Laura: "Joran ontkent"; Marokkanen & Mullens, Cor van Hout & Muziek

21 Dec

LauratelegraafZeilmeisje Laura Dekker was door haar ouders opgegeven als vermist, ze was er met 3500 euro en de noorderzon vandoor gegaan. "Joran van der Sloot ontkent elke betrokkenheid", was gisteren de voor de hand liggende grap. Hij blijkt inderdaad onschuldig: Laura spoelde niet aan op Aruba, maar op Sint Maarten. Wat ze daar precies zocht mag ze de komende dagen uit de doeken doen.

                              *

Mullenshuis2web

Als we het over het weekblad Elsevier hebben is het spannendste moment van het jaar: welk misdaadonderwerp heeft Gerlof Leistra gekozen voor het dubbeldikke Kerstnummer?

Het is dit keer de moord op lerares Marie-Josxc3xa9 Mullens (56) in Spaubeek geworden, op 15 mei van dit jaar. Het is een zaak die ik ook vrij uitvoerig heb gevolgd en die aanvankelijk heel spannend leek, maar uiteindelijk een ordinaire roofoverval bleek. Wat het drama er niet minder om maakt en als je zo’n heel levensverhaal leest dringt wel beter door wat de daders op hun geweten hebben. Als ze een geweten hebben.

MullensspaubeekIn november zijn twee mannen aangehouden voor de uitermate gruwelijke moord: een 25-jarige man uit Sittard, een 41-jarige uit Geleen. Beiden van Marokkaanse afkomst. Waarschijnlijk hadden ze het voorzien op de auto van het slachtoffer, maar bleek die bij nader inzien toch niet zo geschikt om te stelen.

                                        *

Het toonaangevende muziektijdschrift Revolver staat dit keer in het teken van de misdaad. Men vroeg mij ook om een column, waarin ik de band tussen criminelen en muziek moest belichten. Allereerst over de naam ‘Revolver’: de jeugd zou kunnen denken dat het echt om een misdaadblad gaat, maar ‘Revolver’ is – zoals de ouderen weten – de titel van een elpee van de Beatles (voorheen langharig werkschuw tuig uit Liverpool), aangenomen mag worden dat de titel van het blad hier eerder op slaat dan op het bekende wapen. Al hoor je in het Engels nooit iemand over een ‘revolver’ praten, dat heet daar een ‘sixgun’.

RevolverHoe dan ook, ik heb een stukje geschreven over ‘het muziekspoor van Cor van Hout’. Sindsdien pijnig ik mijn geheugen met de vraag welke muziek er op de begrafenis van de gewezen Heinekenontvoerder is gedraaid. Ik meen me een nummer van Youp van ‘t Hek te herinneren, maar daar houdt het zo’n beetje op. Ik heb er destijds geen aantekeningen van gemaakt en nu kan ik er nergens iets over vinden. Wie weet het nog wel?

No Responses to “Laura: "Joran ontkent"; Marokkanen & Mullens, Cor van Hout & Muziek”

 1. Jason December 21, 2009 at 8:15 am #

  Exc3xa9n van mijn eigen all-time favorites van The Bee Gees
  “To love somebody”.
  Verder moet ik even in mijn eigen “archieven” kijken of ik nog meer MUZIEK tegenkom.

 2. Mia December 21, 2009 at 8:33 am #

  “De bijeenkomst, muzikaal begeleid met vijf ballads en een lied van Youp van ‘t Hek, duurde krap een uur, waarna de witte kist met Van Hout op een open witte koets werd geladen. Tien paarden waren naar Amsterdam overgebracht voor een tocht van vijftien kilometer door de hoofdstad, richting kerkhof Vredenhof”.

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/
  article161757.ece/Lachen_op_zijn_
  begrafenis,_zo_had_Cor_het_gewild

  Beste Mia,

  Ja, maar het gaat om die vijf ballads.

  Hendrik Jan

 3. Jason December 21, 2009 at 9:18 am #

  @HJK

  Exc3xa9n heb je er nu in elk geval.
  Kan je collega De Vries niet vragen? Die weet ze vast allemaal zo op te noemen. Tot die tijd ga ik even weer verder denken en zoeken, misschien dat het me alsnog te binnen schiet.

 4. Jason December 21, 2009 at 10:10 am #

  “Massachusetts”is het andere nummer van de Bee Gees.

 5. Jacqueline December 21, 2009 at 10:16 am #

  @HJK

  Waarom vraag je niet aan Peter welke muziek er gedraaid werd?

  Hierbij maak ik tevens gebruik om iedereen die deze blog bezoektFijne Feestdagen en een Gelukkig 2010 toe te wensen.

 6. Jason December 21, 2009 at 10:41 am #

  Er is een bericht tussendoor geglipt want “My Way” van Frank Sinatra had ik ook al doorgegeven.
  Nu zit ik even vast.

 7. Triangel December 21, 2009 at 11:46 am #

  Flappie ?

  Beste Triangel,

  Nee, dat was: ‘Niemand weet hoe laat het is’

  Hendrik Jan

 8. Jason December 21, 2009 at 12:16 pm #

  @HJK

  Weet jij van het bestaan van een serie van een cd-serie met authentieke Mafia liedjes en gesproken teksten? De titels geef ik nu niet prijs, de echt gexc3xafnteresseerden weten wel waar ik het over heb. In elk geval is daar in 2001 een concert over geweest en daar is
  Cor van Hout ook bij aanwezig geweest.
  Voor meer info kan je mailen.

  Oh trouwens, Mia, het waren acht paarden.

 9. ed December 21, 2009 at 12:51 pm #

  De veroordeling van de Curaxc3xa7aonaar AB voor de moro dop Ilonka Toth verdient geen schoonheidsprijs.
  Let wel, ik zeg niet dat hij onschuldig is, maar in principe is er geen ander bewijs voor zijn schuld dan dat het OM ‘niet weet wie het anders gedaan kan hebben’.
  De ‘herkenning’ door het ‘Middelburgs echtpaar’ is tamelijk gammel (eerst niet dan weer wel nadat ze hem in de rechtbank gezien hadden), het DNA bewijs rammelt (NFI zegt: ‘niet van hem’, IFS zegt: ‘mogelijk van hem’) en de tijdslijnen zijn niet keihard.
  Het verdient geen schoonheidsprijs en ik denk dat de veroordeling meer berust op het verlangen om iemand te veroordelen dan op keiharde bewijzen.

 10. ed December 21, 2009 at 1:02 pm #

  Het woord ‘revolver’ wordt vrij algemeen in het (Amerikaans) engels gebruikt. ‘sixgun’, ‘six shooter’, ‘piece’, ‘hardware’, ‘handgun’, ‘sidearm’

  worden allemaal gebruikt als synonym voor revolver en sommigen ook voor een revolver of pistool (maar die laatste wordt in de USA veel minder gebruikt).
  Het woord ‘Sixgun’ wordt eigenlijk heel weinig gebruikt, behalve misschien in C&W ballads zoals ‘I fought the law and the law won’

 11. otto December 23, 2009 at 6:14 pm #

  revolver , is revolving, zich zelf heladend
  dus oneindig reperterent, denk dat dit op de lp slaat is namelijk helemaal niet de tijdgeest , onsterfelijk ligt meer in de verwachting

 12. N December 27, 2009 at 12:43 am #

  Hoi Hendrik Jan,

  Muziek op de begrafenis van Cor van Hout:
  ‘Niemand weet hoe laat het is’, van Youp van ‘t Hek inderdaad. Cor vond dit een topnummer en luisterde het in de periode voor zn dood heel regelmatig. Hij herkende zichzelf erg in de tekst. Het is ook echt een schitterend nummer, moet je maar eens luisteren, via Youtube bijvoorbeed. Verder werd er onder andere gedraaid: een aantal nummers van de BeeGees (was Cor ook fan van) en I believe I can fly van R. Kelly.
  Fijne kerst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: