Joris laat Mxc3¡xima vallen

29 Nov

Joris_luyendijkHet weekblad Libelle benaderde Joris Luyendijk voor een xe2x80x98dubbelinterview xe2x80x99 met prinses Mxc3¡xima. Leuk. Natuurlijk. Maar van de Rijksvoorlichtingsdienst mocht het alleen gaan over microkredieten. Mxc3¡ximaxe2x80x99s uitspraken konden worden aangepast of geschrapt, eis nummer twee.

Eis nummer drie: ook de woorden van Joris konden worden aangepast.

"Als ik schreef  xe2x80x98ze kwam binnen in een groene jurkxe2x80x99, mocht de RVD daar xe2x80x98een blauwe rokxe2x80x99 van maken. Okxc3xa9, zei ik na wikken en wegen, als ik dit maar in het stuk kan opnemen; het zegt eigenlijk alles over het leven van een prinses als je weet dat zij  weet dat alles wat ze zegt nog door een ambtenaar kan worden aangepast of weggehaald.  (…) En toen zei de RVD: njet. Zelfs de vermelding van censuur zou worden gecensureerd. Daarop liet ik de klus schieten. Ik ga niet tekstschrijven voor de RVD en dit als journalistiek werk presenteren."

Staat in het weekblad van NRC. Joris vraagt zich af of hij dit wel naar buiten mag brengen, "dus ik houd het maar voor me. Je kunt niet alle draken tegelijk bevechten."

Tja, het blijft ongemakkelijk, dat koningshuis. Het kostte deze week Arend-Jan Boekestijn ook al zijn kop (die hij had moeten houden). Misschien zijn het mallotige afspraken, bij zo’n bezoek aan de Majesteit, maar als je ‘t van tevoren weet moet je er – net als Joris – misschien maar niet naar toe gaan.

No Responses to “Joris laat Mxc3¡xima vallen”

  1. Blogboy November 29, 2009 at 6:29 pm #

    Het koninklijk huis is een schijnvertoning aan het worden met dank aan de RVD!

  2. ray November 30, 2009 at 10:13 am #

    Het koningklijk huis is altijd al een schijnvertoning geweest… De RVD doet z’n uiterste best dat nog zolang mogelijk met een beetje rook hier en daar te verhullen. Ik vraag me af wat dat departement van Duitsland de belastingbetaler werkelijk kost..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: