Zondag 15-11: Eerwraak in Vledder

15 Nov

EerwraakewinDonderdagavond was Ewin bij Pauw & Witteman, ze is de dochter van de destijds 37-jarige Koerdische asielzoekster Gulistan Saleh Saleh die in april 1992 slachtoffer werd van eerwraak. Als je dat zo moet noemen.

Het speelde zich af op 1 april op een landweggetje bij het Drentse Vledder. Kwade genius was een zwager van Gulistan, Moayad A. uit Irak.

Een gemankeerd figuur. Hij maakte zich zorgen over het gedrag van zijn schoonzus, die niet – zoals hij vond dat het moest – altijd binnen bleef bij de kinderen, nee, ze kwam ook wel eens bij de buren. Integreren heet dat, maar daar was Moayad niet van en hij stookte de – als ik me goed herinner – in Duitsland verblijvende man van Gulistan op dat zijn vrouw overspel pleegde.

Na familieberaad werd besloten dat de zondares moest sterven en de kinderen moesten toekijken. Ze namen haar mee naar een landweggetje buiten het dorp, daar werd ze vastgehouden door echtgenoot Bohran O. en de zwager terwijl een ander familielid met een auto voor- en achteruit over haar hoofd en lichaam reed. Ten overvloede werd ze met een stok doodgeranseld.

Moayad had geen verblijfsvergunning, maar hij mocht toch nog een poosje in Nederland blijven. In de gevangenis. Van de tien jaar die hij kreeg opgelegd zat hij er – wegens goed gedrag – maar vijf uit. Daarna zou hij alsnog het land uit moeten, maar daar verzette hij zich tegen: volgens hem was het in Irak niet veilig.

Hij had intussen (of voor die tijd?) kans gezien een kind te verwekken bij een vrouw die kennelijk niet veel problemen had met de levensopvattingen van deze man en afgelopen week besloot de Raad van State in haar wijsheid dat Moayad in Nederland mag blijven.

Er zijn fouten gemaakt door verschillende instanties, de zaak is verjaard en daar hoeft meneer niet het slachtoffer van te worden. En hij heeft een kind in Nederland. Dat zijn hele vluchtverhaal vanaf het begin gelogen was, dat hij hier een moord heeft uitgelokt en gepleegd, met een maximum aan voorbedachte rade, dat valt allemaal weg tegen wat procedurefouten.

Ik zie de Blonde van Venlo niet als de Redder des Vaderlands, maar dit soort incidenten speelt hem en zijn aanhang wel in de kaart.

                                                    *

Izaanstentor

Hadden we ‘t afgelopen week niet over ‘misdaad’ en ‘boeken’ en of je daar aan mag verdienen? Izaan M. (54), de ontvoerder van miljonairsdochter Claudia Melchers, komt op 17 februari 2011 vrij. Hij heeft spijt, maar ook hij verdient een nieuwe kans en hij denkt die te vinden als schrijver.

Hij is al begonnen.

In de gevangenis schreef hij Cocacabana, een autobiografische misdaadroman over de geruchtmakende ontvoeringszaak. Gelukkig is hij niet zelfzuchtig: de opbrengst gaat naar een kindertehuis in Brazilixc3xab.

In De Stentor laat Izaan weten:

"Alsjeblieft Claudia, vergeef me. Ik ben een crimixc2xadneel, moet boeten voor mijn daden, maar jij bent de enige die mij verxc2xadgiffenis kunt schenken. Als ik vrijkom, hoef je niet bang voor me te zijn. Van mij heb je niets meer te vrezen. Dat zou ik heel graag tegen haar willen zeggen."

Dat moest er nog bij komen, dat Claudia nog wxc3xa9l iets van hem te vrezen zou hebben… Met kerst mag hij alvast met proefverlof. In 2005 is hij in Brazilixc3xab opgepakt in Rio de Janeiro, in het bijzijn van zijn zwangere vriendin en zijn zoontje (nee, ik zeg niks)

In het boek vertelt hij hoe hij samen met zijn Antilliaanse neef in mei 2005 begint met de voorbereixc2xaddingen voor een van de domste ontvoeringen uit de geschiedenis (dat laatse schrijft hij niet, dat is mijn conclusie).

Een fragment uit de roman, waarbij Izaan is veranderd in en Claudia in Cynthia.

Ivan: xe2x80x98Je bent wereldnieuws! En, wij mxc3xa9t jou.xe2x80x99

Cynthia: xe2x80x98O ja? Ja?xe2x80x99

Ivan: xe2x80x98Het hele politiekorps van Nederxc2xadland bemoeit zich ermee.xe2x80x99

Cynthia: xe2x80x98En nu?xe2x80x99

Ivan: xe2x80x98Ik heb de berichten niet kunnen versturenxe2x80x99

Cynthia: xe2x80x98Gaan jullie mij vermoorden?xe2x80x99 (ze begint te snikken).

Ivan: xe2x80x98Wij willen jou helemaal niet dood hebben. We willen slechts onze eis.xe2x80x99

Uit onmacht weet Ivan vervolgens niets bexc2xadter te doen dan weer zijn hand op haar hoofd te leggen. Na twee dagen gijzeling zijn de ontvoerders op van vertwijfeling."

Of het een bestseller wordt is nog de vraag, anders wordt het wel een heel klein kindertehuisje: zijn droom is een opvanghuis voor talentxc2xadvolle straatkinderen in Brazixc2xadlixc3xab. Hij moet Hans Melchers – de vader van Claudia – maar eens om een donatie vragen.

No Responses to “Zondag 15-11: Eerwraak in Vledder”

 1. Pieter November 15, 2009 at 12:31 pm #

  Beste Hendrik Jan,

  De eerwraak-kwestie zal best PVV aanhangers in de kaart spelen, maar dat mogen andere partijen zichzelf aanrekenen. Als zittende partij krijg je nu eenmaal de fouten op je bordje die in jouw termijn zijn gemaakt. Als je zaken als deze in het vakje “Spijtig, maar ja…” stopt, dan moet je het niet raar vinden wanneer men een andere partij wil uitproberen.

  Zoals je wellicht zelf ook wel kan inzien is dat de kern van de onvrede over deze gang van zaken helemaal niets met racisme te maken heeft. Mag ik aannemen dat elk fatsoenlijk persoon deze onzin niet kan begrijpen?

  En toch gebeurd het. Bedrijven en de overheid stellen bij het aantrekken van middelbaar en hoger opgeleid personeel enorme eisen aan de sollicitant. Hoge cijfers, ervaring, bewezen prestaties en goede referenties, maar bijna elka dag lees ik wel in de krant dat er ergens een onvoorstelbare fout is gemaakt.

  Aangezien ik mij ook niet kan voorstellen dat al deze mensen toch oliedom blijken te zijn, denk ik dat onverschilligheid ook een grote rol speel. Men wilt zich niet verdiepen in een casus. Ook de rechter niet. Ik maak nu een echtscheidingsprocedure van dichtbij mee en als je dan hoort en leest op welke wijze een rechter keiharde feiten gewoon in de wind slaat en daarbij de andere partij bevoordeelt louter en alleen omdat men zich niet in de stukken verdiept, mag je je gerust afvragen of deze mevrouw de rechter nu op haar plaats zit om recht te spreken of om als een schooljuffrouw kort door de bocht te redeneren om ervoor te zorgen dat het geharrewar nu eens afgelopen is.

  Misschien dat het wel eens tijd wordt dat men gaat onderzoeken in hoeverre je mensen die verregaande bevoegdheden hebben en/of hele belangrijke beslissingen moeten maken, ook strafrechtelijk kan vervolgen wanneer men er overduidelijk met de pet naar gooit. JOUW verwijtbare fout kan immers iemand het leven kosten. Daarbij neemt het vertrouwen in een rechtvaardige maatschappij af. Ook dat mag bestraft worden. Het is nu eenmaal jammer, maar aan alles blijkt maar weer dat iemand beter functioneert wanneer zijn of haar eigen hebben en houden op het spel staat.

  Pieter

 2. Jacques November 15, 2009 at 5:35 pm #

  Verhip Hendrik-Jan,

  Je zal het misschien niet geloven, maar ik heb ook nog in Vledder gewoond, jawel, schuin tegenover Camping Adelhof aan de Vledderweg (verbindingsweg tussen Vledder en Frederiksoord).

  Dit Vledder nu in de media vanwege een eerwraakzaak, je houdt het niet voor mogelijk, Vledder/Frederiksoord was ooit eens bekend vanwege de woon/verblijfplaats van Aage M. en zijn thermische lans maar meer ook niet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: