Maandag 28-12: Ontsnapping Alphen & Bende van Leerdam

28 Dec

Het is nog te vroeg om een justitiewoordvoerder aan de lijn te krijgen, ik moet toch eens vragen hoe het zit met de ontsnapping uit het huis van bewaring in Alphen aan den Rijn, waar ik Eerste Kerstdag melding van maakte. Twee bronnen van binnenuit vertelden erover. Een gedetineerde was tijdens het bezoekuur gewoon met de bezoekers naar buiten gelopen, zijn bezoeker was met de gedetineerden mee naar binnen gegaan.

Er is een geavanceerd vingerafdruksysteem, waarmee de gedetineerden worden gecontroleerd als ze naar de bezoekruimte gaan en terugkeren, maar uiteraard herkende de scanner de bezoeker niet. Men dacht aan een storing, het duurde een half uur voor men in de gaten had wat er aan de hand was. Toen was de betreffende persoon, die buiten nog iets te doen had, reeds vertrokken.

Het gekke is dat je hier verder niets over leest. Journalisten zijn met kerstreces, woordvoerders zijn niet te bereiken. Terwijl een berichtje over een ontsnapping van twee gedetineerden in Belgixc3xab (Namen) wxc3xa9l de krant haalt. Ik neem aan dat er in de loop van de dag wel iemand wakker zal worden voor nader bericht.

Aanvulling:

Alphenad

Heb ik er vanmorgen toch overheen gelezen: het Algemeen Dagblad heeft er een bericht over, zelfs met bronvermelding. Het wachten is nu nog even op de naam van de ontsnapte, maar ook de gedetineerden zijn hun kerstogen nog wat aan het uitwrijven.

                                                              *

Ferloontjes

De liquidaties bij Leiderdorp en de betrokkenheid van de ‘tattoo-killers’ bij enkele andere liquidaties waren het meest bizarre misdaadnieuws van 2009. Nog altijd is niet duidelijk wat de tattoo’s precies te betekenen hebben: geven ze aan dat de drager ervan lid is van een moordcommando, zoals Opsporing Verzocht en justitie menen, of is het meer een algemeen teken van broederschap? En wie hebben er zo’n ding? Volgens de politie moeten het er een stuk of negen xc3 tien zijn (en geweest). Ik kom uit mijn hoofd niet verder dan Onno Kuut (vermoedelijk betrokken bij de liquidaties in Leiderdorp), Boneka Belserang (slachtoffer Leiderdorp), Cor P. alias de Paling (verdachte geweest in de moord op Peter ‘Hurricane’ Smit) en zijn broer en de nog altijd voortvluchtige Evert.

Het lijkt erop dat de meeste ‘tattoo-boys’ hun wortels hebben in de beruchte Bende van Leerdam, een groep gewelddadige Molukkers. In de jaren negentig waren ze veel in het nieuws met overvallen, in 2008 waren ze betrokken bij de dood van Fer Loontjens (47) die na een vechtpartij in cafxc3xa9 het Vlaegelke in Geleen overleed.  Loontjens zou uit balorigheid twee keer op de gokkast naast hem hebben geslagen, waarop een van de verdachten aan het spelen was. Die was daar niet van gediend en werd door Gennaro S. (33) hardhandig de kroeg uitgezet. Loontjens keerde echter terug en viel Gennaro aan. Er volgde een korte geweldsexplosie waarbij Loontjens door meerdere mannen werd geslagen en geschopt, ook toen hij al bewusteloos op de grond lag.

Tenminste, dit is xc3xa9xc3xa9n lezing. Waarbij de indruk wordt gewekt dat Gennaro een soort beveiliger was. De Telegraaf ziet het heel anders: de groep Molukkers was tijdens het carnaval binnengekomen en had zich uiterst intimiderend en agressief gedragen, iedereen was bang voor hen, maar Fer Loontjens had dat niet in de gaten. "Het maatje van Loontjes heeft juist vijf euro in de linkergokkast gegooid, op de rechter speelt Molukker Antonie P. Plotseling slaat Loontjes op zijn gokkast en roept volgens zijn vriend: xe2x80x99Kom op zeg, geef me eens wat!xe2x80x99 Ook op de rechtergokkast zou hij een klap hebben gegeven, met de woorden: xe2x80x99En geef die jongen ook wat!xe2x80x99

TatoeagesliquidatieswebOnmiddellijk slaat de vlam in de pan. Tal van feestgangers zien hoe een kale Molukker met een tatoeage in zijn nek Fer Loontjes snoeihard tegen de gokkasten smijt. Getuigen herkennen deze man later als Gerano S. Deze 32-jarige Molukker is een voormalig lid van de bende van Leerdam, een gevreesde criminele organisatie die in de jaren negentig achter tal van geweldsdelicten als afpersingen en roofovervallen zat, alsook een reeks aan misdrijven, waarbij destijds twee doden vielen. Gerano S. zat elf jaar vast wegens zijn aandeel in het geweld. Alsof het afgesproken is rennen na de duw door Gerano S. ook enkele andere Molukkers en hun Nederlandse, eveneens eerder veroordeelde vrienden Barry H. en Rick D. op Fer Loontjes af om hem een pak slaag te geven."

Ook de Molukse Stephan P. (31), oudere broer van Antonie P., mengt zich volgens omstanders in het eenzijdige gevecht met Loontjes. P., getypeerd als leider van het Molukse groepje, is eveneens een bekende van politie en justitie. Hij kwam in 1997 in het nieuws nadat hij met zijn neef en maten dronken en vernielend door Geleen was getrokken. Toen de plaatselijke kastelein Tonny Kentjens daar iets van zei, schoot Stephan P. hem in koelen bloede twee kogels door het hoofd, het derde schot kwam van zijn neef. Stephan P. zat acht jaar achter de tralies.

Als P. in het Vlaegelke een teken geeft, stopt de regen van felle slagen direct en smijt een van de Molukkers Fer Loontjes als een lappenpop naar buiten. Buiten zien carnavalsgangers de mishandelde isolatiewerker verward en slingerend xe2x80″ waarschijnlijk door de harde klappen xe2x80″ naar zijn vriend toelopen. Maar dan opeens trekt Loontjes zijn jas uit, rukt de bril van zijn gezicht en zet opnieuw koers naar het cafxc3xa9. xe2x80x99Nu is het gedaanxe2x80x99, hoort zijn vriend hem nog roepen. Tal van bezoekers proberen de man vergeefs tegen te houden. Wat bewoog de Limburger om terug te keren? Voor Suzanne Besters, die 23 jaar met Fer Loontjes getrouwd is geweest, blijft het een raadsel. xe2x80x9eMisschien heeft iemand iets gezegd. Misschien pikte Fer het gewoon niet. Hij was geen vechtersbaas, agressie was hem vreemd. Maar hij had een sterk rechtvaardigheidsgevoel en zou het niet accepteren om zomaar zo geslagen te worden.xe2x80x9d

Aldus het bericht in de Telegraaf (van Jolanda van de Graaf). De rechtbankjournalisten Sandra Abbenhuis en Pauline Schilthuizen uit Dordrecht maakten een boek over het proces tegen de Bende van Leerdam, dat vooral in het nieuws kwam doordat het manuscript werd gestolen.

Overigens wordt de naam Loontjes vaak verschillend geschreven: ook als Loontjens. En Gerrano ook als Gerano. Hoe dan ook, laatstgenoemde zit op dit moment vast en zou ook zo’n tatoeage hebben
. Ik meende even dat hij een van de verdachten was van de liquidatie door het ‘moordcommando’ (op Marlon Dalfour in Amsterdam), maar ik was in de war met iemand anders: Jeroen S., ook lid van de ‘tattoo-bende’.

No Responses to “Maandag 28-12: Ontsnapping Alphen & Bende van Leerdam”

 1. Anonymous December 28, 2009 at 8:55 am #

  Pagina 11 AD van vandaag

 2. kika December 28, 2009 at 1:04 pm #

  Even voor de duidelijkheid de meesten van de bende van leerdam leven nu een braaf bestaan en werken gewoon van 9tot5 en dat hele gedoe omtrent fer loontjes heeft hier helemaal niks mee te maken dat waren gewoon een stel doorgesnoven molukkers met een biertje teveel op en 1tje uit leerdam die waarschijnlijk verdwaald was……

 3. augusto December 28, 2009 at 1:32 pm #

  HKK, Hoe was Gennaro C betrokken bij de poging tot liquidatie op Dalfour? Zat hij niet gelijk na deze vechtpartij vast of was hij de dans tijdelijk ontsprongen?
  http://www.aandachtdoetspreken.nl/slachtoffers/februari/Fer%20Loontjes.asp

  Beste Augusto,

  Dat is mij ook niet duidelijk, het kan ook zijn dat hij alleen als getuige is gehoord, hij zat in elk geval nog wel vast voor die andere zaak.

  Hendrik Jan

 4. Sam December 28, 2009 at 9:18 pm #

  Ik heb wel een leuke link uit de eigen Molukse gemeenschap.
  http://malukulifestyle.hyves.nl/forum/3522704/epc3/Incidenten_Molukse_KAJAHATAN_de_georganiseerde_misdaad/
  En over het cultuur probleem dat zich afspeelt. Gaan voor de Molukse of de westerse tradities. Vechten voor de Molukse zaak of gaan voor geld en macht.
  http://malukuuu.hyves.nl/forum/3946838/MV-H/Statement_oproep_PAK/

 5. pipo December 29, 2009 at 7:03 pm #

  Nou dat deze jongens weinig of totaal geen interesse hebben in de molukse zaak dat is wel duidelijk maar meer voor geld en macht en het maakt ze niet uit wie daar de dupe van wordt!

 6. Jerry Zorge January 5, 2010 at 1:46 am #

  “En wie hebben er zo’n ding? Volgens de politie moeten het er een stuk of negen xc3 tien zijn (en geweest). Ik kom uit mijn hoofd niet verder dan Onno Kuut (vermoedelijk betrokken bij de liquidaties in Leiderdorp), Boneka Belserang (slachtoffer Leiderdorp), Cor P. alias de Paling (verdachte geweest in de moord op Peter ‘Hurricane’ Smit) en zijn broer en de nog altijd voortvluchtige Evert”

  HJ, weet je 100% zeker dat Boneka die tattoo op zijn rug had? Ik twijfel daar namelijk aan. Ik weet wel dat hij op zijn arm een tattoo had met iets van “Malaku”

  Beste Jerry,

  Zeker geen 100 procent, ik dacht dat de politie (Opsporing Verzocht) daarvan uitging, maar als het niet zo is hoor ik het graag.

  Hendrik Jan

 7. gabber van b January 7, 2010 at 3:21 am #

  HJ boneka had geen tattoo op ze rug
  hij had kisar en de letter b op ze linker arm

 8. sor January 10, 2010 at 11:42 am #

  boneka had 100% niet zon tattoo op zijn rug!
  hij had ook helemaal niets met deze klootzakken te maken.afz een familielid van hem

 9. Anonymous January 11, 2010 at 11:03 am #

  Boneka zal toch wel iets met die klootzakken te maken hebben gehad anders was het niet zo afgelopen neem ik aan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: