Maandag 7-12: Waar is 'de neef van Noord' & de 'Assepoester van Oploo'

7 Dec

Henkopentijmaryrun

Pas toen ik de uitzending zag begonnen de lampen weer te branden, in de moordzaak Opentij/Run, gisteravond bij Peter de Vries. Om allerlei redenen heel interessant. Ik zag ‘profiler’ Carlo Schippers weer eens, was al lang geleden dat ik hem interviewde (voor ‘Moord in Nederland’, ergens in de jaren negentig). De politie in Vollenhove kan zich een daderanalyse besparen: ze kunnen gewoon deze gebruiken voor de dubbele moord op het echtpaar Vis. Lijkt een kopie: ook geen ‘klassieke roofoverval’, ook extreem geweld. Misschien ook omdat de daders hier meer hadden verwacht?

VollenhovepaarOpvallend was de medewerking van de politie: tijdens een lopend onderzoek worden journalisten meestal buiten de deur gehouden, maar hier kreeg Peter de Vries toegang tot het hart van het – indrukwekkende – onderzoek.

Ik neem aan dat de ‘neef’ (van een van de twee dronken mannen), die nu als een van de potentixc3xable daders werd afgeschilderd, met gemengde gevoelens heeft zitten kijken. Dat was ook het vreemde aan de uitzending: er wordt duidelijk naar iemand gewezen, maar waarom wordt de man niet gewoon aangehouden? Is het bewijs onvoldoende?

In de praktijk zal het zo gaan en is het goed te verklaren, maar als kijker kreeg je toch het idee dat de politie drie belangrijke tips domweg over het hoofd heeft gezien. Er was een naam genoemd, iemand anders kwam met een mogelijk adres, had die verdachte niet eerder in beeld moeten komen?

Ook opmerkelijk: een dienstdoende politieman op oudejaarsnacht die twee dronken mannen spontaan hoort praten over de moord en aanslaat op het petje (CAT). Of hij nu begonnen is over die pet of de mannen doet er niet zoveel toe, het was in elk geval iemand die erg goed bij de les was.

En nu maar afwachten wat de ‘neef’ doet…

                                                          *

Oploo1web

"Hoe Assepoester ‘ons pap’  naar God hielp": zaterdag besteedde ik aandacht aan een van de treurigste moordzaken van de afgelopen jaren (zie hier), waarbij Lieke van L. en haar vriend de dronken vader van Lieke om zeep hielpen. De vraag is vooral: wat wordt de straf? Er zijn veel verzachtende omstandigheden. De advocaat van Lieke, Frank van Ardenne, voerde aan dat zijn clixc3xabnte eigenlijk als minderjarige moet worden beschouwd. Hij vroeg ontslag van alle rechtsvervolging vanwege psychische overmacht.

Heel bijzonder in deze zaak was het volkomen ontbreken van elk spoor van agressie in de rechtszaal, er was alleen verdriet en veel wederzijds begrip. Zo kreeg de advocaat zowaar de complimenten van de advocaat-generaal, voor zijn pleidooi. Dat hoor je toch niet vaak.

Bij de rechtbank was een belangrijk punt dat vriend Wil zou zijn gedomineerd door Lieke. Daar bleef bij nadere bestudering niet veel van over. De verstandelijke vermogens van Lieke zijn door de rechtbank te hoog ingeschat, zo toonde de advocaat overtuigend aan. En de advocaat-generaal was dat met hem eens. Wat hem niet belette een forse eis op tafel te leggen, maar dat hoort er een beetje bij.

Vanardennedbweb1

De belachelijke schadeclaim die de broers bij de rechtbank hadden ingediend – en die was afgewezen – bleek in hoger beroep uiteindelijk te zijn ingetrokken. Dat werd vrijdag pas duidelijk. De ‘benadeelde’ partij was niet komen opdagen. Misschien schaamden ze zich toch voor het feit dat ze jarenlang hun zusje de kastanjes uit het vuur hadden laten halen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: