis. Ondertussen had hij al een Israelische vriend als manager aangesteld, die keiharde onderhandelingen voerde met andere media. Want Jasper had meer fotoxe2x80x99s gemaakt, en ook die konden voor een paar duizend dollar wel gepubliceerd worden door bijvoorbeeld MetroPCS Network. Maar bij die nieuwsorganisatie zat kennelijk toch iemand die het allemaal te gortig vond orden. De mails waarin de kersverse manager de keiharde onderhandelingen voerde, werden subtiel gelekt."

Tja. En?

No Responses to “Zondag 3-1-2010: Jasper Schuringa, de held & het geld”

 1. II January 3, 2010 at 10:43 am #

  Helemaal mee eens HJ. Natuurlijk houdt het een keer op als iedereen maar wilt dat je komt opdraven voor hun interview. Volgens mij klopt het stukje niet en was die foto van een ander. Toen onze held begreep dat daar geld voor was betaald vond hij dat hij ook geld moest krijgen. En wat maakt het uit dat het een Israelier was die zn zaken waarnam? Nogal suggestief allemaal van deze reporter.

 2. DOKKER January 3, 2010 at 11:37 am #

  waarom zou hij er geen geld voor vragen…..die amerikanen zijn toch altijd zo sensatie belust !!!!!

  ik had veel meer gevraagd en zou ook naar Letterman gaan

 3. diana January 3, 2010 at 12:16 pm #

  Hij moet zo gigantische bedragen vragen, dat hij vanaf nu met rust gelaten zal zijn!

 4. ed January 3, 2010 at 12:50 pm #

  Jasper heeft waarschijnlijk niemand gered, want er was geen bom meer aanwezig, maar het feit dat hij toch ingreep maakt hem een held.
  Waarom zou hij geen geld mogen krijgen?
  Als Dries Roelvink op wintersport zijn enkel verstuikt krijgt hij oook geld omdat in RTL Boulevard te komen vertellen. Als Patrick vd Eem Joran er in luist krijgt hij ook geld (meer dan Jasper) en als een bankdirecteur iedereen besteeld en de belastingbetaler zijn bank redt, krijgt-ie ook nog geld toe, meer dan Patrick en Jasper bij elkaar en als Paris Hilton op een feestje komt krijgt ze er nog geld voor dus ik begrijp het gezeur echt niet.

 5. adrianus January 3, 2010 at 1:09 pm #

  Gelukkig toch nog nederlanders met ballen .Hulde voor Jasper en van mij mag hij er goed knaken aan verdienen ,want het had ook heel anders af kunnen lopen.
  Regilio Tuur had het zelfde gedaan ,die heeft tenslotte ook iedereen uit de Hudson rivier gered HAHAHA

 6. petje January 3, 2010 at 8:59 pm #

  HJ, ik zie jou met jouw postuur hem dit niet nadoen..
  Ik zou liever zien dat ze deze Jasper gaan ondervragen over zijn eventuele betrokkenheid bij deze nepaanslag; was degene die de hele reis filmde een collega van Jasper? Kende Jasper de Indier in maatpak die de Nigeriaan begeleidde?
  Maar dat soort vragen interesseert jou niet, toch HJ. Jij schrijft alleen sappige verhaaltjes zonder kop of staart.
  Tja, en?

  Beste Petje,

  Is de nieuwjaarsborrel verkeerd gevallen?

  Hendrik Jan

 7. Ome Joop January 3, 2010 at 9:21 pm #

  Allemaal hartstikke leuk hoor of onze held nu wel centjes wil voor zxc2xb4n mediaoptreden maar er zijn nog wel wat vragen over deze zaak die interessanter zijn.
  Hoe is het mogelijk dat een persoon waarover zxc2xb4n vader reeds bij de CIA te biecht is gegaan zomaar een visum krijgt voor de USA?
  Hoe is het mogelijk dat deze persoon, aan boord zich verdacht gedraagd door een langdurig toilet bezoek, eenmaal terug op zxc2xb4n plaats in toom gehouden moet worden door een oplettende passagier? Waar waren de airmarshalls?
  Zijn die `terroristen`zo stom om opnieuw hetzelfde niet werkend chemisch goedje (de schoenterrorist)te gebruiken?

  Om het dan maar niet te hebben over een door de meest gevreesde baardclub aangestuurde grapjas die bij die cartoontekenaar aanbelt om hem met een hamer op zxc2xb4n Deense pannetje te slaan.
  Je zou bijna van pret in je broek piessen om zoveel knulligheid.
  Hier stinkt iets behoorlijk en het is niet die chemische onderbroek.

 8. Michel ten Hoove January 4, 2010 at 8:13 am #

  Inderdaad, xc3xa9n wat dan nog? Moeten journalisten zelf dan ook maar en masse niet meer betaald worden voor hun diensten?

  Met een camera in ieder mobieltje en een weblog voor iedereen met een mening wordt de grens tussen journalistiek en de burgerjournalistiek sowieso. Terwijl de media maar geen antwoord lijken te kunnen vinden op de druk die ze momenteel ondervinden is het op zijn minst een beetje zuur nu verontwaardigd te zijn over het feit dat iemand geld vraagt voor zijn optreden in de media.

  Bovendien is Jasper Schuringa niet zo maar een heldhaftige vliegtuigpassagier, maar iemand met een eigen videoproductiebedrijf en dus werkzaam in de media en een vakbroeder.

 9. chris January 4, 2010 at 5:07 pm #

  Nou, nou…Michel. Er was een tijd dat helden graag hun verhaal wilden vertellen, zonder eerst geld te willen zien. Ik vind je vergelijking met journalisten ook niet opgaan. Is (bijna) altijd geschoold werk in opdracht van opdrachtgever en indirect van de lezer/kijker, daar is hier geen sprake van.

 10. Philip January 5, 2010 at 2:29 am #

  Ik weet niet zo goed wat ik van Jasper na de daad moet vinden, maar Jasper tijdens de daad was okay. Ga het maar eens doen jongens en meisjes, in zo’n situatie. Wat ik echt stuitend vind is dat klaarblijkelijk het ND (zelf niet gelezen ik ga op HJ af) een opemerking meent te moeten maken over de huidskleur van de verdachte. Klaarblijkelijk het eerste wat er in de columnist zelf opkwam. Nou ja, ergens klopt het wel, in Staphorst houden ze ook niet zo van vreemdelingen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: