Maurice de Hond

23 Dec

xe2x80x98Ook de dorpsgek heeft internetxe2x80x99 Onlangs verscheen in de Groene Amsterdammer een interessant artikel over de immer uitdijende groep complotdenkers op het internet. Dit is wat Abram de Swaan, emeritus hoogleraar sociologie aan de UvA, er over te zeggen heeft:

De mate van stelligheid is de maat van hun gekkigheid. Ze zijn heel overtuigd van hun gelijk. Paranoia is een poging om de complexe wereld te vereenvoudigen, alles terug te brengen tot een centrale oorzaak. Vaak zijn het mensen die zich belazerd voelen, die een negatieve ervaring hebben met een instantie waarvan ze geen gelijk hebben gekregen. De grens tussen gezonde scepsis, overdreven wantrouwen en paranoia is soms dun.

Chris Klomp

De eerste commandant van Sobibor was Franz Stangl (1908-1971). Hij had de leiding over het kamp van maart 1942 tot september. Daarna werd hij gepromoveerd tot commandant van het vernietigingskamp Volgens het gevangenispersoneel was hij aardig en voorkomend. Volgens zijn vrouw en zijn dochters was hij een goede vader. Volgens hemzelf was hij geen antisemiet. Volgens Sereny was hij een intellectueel, die sprak met zachte stem en uiterst beleefd was. xe2x80x98Hij zag eruit als een hoogleraarxe2x80x99, schrijft Sereny. Maar dat was hij niet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: