Zondag 13-12: Bijbels Lekker & Joran gegrild

13 Dec

LekkerbijbelsAls het in de criminaliteit over eten gaat, is het doorgaans niet al te smakelijk. Zwarte bonen als galgemaal, onderzoek van de maaginhoud door het NFI, of de pleisterplaatsen van de zware jongens. Vandaag houden we ‘t luchtig.

Oud-collega Peter Hagtingius – ooit adjunct bij Panorama, in de tijd dat ik er kwam werken – woont al jaren in Frankrijk (met een uitstapje naar Portugal) met concubine Renxc3xa9e Vonk. Jaren runden ze het blad ‘Lekker’, maar ze waren iets te onafhankelijk: dat soort gesponsorde blaadjes houdt niet van al te kritische recensenten, het is vooral doorgestoken kaart. De laatste jaren wordt het door ‘positivo’s’ in elkaar gedraaid. Is commercieel een stuk aantrekkelijker.

Hoe dan ook, Vonk is de drijvende kracht achter het boek ‘Lekker Bijbels’ (wat ze bij ‘Lekker’ vast niet zo smakelijk vinden), een kookboek met recepten die gebaseerd zijn op de bijbel.

Leuk idee voor kerst: om cadeau te geven. Of om te gebruiken voor het kerstdiner. Neem de tienplagensalade, de wonderbaarlijke komkommersalade, Esau’s linzensoep, vispasta Galilea, carpaccio van de farao, kwartels van de vogeltrek, paasbout uit de over, stoofpotje van Mozes, lamshapjes voor onderweg, Blijde boodschapbiefstukjes, manna uit de woestijn, liefdesappels en als toetje strijdbare schimmelkaasjes…

Het is uitgegeven bij (hoe toepasselijk!) Kok in Kampen

                                                         *

Over eten gesproken: vanavond wordt Joran van der Sloot gegrild bij Peter R. de Vries (SBS, half tien). Er worden beelden aangekondigd uit een politieverhoor. Er is hier en daar al enige opwinding ontstaan: of dit zomaar mag. We zullen het zien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: