Maandag 16-11: Alberto, ga eens naar de kerkhoertjes in de Bijlmer

16 Nov

Bijlmernd1"Binnen een uur kan een man met opspelende hormonen terecht bij een Nigeriaans meisje van vijftien, dat illegaal woont en naar een evangelische gemeente gaat. Soms met de zegen van de voorganger. Het is een kwestie van netwerken."

Alberto Stegeman slaagde erin met een nepbom door een tuinhek van Paleis Noordeinde te komen, als hij toch zo nodig undercover misstanden wil aantonen heb ik een betere tip voor hem: kinderprostitutie in de Bijlmer. In Thailand kon hij de pedo’s destijds niet vinden, misschien dat het wat dichterbij wel lukt?

Het Nederlands Dagblad had zaterdag een schokkende reportage – van Herman Veenhof – over bizarre praktijken in Amsterdam. Aan de hand van Nizaar Makdoembaks (61), die van 1984 tot 2003 huisarts was in Zuidoost, nam Veenhof een kijkje in de krochten van deze exotische samenleving. Makdoembaks schreef "Slavinnen van God. Kinderhandel in Nederland" waarin hij aangeeft hoe een deel van de migrantenkerken betrokken is bij fraude, mensenhandel en prostitutie.

De mannen rijden langs de locaties "waar de met een schijnheilig charisma gestuurde hoererij plaatsvindt. Of -vond. Veel privxc3xa9-woningen die gebruikt worden voor prostitutie, blijken bij aankomst van de politie leeg. Dan hebben de uitbaters een tip gehad."

Het gaat over een Nigeriaanse leider die een eigen ruimte had in een multicultureel complex. Naast de kerkzaal bevonden zich ruimtes voor computercursussen en kamertjes die deel uitmaakten van een bordeel. Makdoembaks kent de voorganger en ging wel eens langs. Een charmante man, een goed spreker, een evangelist met charisma. "Datzelfde charisma waarmee hij zijn gemeente in de greep had, wendde hij aan toen hij bij mij op bezoek kwam, gewoon voor een betaald consult. De boodschap was duidelijk: bemoei je niet met mijn zaken, geef geen  advies aan de vrouwen die voor mij werken en help ze helemaal niet om aangifte te doen bij de politie."

Bijlmernd2

De man in kwestie was actief binnen de PvdA. "Als partijgenoten die bij de overheid zaten zijn bedrijf kwamen controleren, zette hij een paar meiden achter computerschermen die verder nooit werden gebruikt. Hij leverde een boel stemmen op en werd dus gedoogd. Totdat een veroordeling volgde, in 2001."

Nu is hij allang weer opnieuw begonnen. "Hij is een grote jongen, regelt zelfs meisjes die in Spanje en Italixc3xab gaan werken."

Ze nemen de proef op de som. "In een Bijlmer cafeetje hangt aan de tap een zwart-geel bordje: xe2x80x98Zoenen verboden & condooms verplichtxe2x80x99. De dokter kletst wat met de (autochtone) Amsterdamse die ons koffie geeft. Of hier ook vrouwen en meisjes komen. Of die ook activiteiten verrichten. Er wordt wat gebeld en nog geen kwartier later zitten we tegenover twee dames. De ene is rusteloos en vertrekt snel. Nora (een schuilnaam) blijft zitten. Ze werkt in de thuiszorg, is even in de veertig. Ze oogt totaal niet hoerig, is heel zakelijk. Makdoembaks maakt duidelijk dat hij geen klant is, maar wil praten. Het gesprek is wonderlijk respectvol, Surixe2x80x99s onder elkaar, met non-verbale tekenen en nette termen voor specifieke wensen. Ze is vannacht niet thuis geweest, "mijn vriend is een paar weken weg." Een dag met eten en uitgaan kost 250 euro, "een uurtje kan ook." Pittige prijs, dat wel. "Ja, hoor xe2x80x98es, het leven gaat door, ik wil ook leuke kleren. Maar ik pijp niet." Het gesprek kabbelt heen en weer. Het stokt op drie punten: als wordt gevraagd of ze voor iemand werkt, hoe haar gezondheid is en of ze misschien weet hoe je aan jonge meisjes komt. Toch gaat ze het eerst in op de laatste vraag. Ze kent wel een meisje van net vijftien, "maar heel vol, echt een vrouw al, mooi kontje". Ze gaat naar school, maar heeft ook klanten. Haar moeder brengt haar dan. Na negen koffie hebben we een kind."

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: