Vrijdag 20-11: Dirk Post, Tattoo-killers, getuige Q5 & Ard Schenk uit de bocht

20 Nov

DirkpostMoord in de polder? Urk is geschokt door de dood van de veertienjarige Dirk Post, wiens lichaam verscholen in het Urkerbos werd gevonden. Niets wijst erop dat Dirk in foute kringen verkeerde, het meest voor de hand liggend is dat hij tijdens het skaten is geraakt door een automobilist die zijn daad wilde verdoezelen (dronken?). Pas als vaststaat dat het dit niet is kan er verder worden gespeculeerd.

Dirk was dinsdagmiddag rond vier uur de deur uit gegaan. Hij had geen jas aan, had wel zijn skateboard mee. Ik meen me te herinneren dat heet dinsdag extreem vroeg donker was.

                                                   *

Tatoeagesliquidatiesweb

Gisteravond was er een auteursfeest bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, waar ‘de misdaad’ overigens maar mondjesmaat was vertegenwoordigd. Onderweg in de tram had ik het spookhuisje op de Willemsparkweg nog gezien: officier van justitie Sabine Tammes wordt bedreigd vanwege haar rol in het onderzoek naar de ‘tattoo-killers’. Met Paul Vugts van het Parool filosofeerde ik het een en ander over deze kwestie.

Laten we ervan uitgaan dat Onno Kuut is geliquideerd vanwege zijn betrokkenheid bij de moorden op Boneka Belserang en Yassin Chakor. Maar wie gaf de opdracht voor die laatste moorden? Marlon Dalfour, in wiens zaak de ‘tattoo-killers’ (met de gebroeders Cor en Bryan P. uit Schiedam) zijn opgepakt en lijken te hangen? Als hij het niet is dan volgen er ongetwijfeld meer maatregelen.

We hadden het ook even over de nieuwe getuige, Q5. Het Openbaar Ministerie beweert te beschikken over een getuige die voor het eerst uit eigen waarneming kan verklaren over betrokkenheid van Willem Holleeder bij moorden. Het gaat over bijeenkomsten in de Baja Beach Club in Rotterdam waar gesproken is over, onder andere, de moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Q5 heeft geconstateerd dat verdachte Ali A. met Holleeder en de inmiddels voortvluchtige Dino S. over liquidaties sprak in 2005. A. heeft volgens de getuige bemiddeld tussen het tweetal en uitvoerders van moorden.

Wij braken ons het hoofd over de onbekende getuige. Eigenlijk is het onmogelijk wat het OM beweert. Wie de stukken kent weet wie er bij de bijeenkomsten in Rotterdam waren. Het zou betekenen dat er iets helemaal niet klopt in het dossier, of dat er een geheel onbekkende zich ineens heeft gemeld: ‘Ik was er ook bij.’ Het is – volgens Paul en mij – uitgesloten dat een van de al bekenden bij die gesprekken nu anonieme bedreigde getuige is geworden, dan zou het om een kroongetuige moeten gaan. Dus is onze voorlopige conclusie dat ‘de eigen waarneming’ misschien wat rekbaar is, dat dat ook ‘van horen zeggen’ mag zijn. De tijd zal het leren.

                                                 *

Ardschenk

De biografie van Ard Schenk is een meesterwerk, maar ik heb ‘m nog niet gelezen. Wel hoorde ik gisteravond een aardige anekdote waarvan ik me kan voorstellen dat hij niet in het boek staat. Het moet ergens in de jaren zestig zijn geweest dat Ard Schenk niet alleen een verdienstelijk schaatser was, maar ook hardloper. Als militair deed hij mee aan een ‘soldatenloop’ in Den Helder. Er waren toen nog niet zoveel loopwedstrijden als nu, toen mochten ‘burgers’ buiten mededinging meedoen. Die wedstrijden werden steevast gewonnen door ‘de gebroeders Ridder’ uit Den Helder. Bij xc3xa9xc3xa9n wedstrijd werd Ard Schenk vooraf gevraagd of hij niet bang was voor ‘de gebroeders’. Nee hoor, dat leek hem een fluitje van een cent, die zou hij wel pakken. Niet dus, zoals hij bij het naderen van de finish constateerde. De ‘schande’ om als ‘derde’ in het klassement te worden opgenomen besloot hij  te voorkomen: kort voor de streep stapte hij uit zodat hij niet officieel finishte.

Misschien moet je voor topsport zo’n mentaliteit hebben: niet tegen je verlies kunnen. Maar het valt me eigenlijk een ietsiepietsie tegen van deze grote sportman.

No Responses to “Vrijdag 20-11: Dirk Post, Tattoo-killers, getuige Q5 & Ard Schenk uit de bocht”

 1. Ruud November 20, 2009 at 7:21 pm #

  Het was toch dezelfde Ard Schenk die altijd zei, dat je op de top van je carrixc3xa8re moet stoppen. Dat zal dan hier met zijn hardloop carrixc3xa8re te maken hebben gehad. Je kunt ook niet in alles een topper zijn.

 2. DTV November 20, 2009 at 9:55 pm #

  HJK zegt,

  De biografie van Ard Schenk is een meesterwerk, maar ik heb ‘m nog niet gelezen.

  Die houden we er in geniaal zo een uitspraak!

  Beste DTV, Ik heb’m wel gezien, veel over gehoord en gelezen en xc3xa9xc3xa9n hele grote briljante voorpublicatie (Volkskrant) van gelezen, dus ik dxc3xa9nk dat het heel goed is.

  Hendrik Jan

 3. Vreemd toch ? November 22, 2009 at 11:06 pm #

  Beste H.J,

  Wie weet is het handig om eens contact te zoeken met een collega schrijver i.v.m. de betekenis en herkomst van de zogenaamde ‘chinese’ rug tattoo tekens van de veel besproken bende. (collega van: http://www.tattoobond-nbt.nl)

  Ik zit er natuurlijk niet zo in als jij maar ik lees op volgende plekken dat het niet om chinese tekens gaat maar een moderne uitvoering van van maluku tattoo’s

  Kijk maar eens naar onderstaande links en zet de foto’s eens naast elkaar. Volgens mij is het de zelfde tattoo.

  Click to access Maluku.pdf

  &

 4. Kees November 27, 2009 at 9:56 pm #

  Over die tattoo’s waarom weet iedereen in de molukse samenleving (en aanhang) wie de mensen zijn zowel de tattooeerder en de jongens met de tattoo’s zonder enige moeite te doen en heeft de rest er zoveel moeite mee om dingen uit te zoeken??

  succes verder

 5. Kees November 27, 2009 at 9:56 pm #

  Over die tattoo’s waarom weet iedereen in de molukse samenleving (en aanhang) wie de mensen zijn zowel de tattooeerder en de jongens met de tattoo’s zonder enige moeite te doen en heeft de rest er zoveel moeite mee om dingen uit te zoeken??

  succes verder

  Beste Kees,

  Dat vraag ik mij ook af. En ntauurlijk of ‘iedereen in de Molukse samenleving’ het eens is over de betekenis.

  Hendrik Jan

 6. n November 28, 2009 at 3:20 am #

  marlon was een bloedgabber van boneka !!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: