Caroline Rijke bij Pauw & Witteman

21 Nov

Carolinepw1Interessante gaste gisteravond bij Pauw & Witteman: Caroline Rijke, de weduwe van Thomas van der Bijl. Het begint met een gesprek over de rare situatie die was ontstaan kort voor de dood van Thomas: dat hij gesprekken voerde met de politie, dat hij vast zat maar naar naar huis mocht omdat hij getuige was.

Dat begrijpt niet iedereen. Dit aspect kwam verder helemaal niet meer ter sprake, maar Van der Bijl zat vast voor een drugsdeal. Ik heb daar eerder over geschreven (zie link onderaan bericht), er zijn mensen die denken dat zijn liquidatie ook daarmee te maken kan hebben. Hij was als enige van de hele club die was opgepakt vrijgelaten.

Caroline vertelt dat Thomas zich in die tijd wel bedreigd voelde. Hij had wel eens laten vallen dat ze misschien weg moesten, dat ze op elk moment hun koffers zouden moeten pakken. Op de vraag: "Wie is de vijand" zegt Caroline dan dat ze zich dat ook afvraagt: "Als je met de politie praat, over waar je over praat." Zij gaat er dan vanuit dat het over Holleeder gaat, "maar dat weet je dus niet."

Carolinepw2

Overigens: die gesprekken gingen daar inderdaad over, maar het is de vraag of ‘de hasjbende’ dat wist. Caroline vindt de liquidatie van Van der Bijl wel "heel anders die andere, hij is zo voor de leeuwen gegooid."

Pauw & Witteman hebben gexc3xafnformeerd bij Fred Teeven, die zegt: "Uw man wilde geen bescherming."

Caroline: "Nou ja, als iemand van dak af wil springen moet je hem ook tegenhouden." Ze hadden beter moeten opletten, vindt zij.

Vervolgens gaat het over het inmiddels beruchte telefoongesprek met officier van justitie Digna van Boetzelaer. "Vandaag ontvangen om 12.16: Dag Caroline, dit is Digna, ik hoorde dat je gebeld hebt, ik ben nu weer op kantoor beschikbaar. Misschien kan je nog een keer bellen, dan hoor ik het wel."

Carolinepw3

Einde gesprek, maar dan blijft de lijn open en is het volgende te horen:

xe2x80x98Zo, ik heb mijn best gedaan.xe2x80x99

Iemand vraagt:

Caroline?

Digna: "Het is namelijk een ehh, ze is een voormalige hoer van de Geldersekade. Het is echt ehh, de Geldersekade is toch iets minder, maar ze ziet er niet slecht uit. Het is het type overlever die natuurlijk ongelofelijk in de, eh, last heeft gekregen van het feit dat die Van der Bijl dood was, haar met niks achtergelaten had, allerlei schulden, het is een teringwijf. Het is gewoon echt een onbetrouwbare, nou ja, met al dat goud en Mercedessen, maar helemaal geen cent te makken hebben en een hele show op kunnen voeren."

Carolinepw4

De collega vraagt:

En nu wil ze geld en het liefst zoveel mogelijk?

Digna: "Ja, en aandacht en ik weet niet wat allemaal."

Aldus een deel van het gesprek. Paul Witteman vraagt dan aan Caroline: die teringhoer, dat bent u dus? Wat zegt dat over justitie?

Caroline antwoordt dat ze allerergste vindt dat ze ook zo over Thomas hebben gepraat, dat hij nooit serieus is genomen. "Ik ben al drie jaar met ze bezig, ik word al drie jaar in een kringetje gestuurd, van de ene officier naar de andere, ik kom geen stap verder."

Op de vraag wat ze wil bereiken zegt ze: dat de waarheid boven tafel komt, dat werken met kroongetuigen niet werkt.

Wat is de waarheid dan, volgens haar?

Carolinepw5Er lagen spullen in haar cafxc3xa9, Thomas was net dood, hij lag nog koud te worden voor in de kroeg toen ze achter in de kroeg de kluis probeerden open te maken, dat was ineens heel belangrijk. Cafxc3xa9 De Hallen stond op haar naam, de kluis stond in haar bedrijf.

Het is een beetje onduidelijk hoe het zit met de kluis. Eerst was er geen kluis, later weer wel, hij is in elk geval niet opengemaakt in het bijijn van Caroline. Volgens haar zaten er contracten over geluidsbanden in en meer dan een half miljoen euro aan contant geld. Dat is verdwenen en Caroline zou het graag terughebben. "Het is ontleend uit mijn zaaak. De hele gang van zaken, hoe ik ben behandeld, hoe het is gegaan met vage processen, alinea’s uit gesprekken weggelaten, daar klopt niks van."

Op de vraag hoe aannemelijk het is dat justitie geld uit een kluis meeneemt, zegt ze: "Ik denk dat ze Thomas geld betaald hebben om te getuigen, dat ze dat op die manier hebben teruggehaald."

Daarna lag ze in de clinch met justitie over schadevergoeding. Er was haar afgeraden actie te ondernemen tegen het Openbaar Ministerie, maar ze had wel een schadeprocedure gedaan zoals het hoort, over bonnetjes van de begrafenis, de grafsteen en bloemen, "die kan je terugkrijgen."

De gesprekken die Thomas had gevoerd, heeft ze niet gehoord: de geluidsbanden lagen bij haar zwager (de broer van Thomas), die heeft ze aan justitie gegeven. Ze gingen erover dat de CIE lek was en als hij daarmee zou praten het hem zijn leven zou kosten.

CarolinerijkewebEen andere kwestie: de royalties over het Heinekenboek van Peter R. de Vries. In 2001 had Thomas de rechten verkocht aan aan Caroline, ze had een aantal keren een bedrag gekregen, daarna niet meer. Volgens Peter de Vries was er in 2003 een nieuw contract gekomen waarin stond dat de rechten naar de kinderen van Cor van Hout gaan.

Paul Witteman legt haar voor dat dat contract duidelijk is. Caroline zegt dat het "niet onder normale omstandigheden" is gegaan, volgens haar was de hele ruzie tussen Willem Holleeder en Thomas van der Bijl daarover ontstaan. Ze herinnert zich dat Thomas van die afspraak afkwam en ontdaan was, wat stotterde over rechten, daarna was alles begonnen. Ineens kwam Willem op het strand, in de Hallen, werd Thomas in elkaar geslagen.

Witteman zegt dan: dat geld was toch sowieso voor de ontvoerders? In hoeverre kon Thomas nou te
leursgesteld zijn?

Caroline: "Hij was er ook niet over teleurgesteld, het was meer dat dat zijn vrienden waren." Hij had altijd alles belangeloos gedaan, was altijd lolyaal geweest."

Met Caroline zelf gaat het niet goed, "er gebeurt elke keer weer wat", ze wordt "door overheid en instanties lastig gevallen." Toen Thomas werd gearresteerd is er geld in beslag genomen, dat kwam pas in 2008 terug. "Toen was het al zo opgelopen, met de begrafenis, er reden autoxe2x80x99s op mijn naam rond, bekeuringen, ik kreeg van geen een kant een helpende hand gereikt en van wie ik het had verwacht, het Openbaar Ministerie, ook helemaal niks."

Er is haar een bedrag aangeboden van 25.000 euro, maar daar gaat ze niet voor tekenen. "Alleen de begrafenis was al meer dan 35.000 euro."

De excuses van het OM voor het telefoongesprek accepteert ze niet, "met zulke mensen wil ik helemaal niet meer praten." Ze denkt erover een claim in te dienen.

Een reportage over ‘de hasjconnectie van Thomas van der Bijl’ staat hier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: