Zondag 3-1-2010: Jasper Schuringa, de held & het geld

3 Jan

JasperschuringaHeldendom duurt altijd maar heel even, in Nederland. Aanvankelijk roemde iedereen de tegenwoordigheid van geest van Jasper Schuringa, die primair reageerde toen een zelfmoordterrorist probeerde een bom tot ontploffing te brengen. Dat was weliswaar mislukt, maar het snel blussen van de brand kan belangrijk zijn geweest. Zou ik nog wel eens willen weten hoe belangrijk precies, stel dat Jasper niks had gedaan, wat was er dan gebeurd? Maar op zijn optreden valt wat mij betreft niet veel af te dingen: je weet niet precies wat je te wachten staat, het gevaar moest zo snel mogelijk worden onderdrukt.

Inmiddels beginnen de zure geluiden door te komen. In het Nederlands Dagblad schrijft columnist Espentijn er sarcastisch over:

"Hij en hij alleen redde de passagiers van vlucht 253 naar Chicago van een wisse dood. Nou ja, hij en natuurlijk ook het gebrek aan hersens van de terrorist, die nogal onbehendig klungelde met zijn gevaarlijke lading. Maar Jasper Schuringa was een scherp waarnemer. Toen de zelfmoordterrorist Umar Farouk Abdulmutallab ook maar een gering beetje verdacht ging doen had Jasper het onmiddellijk in de gaten. Dat Umar een beetje zwart was zal ook geholpen hebben. Zelfs zonder Batmanpak waagde Superheld Jasper de sprong over de stoelen van zijn medepassagiers, doofde met blote handen de vlammen en nam Abdulmutallab in een houdgreep."

Ik zie het de columnist nog niet doen, maar die vond het blijkbaar ook niet zo erg nodig allemaal. En volgens hem praat superheld Jasper Schuringa sinds zijn heldendaad alleen nog maar voor geld.

"Nou ja, officieel niet, want dat mag niet van de meeste media. Officieel. Dus hij liet naar verluidt CNN tienduizend dollar betalen voor een foto waarop nauwelijks iets te zien was xe2x80″ en nadat die deal gesloten was gaf The Flying Hero Dutchman een exclusief interview aan de nieuwszender. Gratis. Ondertussen had hij al een Israelische vriend als manager aangesteld, die keiharde onderhandelingen voerde met andere media. Want Jasper had meer fotoxe2x80x99s gemaakt, en ook die konden voor een paar duizend dollar wel gepubliceerd worden door bijvoorbeeld MetroPCS Network. Maar bij die nieuwsorganisatie zat kennelijk toch iemand die het allemaal te gortig vond orden. De mails waarin de kersverse manager de keiharde onderhandelingen voerde, werden subtiel gelekt."

Tja. En?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: