Donderdag 3-12: Den Bosch, Kenneth & Van Kleef

3 Dec

Denbosch

"Niemand heeft leuk werk, juffrouw Toos."

Het is een tekst bij een tekening van Peter van Straten (ongeveer, het zal vast niet helemaal kloppen, het menselijk geheugen is feilbaar) waar ik vaak aan moet denken. Gisteravond drentelde ik door een koud en nat Den Bosch. Ik ga er vandaag naar een rechtszaak die verder niemand interesseert (nee, niet Benno van L., breek me de bek niet open) en ik ben in een hotel gebleven. Hoe moet je anders om half tien ‘s morgens in Den Bosch komen? Gistermiddag moest ik van Utrecht naar Den Bosch. In mijn goeie tijd had ik het lopend sneller gedaan.

Anyway, ik passeerde het kantoor van Kuijpers & Van der Biezen. Dan staat daar zo’n treurig politiehokje. Bescherming. De kans dat er echt iets gebeurt zit ergens achter de nul komma nog wat, maar je kunt het niet uitsluiten. Maar je zal het maar moeten doen, 24 uur per dag alert zijn voor iets dat niet gebeurt. In onze branche is het niet ongebruikelijk, dit soort (peperdure) bescherming. Op de vlucht met vrouw en kinderen, opschudding in de buurt, want het blijft niet onopgemerkt. Als gezegd, je zal het maar moeten doen. Ik zou de hele tijd in slaap vallen.

Over Den Bosch gesproken: even dacht ik iets op het spoor te zijn. In een restaurantachtig iets zat een hele partij vrouwen. Op de treurige terugweg naar het droevige hotel passeerde ik een cafxc3xa9-achtig gebeuren waar ook tien vrouwen aan een tafel zaten, terwijl hier doorgaans slechts vermoeide oude dronken handelsreizigers (zoals ik) aan de bar hangen. Informatie bij de barman leerde mij dat dit toeval was.

                                                  *

Kennethhart_2Gisteren hadden we het over Kenneth Hart. Buiten de site om komen er nogal wat reacties. Eigenlijk is het wel duidelijk wat er is gebeurd, door wie en waarom, maar ja, als de betrokkenen niet hun mond open doen (en waarom zouden ze) dan blijft het erbij.

Intussen, op de achtergrond, bij Pauw & Witteman, Leon van Kleef. Advocaat onder vuur, vooral van de Telegraaf. Kantoorgenoten Bxc3xa9nxc3xa9dicte Ficq en Nico Meijering gaven acte de prxc3xa9sence om hun collega te steunen. Over Ficq gesproken: een interview met haar staat in ‘Vrouwen in het kwaad’ maar voorlopig zijn we daar op deze site nog niet aan toe, ik ben pas bij de behandeling van hoofdstuk twee (zij zit ergens achter de tien).

VankleeftelHet probleem met de zaak van Van Kleef is dat de autoriteiten in Italixc3xab er vanuit gaan dat advocaten in andere net zo corrupt zijn als daar. In Nederland steekt iedereen die hem kent zijn handen in het vuur voor Van Kleef, het is een totale onzin-affaire. Waarschijnlijk ontstaan doordat wat maffiosi een visitekaartje van Van Kleef hadden. Toch kun je daar nog aardig door in problemen raken. Als Italixc3xab om uitlevering vraagt, dient het onderzoek daar te gebeuren en kan Nederland nog niet eens zomaar ‘nee’ zeggen. We kennen dit van de zaak Robert Hxc3xb6rchner, die op zo’n manier in een Tsjechische cel belandde.

Een andere vraag is: hoe kwam dit bericht naar buiten? Iemand bij justitie – die net zo’n hekel heeft aan Meijering & Van Kleef als de Telegraaf, moet een tip hebben gegeven.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: