Dinsdag 29-12: Ad & Playstation-moord; rookvrije bajes & "op de voetbaltribune"

29 Dec

Bapaumead2webIn de donkere dagen voor Kerstmis ("Aan ‘t einde van de Overtoom, verdwaald als in een boze droom") hadden we ‘t even over de overplaatsing van Adje Haverkamp. Op basis van een anonieme tip werden hij en twee andere ‘zware jongens’ gexc3xafsoleerd omdat ze ervan werden verdacht te willen ontsnappen. Adje is inmiddels elders, maar denkt te weten aan wie hij zijn gedwongen verhuizing te danken heeft: aan een medegedetineerde die tot levenslang is veroordeeld voor de beruchte Playstation-moorden.

Ik zie het als mijn taak het volk af en toe wat bij te spijkeren over de historie van de misdaad. Opdat wij niet vergeten… Bij de Playstationmoorden in november 2001 in Dordrecht kwamen Wilma van Griensven (39), haar dochter Linda van Helden (16) en haar even oude vriendje Ismail Yilmaz om het leven. De drie daders die hun flat aan de Giessenstraat in Dordrecht overvielen dachten dat er veel geld te roven was omdat Wilma’s vriend spelcomputers ombouwde om het mogelijk te maken er illegale spelletjes op te spelen.

De slachtoffers werden gekneveld en getaped voordat zij met schoten door het hoofd werden gedood. Urgur U. (34), Edwin Z. (30) en Rutger M. (19) vertrokken met 15.000 gulden, gouden sieraden, briljantjes, diamantjes, een spelcomputer, tapes en chips. U. en Z. kregen in hoger beroep levenslange celstraf, M. kreeg 20 jaar en tbs met dwangverpleging.

Volgens Adje voelde de betreffende persoon zich niet prettig op de afdeling met de drie ‘zware jongens’.

Aanvulling:

De betreffende persoon (wiens naam in het oorspronkelijke stukje werd genoemd)belde. Hhij is niet erg te spreken over de suggestie dat hij de tip zou hebben gegeven, hij ontkent dat ten stelligste. "Ik was niet de hoofddader, maar medepleger, ben nu bezig met herziening, dus ik heb er helemaal geen belang bij nu in de publiciteit te komen."

 

                                                            *

Tien jaar extra. Levenslang? Tbs? Niets schrikt de criminele medemens nog af, maar in Engeland hebben ze er wat op gevonden. Een rookvrije gevangenis. Op het Isle of Man. De eerste in Europa. Momenteel zijn maar 100 van de 140 cellen bezet. De criminaliteit is ten opzichte van vorig jaar met 14 procent gedaald en dat komt volgens de politie vooral door het rookverbod in de gevangenis, waar zelfs op de binnenplaats geen peuk mag worden aangestoken. Het aantal inbraken op het Isle is gezakt met 35 procent en ook het aantal mishandelingen daalde flink (25 procent). "Wanneer iemand lastig is, herinneren we hem of haar er even fijntjes aan dat er in de gevangenis niet gerookt mag worden. Je zou die gezichten dan soms moeten zien", aldus een bron bij de lokale politie. "Het lijkt wel of sommigen banger zijn om te moeten stoppen met roken dan voor een strafblad en een tijd achter tralies." Aldus een berichtje in de Daily Telegraph van gisteren.

                                                         *

Mijn wekelijkse column op bepster gaat ook over een cel. Exc3xa9n cel, eigenlijk. Mensen met om en nabij deze hoeveelheid hersencellen. Die voor je komen staan op de voetbaltribune en waarvan je je afvraagt wat ze (behalve roken) aan de maatschappij bijdragen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: