28 Dec

Ferloontjes

De liquidaties bij Leiderdorp en de betrokkenheid van de ‘tattoo-killers’ bij enkele andere liquidaties waren het meest bizarre misdaadnieuws van 2009. Nog altijd is niet duidelijk wat de tattoo’s precies te betekenen hebben: geven ze aan dat de drager ervan lid is van een moordcommando, zoals Opsporing Verzocht en justitie menen, of is het meer een algemeen teken van broederschap? En wie hebben er zo’n ding? Volgens de politie moeten het er en stuk of negen xc3 tien zijn (en geweest). Ik kom uit mijn hoofd niet verder dan Onno Kuut (vermoedelijk betrokken bij de liquidaties in Leiderdorp), Boneka Belserang (slachtoffer Leiderdorp) en Cor P. alias de Paling,  verdachte in de moord op Peter ‘Hurricane’ Smit.

Het lijkt erop dat de meeste ‘tattoo-boys’ hun wortels hebben in de beruchte Bende van Leerdam, een groep gewelddadige Molukkers. In de jaren negentig waren ze veel in het nieuws met overvallen, in 2008 waren ze betrokken bij de dood van Fer Loontjens (47) die na een vechtpartij in cafxc3xa9 het Vlaegelke in Geleen overleed. Loontjens zou uit balorigheid twee keer op de gokkast naast hem hebben geslagen, waarop een van de verdachten aan het spelen was. Die was daar niet van gediend en werd door Gennaro S. (33) hardhandig de kroeg uitgezet. Loontjens keerde echter terug en viel Gennaro aan. Er volgde een korte geweldsexplosie waarbij Loontjens door meerdere mannen werd geslagen en geschopt, ook toen hij al bewusteloos op de grond lag.

Tenminste, dit is xc3xa9xc3xa9n lezing. Waarbij de indruk wordt gewekt dat Gennaro een soort beveiliger was. De Telegraaf ziet het heel anders: de groep Molukkers was tijdens het carnaval binnengekomen en had zich uiterst intimiderend en agressief gedragen, iedereen was bang voor hen, maar Fer Loontjens had dat niet in de gaten. "Het maatje van Loontjes heeft juist vijf euro in de linkergokkast gegooid, op de rechter speelt Molukker Antonie P. Plotseling slaat Loontjes op zijn gokkast en roept volgens zijn vriend: xe2x80x99Kom op zeg, geef me eens wat!xe2x80x99 Ook op de rechtergokkast zou hij een klap hebben gegeven, met de woorden: xe2x80x99En geef die jongen ook wat!xe2x80x99 Onmiddellijk slaat de vlam in de pan. Tal van feestgangers zien hoe een kale Molukker met een tatoeage in zijn nek Fer Loontjes snoeihard tegen de gokkasten smijt. Getuigen herkennen deze man later als Gerano S. Deze 32-jarige Molukker is een voormalig lid van de bende van Leerdam, een gevreesde criminele organisatie die in de jaren negentig achter tal van geweldsdelicten als afpersingen en roofovervallen zat, alsook een reeks aan misdrijven, waarbij destijds twee doden vielen. Gerano S. zat elf jaar vast wegens zijn aandeel in het geweld. Alsof het afgesproken is rennen na de duw door Gerano S. ook enkele andere Molukkers en hun Nederlandse, eveneens eerder veroordeelde vrienden Barry H. en Rick D. op Fer Loontjes af om hem een pak slaag te geven."

Ook de Molukse Stephan P. (31), oudere broer van Antonie P., mengt zich volgens omstanders in het eenzijdige gevecht met Loontjes. P., getypeerd als leider van het Molukse groepje, is eveneens een bekende van politie en justitie. Hij kwam in 1997 in het nieuws nadat hij met zijn neef en maten dronken en vernielend door Geleen was getrokken. Toen de plaatselijke kastelein Tonny Kentjens daar iets van zei, schoot Stephan P. hem in koelen bloede twee kogels door het hoofd, het derde schot kwam van zijn neef. Stephan P. zat acht jaar achter de tralies.

Als P. in het Vlaegelke een teken geeft, stopt de regen van felle slagen direct en smijt een van de Molukkers Fer Loontjes als een lappenpop naar buiten. Buiten zien carnavalsgangers de mishandelde isolatiewerker verward en slingerend xe2x80″ waarschijnlijk door de harde klappen xe2x80″ naar zijn vriend toelopen. Maar dan opeens trekt Loontjes zijn jas uit, rukt de bril van zijn gezicht en zet opnieuw koers naar het cafxc3xa9. xe2x80x99Nu is het gedaanxe2x80x99, hoort zijn vriend hem nog roepen. Tal van bezoekers proberen de man vergeefs tegen te houden. Wat bewoog de Limburger om terug te keren? Voor Suzanne Besters, die 23 jaar met Fer Loontjes getrouwd is geweest, blijft het een raadsel. xe2x80x9eMisschien heeft iemand iets gezegd. Misschien pikte Fer het gewoon niet. Hij was geen vechtersbaas, agressie was hem vreemd. Maar hij had een sterk rechtvaardigheidsgevoel en zou het niet accepteren om zomaar zo geslagen te worden.xe2x80x9d

De rechtbankjournalisten Sandra Abbenhuis en Pauline Schilthuizen uit Dordrecht maakten een boek over het proces tegen de Bende van Leerdam, dat vooral in het nieuws kwam doordat het manuscript werd gestolen.

Overigens wordt de naam Loontjes vaak verschillend geschreven: ook als Loontjens. En Gerrano ook als Gerano. Hoe dan ook, laatstgenoemde zit op dit moment vast en zou verdachte zijn bij een liquidatie door het ‘moordcommando’ (op Marlon Dalfour in Amsterdam).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: