Zaterdag 5-12: Hoe Assepoester 'ons pap' naar God hielp

5 Dec

Oploo1web

"Tegen de verdachten in de Oploose moordzaak is vrijdag in hoger beroep respectievelijk vijftien en twaalf jaar cel gexc3xabist. In mei 2007 zouden de twee verdachten, een 21-jarige Oploose en haar 25-jarige vriend uit Eindhoven, haar vader vermoord hebben. Ze wurgden hem met de capuchon van een regenjack. Daarna staken ze de slaapkamer, waar het gebeurde, in brand. Als het aan het openbaar ministerie ligt, gaat de Eindhovenaar 15 jaar de gevangenis in, en de Oploose 12 jaar."

Staat vandaag in de Gelderlander. Gisteren was ik er niet bij in Den Bosch. De rechtszaak duurde drie dagen, ik was er donderdag toen dochter Lieke aan de beurt was. Het is een van de meest dramatische zaken waar ik de afgelopen jaren mee te maken heb gehad. Ik meende zelfs even te zien dat de president van de rechtbank het te kwaad kreeg. Wat wil je, met een tegen hun tranen vechtende moeder en dochter voor je in zo’n oneindig treurig familiedrama?

Met Jan van L. was niet te leven. De man dronk drie flessen jenever per dag, was nooit nuchter en kon dus niet in een kliniek worden opgenomen (want dan moet je nuchter zijn). Zijn vrouw had de moed al opgegeven en was in Frankrijk gaan wonen, van de kinderen bekommerde alleen Lieke zich nog wat om hem, ze wilde ‘ons pap’ toch niet helemaal in de steek laten.

Veel liefde kreeg ze er niet voor terug. Met zijn benevelde brein vervloekte hij zijn eigen kinderen, riep hij dat hij nooit kinderen had gewild en dat ze niet van hem waren. Een paar jaar geleden, toen hun dochtertje van dertien onverwacht overleed aan een acute aandoening, moest hij ‘s nachts naar huis komen en reed hij met zijn dronken kop tegen een boom. Het was beter geweest als hij toen de geest had gegeven.

Het ongeluk lijkt Wilbert wel te hebben gexc3xafnspireerd tot een sabotagedaad: hij had de voorremmen van Van L’.s auto onklaar gemaakt, in de hoop dat hij nog een keer tegen een boom zou rijden en dan iets harder. Helaas ontdekte Van L. het en repareerde de garage de boel. Zodat de man die nooit nuchter was toch weer kon rijden. Een van de uitspraken van Van L. was dat hij niet bang was om naar God te gaan: als hij boven kwam zou hij het wel van Hem winnen, hij was machtiger dan God. Dat staat nog te bezien, hij was in elk geval machtiger dan de politie. Hij kon mooi praten en iedereen op het verkeerde been zetten, tot woede en frustratie van zijn echtgenote.

In de fatale nacht was er weer geen land met hem te bezeilen. Lieke had de huisarts gebeld, maar opname in de Korsakov-kliniek kon niet (moet je nuchter zijn). Door ervaring wijs geworden wist Lieke dat er een andere oplossing was: als je zo iemand vxc3xb3xc3xb3r twaalf uur ‘s nachts zelf bij de kliniek aflevert nemen ze hem wel op. Dat was ze van plan, haar vriend Wilbert hielp met het inpakken van de spullen.

Toen werd Jan van L. kwaad, hij wilde niet weg en greep Lieke aan. Na een wederom gruwelijke scheldpartij. Dat was teveel voor Wilbert,  die al jaren deze ellende had aangezien. Met de capuchon van een regenjas liet hij Van L. stikken. Lieke was erbij en keek ernaar. Vervolgens werd de slaapkamer in brand gestoken, om de sporen te verdoezelen.

Wat nog aardig lukte. Met dank aan de politie, die tijdens de zitting een veeg uit de pan kreeg. Wilbert had de capuchon op een wagen met snoeihout verstopt. Terwijl overal beslag op lag, kreeg de familie toestemming de lading af te voeren naar de vuilstort. Waar een van de familieleden de capuchon nog zag fladderen.

Wilbert nam alle schuld op zich, maar justitie wil daar niet aan, die wil moord, voorbedachte rade. Ook tegen Lieke, die bij de rechtbank tot acht jaar werd veroordeeld. Ik weet dat er bezoekers zijn die vinden dat er niet streng genoeg gestraft kan worden, maar van mij hadden ze allebei op z’n hoogst een paar jaar hoeven krijgen, voor het verdoezelen van de daad.

Er is nog xc3xa9xc3xa9n schrijnend detail waar ik het fijne nog niet van weet. Tijdens het proces werd duidelijk dat Lieke zo’n beetje de Assepoester van het gezin was, die zich als enige nog een beetje verantwoordelijk voelde voor haar vader, de nog thuis wonende of af en toe nog thuis komende broers staken geen poot uit. Maar ze stelden zich wel als benadeelde partij, ze eisten schadevergoeding van Lieke. Bij de rechtbank werd het afgewezen, ik moet even uitzoeken wat er vrijdag allemaal nog is besproken, de reportage heeft geen haast. De bladen zitten in december toch al vol.

Op de foto de boerderij in Oploo waar het zich allemaal afspeelde, op het platteland in het Nijmeegse achterland.

No Responses to “Zaterdag 5-12: Hoe Assepoester 'ons pap' naar God hielp”

 1. Ada December 5, 2009 at 11:11 am #

  Je kunt je afvragen wie in deze zaak de slachtoffers zijn.

  Zo’n dronken engbek als pa waardoor deze vrouw jarenlange vernederingen en emotionele terreur meemaakte, is nauwelijks een onschuldig slachtoffer te noemen. Ik kan me voorstellen dat op een zeker moment de laatste druppel valt. Het is net zoals je zegt Hajee “had hij die boom maar goed geraakt”.

 2. Tancredo Matos de Leon December 5, 2009 at 1:40 pm #

  Wat hun aangerekend kan en hoogstwaarschijnlijk ook zal gaan worden is het feit dat volwassenen niet gedwongen kunnen worden voor opname door andere burgers.
  Daardoor is klaarblijkelijk het gevecht ontstaan. Dus geen moord met voorbedachte rade maar eerder doodslag.
  Lettende op de omstandigheden alsmede wat voor figuur het slachtoffer was, hoop ik dat ze een jaar of twee krijgen.

 3. Perry Vermeulen December 6, 2009 at 2:41 pm #

  Mooie foto HJ

 4. Quentin December 7, 2009 at 4:41 am #

  Het is wel mij – afgaand op bovenstaand artikel- wel duidelijk dat de “daders” hier de wxc3xa9rkelijke slachtoffers zijn…

  Een meisje dat jarenlang voor een alcoholistisch potentaat van een vader heeft gezorgd, en haar vriend die het uiteindelijk niet langer kon aanzien hoe ze geterroriseerd werd…

  Ik weet niet wat IK had gedaan in zijn plaats. Vanuit je leunstoel kun je natuurlijk makkelijk van alles bedenken, maar ga er maar eens xc3xa9cht voorstaan… Ik kan me voorstellen dat je een keer een rood waas voor de ogen krijgt als je geliefde voor de zoveelste keer wordt gemaltraiteerd.

  Natuurlijk mag je geen sporen uitwissen om een misdaad te verhullen, maar politie en justitie blindelings met je leven vertrouwen is ook weer zo wat, dat blijkt ook hier maar weer eens. Dus fout? Ja. Begrijpelijk? Ja, ergens toch ook wel…

  En uitgerekend in zo’n geval gaat justitie belachelijk zware straffen eisen, terwijl draaideurcriminelen er steevast met een ‘slap on the wrist’ vanaf komen (want “hier heeft langer straffen toch geen zin” aldus justitie).

  Tegen zware criminelen met hun top-advocaten maakt het OM doorgaans al helemaal niks klaar, dus laten we dan maar eens bewijzen hoe ‘stoer’ we kunnen zijn tegenover een paar wanhopige jongelui, zo zal men wel gedacht hebben. Nou, echt iets om trots op te zijn hoor, geweldig!

  Je vraagt je steeds meer af wat voor soort lieden eigenlijk verantwoordelijk zijn voor onze ‘rechtsspraak’. Dit gaat puur om ‘scoren’ dunkt me, met rechtvaardigheid heeft het in ieder geval helemaal NIETS te maken.

  Wat ook duidelijk blijkt is dat de overheid hieraan (minstens) mede schuldig is, want hoe kan het nu in vredesnaam bestaan dat je een agressieve alcoholist niet kunt laten opnemen omdat hij niet nuchter is?!

  Is die overheid soms bang dat een lage straf (mede) kan worden uitgelegd als een schuldbekentenis? Worden er dxc3¡xc3¡rom soms zulke absurde straffen gexc3xabist…?

  Voor de fijne broers die dit met een ik-zat-erbij-en-ik-keek-ernaar mentaliteit hebben laten gebeuren, om vervolgens toen de bom gebarsten was ook nog eens ‘schadevergoeding’ te gaan eisen heb ik geen goed woord over.

  Ook zij zijn in wezen medeverantwoordelijk. Op z’n minst hadden zij hun zusje wel eens mogen helpen en beschermen! Dat mag je van broers verwachten… Maar deze lieden hebben zxc3xa9xc3xa9r waarschijnlijk een aardje naar hun vaartje. Appels vs. bomen en zo…

  Tenslotte; zou het nou niet mooi zijn als er in dit soort zaken net al in Frankrijk (sterk) verzachtende omstandigheden zouden kunnen worden aangevoerd? Dan zou er – m.i. zeer terecht – een lichte straf of zelfs vrijspraak kunnen volgen op een dergelijk drama.

  Ik hoop werkelijk dat het hof verstandiger is dan de rechtbank, en er een lage straf uitrolt…

  Aan de media de vraag waarom dit niet prominenter in het nieuws is gebracht…? Misschien kan de publieke opinie nog iets doen, al vrees ik dat het nu te laat is…

  HJ, bedankt voor het plaatsen! Houd ons a.u.b. op de hoogte!

 5. Harry Bartelds December 7, 2009 at 11:37 pm #

  Een van de uitspraken van Van L. was dat hij niet bang was om naar God te gaan: als hij boven kwam zou hij het wel van Hem winnen, hij was machtiger dan God.

  Goethe was toch iets fijnzinniger met zijn uitspraken.

  If God wanted me otherwise, God would have created me otherwise. – Goethe

  Harry Bartelds

 6. Quentin December 8, 2009 at 1:57 am #

  Als ik Goethe een beetje goed heb ingeschat heeft hij dat vast wat ironisch bedoeld, maar ik vermoed dat deze psychopaat gestoord genoeg was om het nog te menen ook. Het past wel in ‘t plaatje in elk geval…

 7. Harry Bartelds December 8, 2009 at 9:28 am #

  Minder ironisch maar niet minder toepasselijk:

  Men dient het vanzelfsprekende
  tot zich zelf laten spreken.

  Viktor E Frankl

  Doei,

  Harry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: