Woensdag 25-11: Jeugd-tbs voor Jaap; de groepsverkrachting

25 Nov

Dirkpost2Het lijkt duidelijk wat er op Urk is gebeurd: Jaap van der H. heeft Dirk Post naar het bos gelokt, met hulp van twee jongens van 12 en 13. De jongens waren er niet bij toen Jaap met Dirk afrekende, wel zagen ze dat hij een mes openklapte, later bloed aan zijn kleren. Ze werden zo bedreigd dat ze eerst hun mond niet open durfden doen, inmiddels hebben ze dat wel gedaan.

Het is nog even de vraag hoe de familie van Jaap reageert, tot nu toe waren de geluiden dat men erg in zijn onschuld geloofde. Wat ook wel begrijpelijk is, alleen: zouden ze dat bloed niet hebben gezien?

Gezien eerdere en vergelijkbare zaken zal het voor Jaap van der H. – als een en ander bewezen wordt zoals het nu lijkt – uitdraaien op jeugd-tbs. Dat betekent dat hij op z’n 21-ste vrijkomt. Goran M., de moordenaar van Maja Bradaric, werd door deskundigen bestempeld als ‘psychopaat’. Hij was in zijn jeugd – in Tuzla – getuige van een traumatische gebeurtenis, een bloedbad op de markt, maar of dat een rol heeft gespeeld bij zijn ontwikkeling kwam niet echt uit de verf. Dat wordt tijdens het proces nog spannend: wat de deskundigen over het zieleleven van Jaap kunnen achterhalen. Of wordt dat achter gesloten deuren behandeld?

                                                    *

In april 2008 werd de toen 18-jarige Karina in Rotterdam slachtoffer van een groepsverkrachting door een stel Antilliaanse jongens. In september van dit jaar was het proces en stond het verbijsterende verhaal in enkele kranten. Ik heb een oproep gedaan om met haar in contact te komen, daar reageerde ze op. Het interview met haar staat hier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: