Dinsdag 8-12: Noach's vlucht, 'de neef' meldt zich, klacht tegen liquidatieboek & 'getuigen van Ramses'

8 Dec

ArthurnoachportretHij heeft dit keer niet aan zijn ‘onmiddellijke in vrijheidstelling’ meegewerkt. Jan-Hein Kuijpers is de advocaat van de zondag ontsnapte Arthur Noach. Soms melden clixc3xabnten die worden opgejaagd zich bij hun advocaat, maar dat is een uitzondering: ze weten ook wel dat de politie daar in de buurt is. Bij het kantoor in Den Bosch zal hij sowieso niet in de buurt komen, daar staat nog altijd zo’n bewakingspost in verband met de bescherming van Kuijpers kantoorgenoot Arthur van der Biezen.

Volgens Kuijpers is Noach alleen als verdachte gehoord in de zaak van Ruud Kinneging. Dat hij in Leusden wordt aangemerkt als de moordenaar komt doordat Noach beschikte over een sleutel van de woning van het slachtoffer. In de loop van de dag kom ik erop terug.

                                                                *

Wxc3xa9l gemeld, waarschijnlijk: ‘de neef’ in de zaak van de moord Opentij/Run. Als de man nog gewoon in Nederland verbleef – en vooralsnog is er weinig aanleiding te veronderstellen dat dit niet zo is – had hij weinig keus. Het lijkt merkwaardig dat de politie hem niet zelf heeft gevraagd naar het bureau te komen vxc3xb3xc3xb3r de uitzending, maar daar zal wel een verklaring voor zijn, het heeft weinig zijn daar nu over te gaan gissen.

                                                                 *

Hooglnd1525Wie is de ‘klager’ bij de Raad voor de Journalistiek tegen zijn vermelding in het boek ‘Met groot verlof – Liquidaties in crimineel Nederland’ van Eric Slot? Het boek was mij ontgaan, maar kennelijk wordt er iemand met naam en toenaam genoemd die daar geen prijs op stelt. Hij wordt genoemd als ‘verdachte in een moordzaak’.

De klacht is gegrond verklaard: het was niet nodig geweest de naam voluit te noemen. Wat dit voor gevolgen heeft is nog onduidelijk: in een eventuele volgende druk wxc3xa9l alleen de initialen?

Het boek van Eric Slot is in NRC gerecenseerd door Jan Meeus. Het is te merken dat hij vaak in de Bunker is geweest, hij begint zijn verhaal met een opmerking over de aanwezigheid van Ingrid, de ex-vriendin van Martin Hoogland. Hij besluit zijn commentaar met:

"Uiteindelijk blijven het allemaal verhalen. De grote lijn is bekend, maar meestal ontbreken de details. Om die te vinden, moet je mensen als Ingrid aan de praat krijgen."

Ben ik in zoverre met hem eens dat de verhalen van ‘de vriendinnen’ boeiend kunnen zijn. Maar ze zeggen alleen iets over die vrouwen zelf, als er xc3xa9xc3xa9n ding is wat je niet van ‘de vrouwen’ hoort zijn het details over de activiteiten van hun partner: de buren weten er meestal meer van.

Volgens de recensie belooft het boek het complete verhaal te geven van de Nederlandse misdaad van 1918 tot 1993 en een compleet overzicht van alle liquidaties in Amsterdam sinds 1994 en hanteert de schrijver een eigen definitie van het begrip liquidatie. "Maar wat Slot er in zijn boek mee wil, is totaal onduidelijk. Hij vertelt bijvoorbeeld helemaal niets over zijn werkwijze en vaak blijft onduidelijk waar hij al het materiaal over moord en doodslag in de onderwereld vandaan heeft."

Wat niet wegneemt "dat het Slot ook gewoon gaat om verhalen over criminelen en de wereld waarin zij leefden. En dat doet hij in sommige delen buitengewoon goed. Zo geven zijn verhalen over de Amsterdamse drugscrimineel Frits Adriaanse, alias Frits van der Wereld, een mooi beeld van het criminele milieu in de jaren zeventig. Dat geldt ook voor het Turkse drugsmilieu in het Amsterdam van de jaren tachtig."

                                                      *

En dan is het ook weer dinsdag=bepsterdag. Op bepster staat nu mijn nieuwe wekelijkse column. Gaat dit keer over ‘getuigen’: het feilbare menselijk geheugen, zulks naar aanleiding van het verscheiden van de heer Shaffy.

No Responses to “Dinsdag 8-12: Noach's vlucht, 'de neef' meldt zich, klacht tegen liquidatieboek & 'getuigen van Ramses'”

 1. @ndrxc3xa9 December 8, 2009 at 12:41 pm #

  Ik denk dat “de Snor” de klager is tegen de vermelding van zijn naam in het boek van Eric Slot. Ik heb dat boek speciaal gekocht voor de naam van “de snor” omdat jij hem had gemodereerd na een tip van een medelezer van jou blog. Ik wilde de naam alleen uit nieuwsgierigheid weten omdat het verhaal gaat dat “de snor” zich zou hebben terug getrokken uit de criminaliteit. Daar zijn naam nergens is terug te vinden lijkt het of hem dat aardig gelukt is. Daar zou je nou is een boek over moeten schrijven.

  Beste Andrxc3xa9,

  Er zijn meer snorren in Amsterdam, ik betwijfel of Eric Slot de naam van ‘onze Snor’ kent en of hij die heeft gebruikt.

  Hendrik Jan

 2. Raymond December 8, 2009 at 1:08 pm #

  “Volgens Kuijpers is Noach alleen als verdachte gehoord in de zaak van Ruud Kinneging” geloof dat ik het niet helemaal snap !! Waarom zat ie dan al die tijd vast vast als ie alleen gehoord is ??? Volgens mij hebben we het hier over redelijk respectable advocaten waar betaald een loser als arthur dat van ???

 3. Joopie December 8, 2009 at 2:22 pm #

  Dat boek is heel behoorlijk geschreven en zeker een aanrader voor mensen die deze en andere misdaadsites bezoeken.

  Dat idee van @ndre is zo gek nog niet, want inderdaad staat DE Snor – de ex-compagnon van Klaas Bruinsma en Thea Moear – er met naam en toenaam in als dader van de moord op 26 juni 1977 op “Frankie” Aik See Teou.

  Beste Joopie,

  Wat ik begrijp uit het stuk bij de Raad vd Journalistiek is dat hij alleen verdachte was, dus als hij als dader in het boek staat klopt het al niet.

  Hendrik Jan

 4. @ndrxc3xa9 December 8, 2009 at 3:44 pm #

  Ik vind het woordje “al” een irritant in de reactie van HJK. De Snor heeft zijn straf uitgezeten voor het gevalletje “Frankie” dus daar is hij zeker geen verdachte meer, maar uit het zelfde “stuk” van de RvdJ blijkt dat het verhaal dat de snor uit de criminele wereld is gestapt een gospe te zijn. Al met al heeft hij precies bereikt wat hij niet wilde, we hebben het er lekker over.

 5. G.Augustin December 8, 2009 at 3:53 pm #

  De snor dat is toch Robbie Arkerbout?
  oftewel de bingokoning?

  Beste G. Augustin,

  In dit geval niet.

  Hendrik Jan

 6. Michel December 8, 2009 at 6:04 pm #

  Dag HJ,

  een reaktie op je Bepster column :
  wat betreft Pastorale heb je het wel bij het goede eind. De tekst is van Lennaert Nijgh en de muziek van Boudewijn de Groot.

  Je kunt het terugvinden op de link http://www.lennaertnijgh.nl/langeversie/lnlt_pp.html en google anders maar gelijtijdig op de zoektermen “Pastorale” en “Lennaert Nijgh”.

  groet
  Michel

  Beste Michel,

  Henk de Gelder – toch niet de eerste de beste – schreef in NRC de tekst toe aan Shaffy.

  Hendrik Jan

 7. Neusje December 8, 2009 at 6:29 pm #

  “Wie is de ‘klager’ bij de Raad voor de Journalistiek tegen zijn vermelding in het boek ‘Met groot verlof – Liquidaties in crimineel Nederland’ van Eric Slot?”

  Zou het Nico H. kunnen zijn?

 8. Michel December 8, 2009 at 6:49 pm #

  Henk van Gelder is zeer zeker niet de eerste de beste, maar ik meen dat hij zich hier toch vergist. In mijn link vind je dit terug en onder andere ook in Wikipedia vind je bij Lennaert Nijgh terug dat Pastorale door hem is geschreven. Verder niet zo belangrijk, maar je hebt dit dus wel goed onthouden.

  vrgr
  Michel

 9. Quentin December 8, 2009 at 9:52 pm #

  HJ, misschien heeft je artikel over het geheugen wel een extra laagje gekregen, en is het inderdaad Henk van Gelder die zich vergist? Wat weer aan zou tonen dat het geheugen van ‘kenners’ niet anders werkt dan dat van gewone stervelingen…

  Ik meen me – net als jij en Michel – xc3xb3xc3xb3k te herinneren dat ‘Pastorale’ door Lennaert Nijgh is geschreven. (Beethoven en Brahms even buiten beschouwing gelaten). 😉

  In Wikipedia staat (zoals Michel al opmerkt) het volgende:

  Pastorale is een duet tussen Ramses Shaffy en Liesbeth List uit 1969. Het reikte tot de derde positie en bleef veertien weken in de Top 40. De tekst van het lied is geschreven door Lennaert Nijgh op muziek van Boudewijn de Groot en wordt beschouwd als xc3xa9xc3xa9n van de beste Nederlandstalige singles aller tijden. Het nummer staat elk jaar hoog in de Top 2000 van Radio 2.

  De tekst van het lied beschrijft een gesprek tussen de zon (Shaffy) en de aarde (List). Shaffy is als “zon” arrogant en vurig (Kometen manen en planeten, alles draait om mij). List is de zonaanbiddende aarde, die het liefst steeds volledig door de zon beschenen wil worden (‘k Wil liever branden neem me mee, wanneer je vanavond gaat slapen in zee) en het donker verfoeit (De nacht is te koud, de maan te grijs).

  En voor de volledigheid ook maar de vermelding op http://www.lennaertnijgh.nl

  Pastorale [lied]

  Type: liedtekst (duet)
  Schrijver: Lennaert Nijgh
  Muziek: Boudewijn de Groot
  Muziekuitgeverij: Editions Altona BV / Strengholt Music Group

  Op de site staan nog de nodige verwijzingen en voetnoten.

  Het heeft er toch de schijn van dat ‘wij’ in dezen gelijk hebben en Henk van Gelder het mis heeft…

 10. Joopie December 9, 2009 at 7:32 am #

  In het boek wordt bijna bij elke zaak – indien bekend – de dader/verdachte genomed met naam en toenaam, dus het hoeft niet perse .. te zijn. Zeker niet omdat hij inderdaad hiervoor veroordeeld is en dat was zeker geen diiscutabele beslissing….

  Beste Joopie,

  Waar staat dat hij hiervoor veroordeeld is?

  Hendrik Jan

 11. Joopie December 9, 2009 at 8:53 am #

  O.a. in het boek The Godmother door Bart Middelburg wordt er over gesproken. Moet jij toch weten.

  Beste Joopie,

  Lees jij daar dat hij ervoor veroordeeld is?

  Hendrik Jan

 12. Kate-online December 12, 2009 at 12:38 am #

  Bedankt voor een interessante blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: