Donderdag 24-12: Familie Van der S. uit Ridderkerk & 'Rudy'

24 Dec

LongstaywillemWat is er verder met die familie gebeurd? Gisteren hadden we ‘t over Willem-Jan van der S. uit Ridderkerk, uit ‘Longstay’. Ik heb nog een paar dingen genoteerd die hij zei.

"Ik ben in 74 vast komen te zitten, ondertussen zijn er heel veel zaken gebeurd waarin ik vandaag de dag kan zeggen: het is genoeg geweest,ik accepteer dit leven, ik wil vrij zijn binnen de muren."

Overigens mag hij wel met begeleid verlof, dus helemaal opgesloten zit hij niet. Moeilijk om zo’n beslissing te nemen: wanneer mag iemand er een even uit? Het hoeft maar xc3xa9xc3xa9n keer ergens anders mis te gaan en het feestje gaat voorlopig niet door.

Over zijn slachtoffer vertelde hij dat het een onbekende voor hem was, een vrouw van 22. Hoe hij dat gedaan had? "Middels… Het staat bekend als lustmoord. Je moet je voorstellen dat je eerst seksueel contact hebt en vervolgens iemand vermoordt, dat houdt het in."

Over zijn verleden zegt hij:

"Wat ik het moeilijkst vind van alles dat ik geen kopie gemaakt heb van wat mij aangedaan is. Het begon met mishandeling. Misbruikt door mannen, je eigen moeder, eigen vader, eigen zusters. Het enige dat ik wist: als ik ook anderen misbruik, dan heb ik de macht over de ander, dat wist ik. Dus ik pleegde delicten als macht over anderen en daar zat heel veel geweld in."

En:

"Als ik realiseer dat er een gezin is, gereformeerd, zwartekousenkerk, binnen dat gezin kinderen verkocht worden voor geld omdat vader een grotere auto kan kopen of moeder een nieuw gasfornuis wil, waar de kinderen dus prima geld verdienen en werk je niet mee, dan word je in elkaar geslagen."

Wat is er met de andere kinderen gebeurd? Kijken die hier ook zo tegenaan, zitten die ook in de tbs, hebben zij ook lustmoorden gepleegd?

Over de moord zelf zegt Willem-Jan:

"Een half uur voordat ik het delict pleegde zat ik in een klooster, dus had ik stille tijd. Ik ga naar buiten, ik zie iemand, ik was al zo lang bezig met dat systeem, met dat gedrag. En pats. De volgende dag wees ik de plek aan en ik zag wat ik had gedaan. De confrontatie met hetgeen ik zelf aangericht had. Dat maakt wel dat je niet kan zeggen: nooit meer."

LongstayrudywebDat laatste was bedoeld als advies aan iemand die het nog wel aandurft weer vrij te komen, Rudy, een Antilliaanse jongen. Die vertelde over zijn delict:

"Ik zat vast, ik had een schatje, het ging niet zo goed eigenlijk, ze ging vreemd met mijn beste kameraad, dat kon ik niet zo goed verwerken, jaloers, heb ik geslagen, met hamer voor de kop. Een buurman, weet wat er aan de hand was toentertijd, buurman ging zich ermee bemoeien, heb ik met stanleynes gesneden, in de nek. Vind ik wel erg. Als ik goed kan maken met hem doe ik dat maar ik weet niet waar hij woont. En dat met de kerstdagen. Dus buurman, als u daar zit: sorry."

Rudy is nu 40, het delict is twintig jaar geleden. De documentairemakers volgen hem naar de rechtbank. Het advies van de kliniek is: verlenging met twee jaar. De officier van justitie eist xc3xa9xc3xa9n jaar, de uitspraak: toch twee jaar. Gaat hij natuurlijk tegen in beroep.

No Responses to “Donderdag 24-12: Familie Van der S. uit Ridderkerk & 'Rudy'”

 1. Jacqueline December 24, 2009 at 9:42 am #

  @HJK

  Rudy vind ik beslist niet thuishoren in een tbs kliniek.

  Willem Jan is slimmer dan men denkt en daar zou ik dan weer extra voorzichtig mee zijn voor wat betreft begeleid verlof.

  Zelf vind ik dat als de rechter TBS heeft opgelegd men die persoon ook direct in een TBS setting moet plaatsen. Een gesloten setting voor een bepaalde tijd en dan kun je de het een en ander aanpassen.

  Dat is wat NIET gebeurt. Ze vertoefen eerst jaren in de reguliere gevangenis. Volledig opgesloten dus waarbij de professionaliteit m.b.t de bejegening zeer slecht is.

  De rechter heeft TBS opgelegd, we spreken dus van een psychiatrisch patient die feitelijk direct behandeld dient te worden.
  Daar heeft men in de reguliere gevangenis domweg het personeel niet voor.

  Dan vind ik het eigenlijk niet zo vreemd dat als men wordt overgeplaatst naar een TBS instelling, met de wetenschap dat die continue verlengd kan worden, de benen neemt.

  Het is de fout van het systeem.

  Verders merk ik dat wat ik in het verleden al op je log heb geplaatst, dat men wil graag wil weten wat de persoon voor delict gepleegd heeft.

  Waarom eigenlijk?

  Beste Jacqueline,

  Omdat mensen vaak in herhaling vallen, je wil als maatschappij toch graag weten waar je op moet letten.

  Hendrik Jan

 2. Jacqueline December 24, 2009 at 10:20 am #

  @HJK

  Zou dat het zijn, een maatschappij die wil weten waarof zij aan toe is?

  Kom op HJK, je gaat mij toch niet vertellen dat die hele maatschappij deze blog leest of allerlei foto’s aan de muur gaat hangen.

  Ik blijf het vreemd vinden dat een OvJ wel direct wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting terwijl er ook sprake was van poging tot moord met voorbedachte rade en zware mishandeling.

  Of moet de maatschappij daarvan niet op de hoogte gebracht worden door er even een flinke column/persbericht of tv uitzending aan te wijden?

  Misschien iets voor jouw blog.

  Beste Jacqueline,

  Die officier had geen moord gepleegd, het was ‘huiselijk geweld’. Ik weet niet of hier wel sprake is van een voorkeursbehandeling.

  Hendrik Jan

 3. YM December 24, 2009 at 11:25 am #

  Rudy hoort zeker gezellig in een kroeg ofzo Jacqueline?

 4. Jacqueline December 24, 2009 at 12:01 pm #

  @HJK

  Het was “poging tot moord”

  “(Novum) xe2x80″ De officier van justitie die wordt verdacht van poging tot moord op zijn vrouw, moet een jaar worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft het Openbaar Ministerie althans dinsdag gexc3xabist voor de rechtbank in Den Bosch.

  Het OM wil dat de man niet wordt veroordeeld voor de moordpoging, omdat hij ontoerekeningsvatbaar is. Justitie wil wel dat hij veertien dagen de cel ingaat voor het bezit van een stroomstootwapen.

  De verdachte uit het Gelderse Velp werd in april opgepakt, nadat hij in zijn woning zijn vrouw had geprobeerd om te brengen. In augustus mocht hij zijn cel verlaten om opgenomen te worden in een forensisch psychiatrisch ziekenhuis. Een psycholoog en psychiater hadden hem onderzocht en vastgesteld dat hij lijdt aan een psychische stoornis en behandeling nodig heeft.

  Toen de man werd opgepakt, meldde de politie slechts dat een 54-jarige inwoner van Velp was aangehouden wegens huiselijk geweld, zonder te melden dat het ging om een officier van justitie. Omdat het ging om een strafbaar feit xe2x80x98in de privxc3xa9sfeerxe2x80x99, vond het OM het niet noodzakelijk actief te melden dat de verdachte een aanklager is.”

  HJK, indien het in de privesfeer/familiesfeer gebeurt ligt het dan anders?

  Volgens mij kunnen ze dan 3/4 van de gedetineerden weer vrijlaten.

 5. Jacqueline December 24, 2009 at 12:32 pm #

  @YM

  Als je het verschil tussen gevangenis en TBS niet kent kun je mij beter niet vragen of Rudy in de kroeg thuishoort.

  Goed luisteren en kijken naar de uitzending dan kom je misschien nog terug op je vraag.

 6. Alex December 24, 2009 at 12:39 pm #

  Ik denk dat de verwachtingen van psychiatrische behandelingen veel te hoog gespannen zijn. Medicaliseren is nog geen behandeling. Gericht op beheersing van agressie binnen de inrichting. Het is niet humaan mensen totaal af te schrijven. Uit de reportage kun je weinig conclusie trekken qua behandeling. Het enige positieve dat ik zag, is,.. dat ‘ longstay ‘ van binnen uit werkt aan verbeteringen, waar blijkbaar de Politiek en samenleving,.. nog niet aan toe is. Dat is zeer positief dat vanuit de professie zelf gedacht, werken aan verbeteringen van een menselijke ” longstay ‘ omgeving. Ik ben voorstander dat mensen die langer dan drie-jaren gedetineerd worden,.. binnen een zelfde setting worden gedetineerd. Ook in kleine paviljoenen worden ondergebracht. De cellen kamers worden met zoals in deze nieuwe ‘ longstay ‘ eigen buitenplaats. Omdat gedetineerden minder menselijk worden behandeld, minder gelet op resocialisatie, humanere behandeling een soort van compenseren. Ik mag hopen dat velen dat meer onder de aandacht brengen van de politiek portefeuille Justitie. Ik hoor trouwens weinig terug van de becijfering uit Engeland dat daar maandelijks door onafhankelijk onderzoek er gemiddeld vijfentwintig gedetineerden vrijkomen becijfering dat in Nederland ongeveer 100 gedetineerden onschuldig gedetineerd zijn. Ik ben het niet snel eens met de opiniepeiler ‘ Maurice de Hond’ ( Deventer moordzaak ) maar in dit geval wel. Daarnaast in zijn privxc3xa9 strijd,… de opiniepeiler daardoor klanten is kwijtgeraakt zoals NOS,… vindt ik persoonlijk schandalig. Dat behoort niet zo te zijn, het is zijn mening en waar de rechter hem heeft gecorrigeerd behoren anderen de opiniepeiler niet nog eens te straffen of sanctie te nemen. Samenleving van wraak moeten we niet hebben.

 7. skipper December 24, 2009 at 2:30 pm #

  van der S. zat in de jaren 90 op de B3 (3e etage vd bunker) in scheveningen samen met gezellige vleugelmaten als Koos Hertogs en Ludo de Beukelaer…

  Beste Skipper,

  Dank. Er komt al meer informatie binnendruppelen, elke familie trekt zo zijn spoor door de maatschappij.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: