Vrijdag 4-12: Shaffy in cafxc3xa9 Mulder

4 Dec

Mulder1 Het gebied rond Vijzelgracht en Weteringcircuit kent niet het meest bruisende uitgaansleven van Amsterdam,, maar als je de verhalen op tv mocht geloven kwam Ramses Shaffy hier veel. Ik meen mij uitermate stellig te herinneren dat ik een stukje op televise zag waarin een kroegbaas vertelde dat Shaffy vaak zomaar binnenkwam en achter de piano ging zitten spelen, en dat dit bij cafxc3xa9 Mulder was.

Niemand die ik ken komt ooit bij cafxc3xa9 Mulder, men kent het alleen van heel vaak erlangs gelopen, even naar binnen kijken en denken: nee, toch maar niet. En waar zou die piano moeten staan?

Gelagkamer

In de eeuwige jacht naar de waarheid achter de waan van de dag gingen wij gisteren bij het krieken van de nacht maar eens poolshoogte nemen. Een piano in cafxc3xa9 Mulder? Daar kan nooit ruimte voor zijn geweest, of het moet een heel klein mini-pianootje zijn geweest. Volgens de man achter de bar was Shaffy hier ook nooit geweest, hij kwam wel eens om de hoek, bij de Gelaghkamer.

Of daar een piano is, was niet te zien. Het was dicht en zag er uit alsof het nooit open was geweest en nimmer meer open zal gaan.

Zo zie je maar: je moet niet alles geloven wat ze op televisie vertellen. De vraag is alleen: wie zei dat, van dat cafxc3xa9 Mulder? Ik heb het nog even opgezocht, de kroegbaas die het over een piano had was van een ander cafxc3xa9, bij het Sarphatipark.

No Responses to “Vrijdag 4-12: Shaffy in cafxc3xa9 Mulder”

 1. Michel December 4, 2009 at 11:54 am #

  Die piano staat niet bij Cafe Mulder, maar bij Cafe eik en linde op de plantage middenlaan. Het sarphatihuis waar danses woonde ligt daar om de hoek. Ramses shaffy kwam inderdaad de laatste jaren heel vaak bij eik en linde.

 2. Pizzaboy December 4, 2009 at 1:14 pm #

  Die piano waarover werd bericht (in de telegraaf) stond – sinds een jaar – in Pizzeria Torino op de Roetersstraat, zie link:
  http://www.telegraaf.nl/prive/5465673/__Ramses_Shaffy_s_laatste_glas__.html

  Het was overigens Martin Simek die op tv (dwdd) vertelde over Cafxc3xa9 Mulder en De Gelaghkamer, maar dat verhaal was nog uit de tijd dat hij (Shaffy) in de Weteringbuurt woonde. (Toen docu-maker Fleury nog een klein jongetje was en toen Simek net in Amsterdam/NL woonde.)

 3. Michel December 4, 2009 at 1:32 pm #

  Wat pizzaboy zegt is waar. De eigenaar van pizzeria Torino heeft speciaal voor Ramses een piano in zijn zaak gezet. In cafe Eik en Linde staat de piano er al zolang als ik daar kom en dat is meer dan 30 jaar. Omdat Hendrik-Jan het specifiek over een kroeg had heb ik alleen Eik en Linde genoemd. Een kroeg die overigens die veel BN’ers wordt en werd bezocht. Met name Ischa Meijer en de jongens van Jiskefet hebben er menig uurtje doorgebracht

 4. danny December 5, 2009 at 1:49 pm #

  cafe met piano is eik en linde .
  in mulder heeft simec shaffy 1 maal gezien en er daarna vele malen wachtend vetoefd.
  groet danny

 5. Ted January 5, 2011 at 8:42 pm #

  Ramses kwam volgens mij altijd in de Gelaghkamer, dat naast cafe Mulder stond.

 6. Trebor June 24, 2011 at 6:53 pm #

  In het voorjaar van 1973 zat ik op het terras van Cafe Mulder. Ik hoorde een bekende stem, ik keek en zag Ramses, hij zat een paar stoelen verder. Ik hoorde hem zeggen dat hij naar Los Angeles zou gaan.
  Ik kan mij dit nog herinneren omdat ik in de zomer van dat jaar ook naar de USA ging. Een piano heb ik nooit in het cafe gezien. Volgens mij waren er twee kelners, die allebij Theo werden genoemd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: