Maandag 7-12: Waar is 'de neef van Noord' & de 'Assepoester van Oploo'

7 Dec

Henkopentijmaryrun

Pas toen ik de uitzending zag begonnen de lampen weer te branden, in de moordzaak Opentij/Run, gisteravond bij Peter de Vries. Om allerlei redenen heel interessant. Ik zag ‘profiler’ Carlo Schippers weer eens, was al lang geleden dat ik hem interviewde (voor ‘Moord in Nederland’, ergens in de jaren negentig). De politie in Vollenhove kan zich een daderanalyse besparen: ze kunnen gewoon deze gebruiken voor de dubbele moord op het echtpaar Vis. Lijkt een kopie: ook geen ‘klassieke roofoverval’, ook extreem geweld. Misschien ook omdat de daders hier meer hadden verwacht?

VollenhovepaarOpvallend was de medewerking van de politie: tijdens een lopend onderzoek worden journalisten meestal buiten de deur gehouden, maar hier kreeg Peter de Vries toegang tot het hart van het – indrukwekkende – onderzoek.

Ik neem aan dat de ‘neef’ (van een van de twee dronken mannen), die nu als een van de potentixc3xable daders werd afgeschilderd, met gemengde gevoelens heeft zitten kijken. Dat was ook het vreemde aan de uitzending: er wordt duidelijk naar iemand gewezen, maar waarom wordt de man niet gewoon aangehouden? Is het bewijs onvoldoende?

In de praktijk zal het zo gaan en is het goed te verklaren, maar als kijker kreeg je toch het idee dat de politie drie belangrijke tips domweg over het hoofd heeft gezien. Er was een naam genoemd, iemand anders kwam met een mogelijk adres, had die verdachte niet eerder in beeld moeten komen?

Ook opmerkelijk: een dienstdoende politieman op oudejaarsnacht die twee dronken mannen spontaan hoort praten over de moord en aanslaat op het petje (CAT). Of hij nu begonnen is over die pet of de mannen doet er niet zoveel toe, het was in elk geval iemand die erg goed bij de les was.

En nu maar afwachten wat de ‘neef’ doet…

                                                          *

Oploo1web

"Hoe Assepoester ‘ons pap’  naar God hielp": zaterdag besteedde ik aandacht aan een van de treurigste moordzaken van de afgelopen jaren (zie hier), waarbij Lieke van L. en haar vriend de dronken vader van Lieke om zeep hielpen. De vraag is vooral: wat wordt de straf? Er zijn veel verzachtende omstandigheden. De advocaat van Lieke, Frank van Ardenne, voerde aan dat zijn clixc3xabnte eigenlijk als minderjarige moet worden beschouwd. Hij vroeg ontslag van alle rechtsvervolging vanwege psychische overmacht.

Heel bijzonder in deze zaak was het volkomen ontbreken van elk spoor van agressie in de rechtszaal, er was alleen verdriet en veel wederzijds begrip. Zo kreeg de advocaat zowaar de complimenten van de advocaat-generaal, voor zijn pleidooi. Dat hoor je toch niet vaak.

Bij de rechtbank was een belangrijk punt dat vriend Wil zou zijn gedomineerd door Lieke. Daar bleef bij nadere bestudering niet veel van over. De verstandelijke vermogens van Lieke zijn door de rechtbank te hoog ingeschat, zo toonde de advocaat overtuigend aan. En de advocaat-generaal was dat met hem eens. Wat hem niet belette een forse eis op tafel te leggen, maar dat hoort er een beetje bij.

Vanardennedbweb1

De belachelijke schadeclaim die de broers bij de rechtbank hadden ingediend – en die was afgewezen – bleek in hoger beroep uiteindelijk te zijn ingetrokken. Dat werd vrijdag pas duidelijk. De ‘benadeelde’ partij was niet komen opdagen. Misschien schaamden ze zich toch voor het feit dat ze jarenlang hun zusje de kastanjes uit het vuur hadden laten halen?

No Responses to “Maandag 7-12: Waar is 'de neef van Noord' & de 'Assepoester van Oploo'”

  1. Jacqueline December 7, 2009 at 10:38 am #

    Ach, als de politieman de glazen had meegenomen dan hadden ze misschien nog iets kunnen bakken van het DNA die niet voorkomt in de databank.

    Bij neefjes komen zijn er toch overeenkomsten te vinden?

    Weet je zeker dat het een dienstdoende politieman was of was het de man die ooit een award won?

    Hoe dan ook die twee oudjes kunnen het niet meer navertellen. Een zeer laffe moord!!

  2. joop December 7, 2009 at 4:36 pm #

    Er is vandaag een verdachte opgepakt, schijnt zich na de uitzending zelf te hebben gemeld. na al die jaren toch nog gerechtigheid?

  3. Ron December 7, 2009 at 5:47 pm #

    Joop, het zou mooi zijn maar ik denk als iemand zich na de uitzending direct meld, hij zeker weet dat hij niet de gezochte persoon is.
    Zelf denk ik dat de politie met al die deskundige analyse makers beter af is met echte rechercheurs die ook krom kunnen denken.

  4. Sjakie December 7, 2009 at 6:09 pm #

    Zoals Joop al zei:
    http://www.at5.nl/artikelen/28412/verdachte-aangehouden-in-oude-moordzaak

  5. Quentin December 7, 2009 at 7:13 pm #

    Quote: “maar als kijker kreeg je toch het idee dat de politie […] belangrijke tips domweg over het hoofd heeft gezien. Er was een naam genoemd, iemand anders kwam met een mogelijk adres, had die verdachte niet eerder in beeld moeten komen?”

    Inderdaad, dat is exact wat ik me ook afvroeg. Al die info zat immers al jaren in het dossier! Kennelijk is hier tot voor kort nauwelijks of geen aandacht aan gegeven. Uit de uitzending viel op te maken dat dit mede kwam omdat de anonieme tipgever destijds niet serieus genoeg is genomen. Hopelijk trekt men hier lering uit!

    De op oudejaarsnacht dienstdoende politieman die het petje zag en alles optekende was inderdaad zxc3xa9xc3xa9r alert. Hulde voor deze politieman, die laat zien hoe het xc3xb3xc3xb3k kan – en eigenlijk hoort te gaan…

    ——————————————–

    Goed te horen dat Frank van Ardenne zo’n sterk pleidooi heeft gehouden. Ik wens hem alle succes, en hoop dat het hof mild zal oordelen over Lieke en haar vriend.

  6. Siem December 7, 2009 at 7:40 pm #

    @HJK

    Quote: De politie in Vollenhove kan zich een daderanalyse besparen: ze kunnen gewoon deze gebruiken voor de dubbele moord op het echtpaar Vis. Lijkt een kopie: ook geen ‘klassieke roofoverval’, ook extreem geweld. Misschien ook omdat de daders hier meer hadden verwacht?

    – Mij doet het denken aan een soortgelijke zaak in een Limburgs dorpje (weet even niet meer waar) waar de raadsels omtrent doel van de afslachting nog steeds leven en waarvan de dader – zeer waarschijnlijk 1 persoon- ook niet is gevonden.

    Een dakloze zwerver met ouder(s)(en)-haat in de grensgebieden.

    Gaat niet op voor A’dam -Noord lijkt me, al zijn er overeenkomsten.

  7. Quentin December 8, 2009 at 1:31 am #

    AT5 brengt het alsof de zaak door de uitzending van Peter de Vries in een stroomversnelling is geraakt (zie url in het bericht van Sjakie). Dat lijkt me nogal overtrokken. De nu aangehouden verdachte was immers al bekend bij de politie. Het feit dat hij zichzelf uit eigen beweging heeft gemeld scheelt hooguit een autoritje om ‘m op te halen.

    Weer een staaltje suggestieve verslaggeving van AT5 lijkt mij.

    Wat je je onwillekeurig wel gaat afvragen is waarom de verdachte nog niet was opgehaald vxc3xb3xc3xb3r de uitzending van PRdV. Een handreiking van de politie naar PRdV? Gaat wel wat ver niet? Hij had net zo makkelijk de benen kunnen nemen na het zien van het programma. Dan waren de rapen gaar geweest. Of hadden we dat dan weer niet te horen gekregen…?

    Enfin, ik ben benieuwd naar de komende ontwikkelingen. Hoog tijd dat het afgerond wordt. Misschien kan er dan namens politie en OM ook een publiek excuus vanaf aan de dochter en haar partner…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: