"Mag ik twee broodjes aap van u?"

2 Dec

RomhoubenDe verhalen over een Peruaanse bende die moorden pleegde om menselijk vet en weefsel te verkopen zijn vermoedelijk verzonnen. Politiechef Eusebio Fxc3xa9lix Murga die het verhaal enkele weken geleden wereldkundig maakte is inmiddels geschorst. Volgens Murga waren er vier mensen opgepakt van de bende Pishtacos die mensen vermoordde om hun vet en weefsel te verkopen. Het speelde zich af in het ontoegankelijke bergachtige midden van het land, waar zestig mensen zouden zijn vermist.

Ik ben dol op broodjes aap. Misschien wel omdat het duidelijk maakt hoe gemakkelijk je mensen voor de gek kunt houden. Er ziin ook weleens twijfelgevallen, ik ben er nog niet helemaal uit of het ‘medisch wonder’ van de Belg Rom Houben ook in de categorie broodje-aap valt. De man zou 23 jaar lang ten onrechte zijn beschouwd als comapatixc3xabnt. Door middel van een touchscreen-toetsenbord komen de berichten uit zijn hersens naar buiten. Ik zag er een stukje van bij De Wereld Draait Door en de verzorgster bewoog de hand van Houben inderdaad over een bord, maar hoe wist zij nou waar die hand naar toe moest?

In de Volkskrant kwam ik een column tegen van M. Keulemans. Hij schrijft over het Mirakel van Belgixc3xab:

"Vreemd. In de jaren zeventig en tachtig geloofden verzorgers ook een tijdlang dat ze een vergelijkbare manier hadden gevonden om met autisten te communiceren. Je pakt hun hand en stuurt die over een toetsenbord, om vervolgens te merken hoe de patixc3xabnt de ene na de andere letter aanwijst. Het vergde een leger psychologen en zelfs goochelaar James Randi om aan te tonen dat het in werkelijkheid niet de autist, maar de verzorger is die de boodschappen vormt. Die is zich overigens van geen kwaad bewust. Het letters aanwijzen xe2x80″ kenners spreken van gefaciliteerde communicatie xe2x80″ werkt net als wichelroedes, pendels of het ouijabord, het letterschuifbord waarmee lichtgelovigen met spoken plegen te communiceren. Via onbewuste, kleine rukjes van de handspieren stuurt de bediener van het spel de aanwijzer van letter naar letter. Totdat daar opeens iets staat in de trant van: xe2x80x98Mijn woorden stromen uit mijn vingers.xe2x80x99 "(een ‘tekst’ van Rom Houben)

No Responses to “"Mag ik twee broodjes aap van u?"”

 1. B.A. December 2, 2009 at 10:22 am #

  In Nederland heb je nog steeds zulke mensen: een huisartsenechtpaar laat hun kind met het Syndroom van Down hoger onderwijs volgen.
  Of iets dergelijks althans: het verhaal stond niet zo heel lang geleden in de kranten: hoogopgeleide ouders leiden de hand van hun geestelijk en lichamelihjk gehandicapte kind dat daardoor een succes op school is. Ik kan het verhaal zo een twee drie niet vinden. En volgens mij stond het ook in de Skepter.
  Als dat met die Belg ook zo is en dat is het enige bewijs is dat inderdaad redelijk twijfelachtig en lijkt hetr inderdaad meer een Broodje Aap dan een Scaphandre en een Papillon.

 2. NB December 2, 2009 at 11:39 am #

  Jammer dat ik geen nieuws lees over de inval op het haagse woonwagenkamp gisteren.

  Eerlijk gezegd verwacht je toch misdaad nieuws op de site van de misdaadjournalist.

  Medische mirakels wil ik graag lezen op de site van de medischejournalist.com

  Beste NB,

  Ik probeer een selectie te maken van dingen waar ik denk iets aan toe te kunnen voegen. Bij de inval in Den Haag heb ik dat niet. Ik streef niet naar volledigheid, daarvoor kun je beter naar crimesite.

  Hendrik Jan

 3. DTV December 2, 2009 at 12:43 pm #

  HJK

  Gelukkig heb je iets meer verstand van misdaad dan deze materie, tip schrijf er dan ook niet over.

  Bewaar dat voor Bep

  Beste DTV,

  Ik begrijp je opvatting. Jij gelooft nog wel in sp(r)ookjes.

  Hendrik Jan

 4. NB December 3, 2009 at 9:57 am #

  @HJK

  DTV en ik probeerden denk ik alleen maar aan te geven dat je normaliter uitblinkt in misdaadjournalistiek en dat trouwe bezoekers van de site dit ook het meest waarderen van je.

  Om maar met een mooi gezegde af te sluiten: “schoenmaker blijf bij je leest”

  Beste DTV,

  Broodjes Aap en de taak van de journalisten om onzinverhalen aan de kaak te stellen vind ik belangrijker en interessanter dan ‘misdaadjournalistiek’, dat is helemaal mijn leest.
  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: