Zondag 27-12: Gretha Smit: de beroerdste primeur van 2009

27 Dec

GrethaoswebHet jaar is nog niet om, er kan nog van alles gebeuren, maar voorlopig lijkt de ophef rond het ‘omkopen’ van een Poolse schaatster ten behoeve van Gretha Smit de slechtste ‘primeur’ van 2009. Waar gaat het eigenlijk over?

Gretha – kanshebster op een gouden medaille bij de Olympische Spelen in Turijn – mocht onverwacht niet meedoen omdat een van de andere Nederlandse rijdsters zich niet bij de laatste zestien had gereden. Sowieso al een blamage, maar met fataal gevolg voor Gretha die haar enige kans op en gouden medialle ooit aan haar neus voorbij zag gaan, zonder dat ze de kans had gekregen zich te bewijzen.

Haar – en Neerlands – enige hoop was dat een van de andere dames zou afvallen: ze was wel eerste reserve. Het is een ongeschreven wet dat er dan iemand die toch volkomen kansloos is zich even ziek meldt en daar een vergoedinkje voor krijgt.

Dat de Poolse daar niets voor voelde was haar goed recht, maar wel erg onsportief en dom. Zeker als ze daar nu jaren later over gaat lopen blaten. Een bxc3xa9xc3xa9tje journalist houdt zich verre van dit soort non-nieuws, maar Studio Sport vond het kennelijk wel de moeite waard.

Dat dit helemaal geen nieuws is, blijkt uit een artikel op Sportgeschiedenis.nl, van Jurryt van de Vooren dat de tip al in 2006 had gegeven, maar toen vond niemand het de moeite waard.

"Op 14 februari 2006 schreef Marnix Koolhaas op Sportgeschiedenis.nl een artikel, nadat Gretha Smit niet aan de Winterspelen van 2006 kon meedoen. Hierin stond onder meer:

‘Op de Winterspelen van 1994 stond de Italiaanse Elena Belci voor hetzelfde probleem. Ze was een serieuze kanshebster voor eremetaal op de 5000 meter. Maar op de 3000 meter was Belci gediskwalificeerd. Omdat haar landgenote Elisabetta Pizio als 18e was gexc3xabindigd op de 3000 meter, was Italixc3xab tweede reserve voor een startplaats op de 5000 meter.

En ja, wat doe je dan als je graag wilt starten? Dan informeer je eens bij geplaatste collega’s hoe graag die willen starten."

Zie verder Sportgeschiedenis.nl

Advertisement

No Responses to “Zondag 27-12: Gretha Smit: de beroerdste primeur van 2009”

  1. chris December 27, 2009 at 12:22 pm #

    Met alle respect, HJK. Maar nu draai je de zaken wel op een hele vreemde manier om. De Poolse onsportief en dom noemen omdat ze niet meewerkt aan omkoping? De poolse is de enige in deze kwestie die in de traditie van de sport blijft. Met geld een startbewijs kopen heeft niets met sport te maken en alles met commercie.

  2. Alex December 27, 2009 at 1:10 pm #

    Hoeveel plaatsen worden er wel niet gekocht in de sport, door bijvoorbeeld bedrijven uit oogpunt van reclame doeleinden. Ook door met geld trainingsmethodes, facilitair, optimale trainingscondities of soms achter de schermen een handje te helpen. Dus de zuiverheid van de sport,.. kun je denk ik alleen bereiken indien die worden ontdaan van commercie of andere belangen. Dat iemand die individueel top presteert,.. haar krachten graag wil meten met de aller beste,… graag een startplaats wil,.. eventueel ook wel wil kopen,.. met een kansloze geluksvogel die sportief gezien geen enkele prestatie had geleverd,.. acht om daar nu zo’n ophef over te maken. Gretha Smit nu suggestief in een schimmig daglicht te zetten, lijkt me onnozel,.. dom, niet collegiaal. En misschien is er terloops zonder dat Smit dat wist, gesuggereerd dat de Poolse wel even beter met vakantie kon gaan. Ja dan moet je zo’n vakantie ook wel uit gezondheidsoverwegingen betalen toch. Wat een ophef om niks.De inkt in de journalistieke pen niet waard.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: