Donderdag 12-11: Melkkoe in Suriname & moord Pletterijkade

12 Nov

WillyvanbakelVorige week hadden we ‘t even over ‘bedonderde boeren’: Nederlandse veehouders die emigreerden naar de Verenigde Staten en in zee gingen met het bedrijf van Willy van Bakel kwamen met hangende pootjes en miljoenen armer terug.

Wat Van Bakel deed lijkt een beetje op een piramidespel: met het geld van de nieuwkomers de investeringen van de voorgangers aflossen. Daar was op zich niet veel fout aan en niemand verdenkt Van Bakel van boze opzet, maar als het economisch tij keert komen de problemen.

Het grootste slachtoffer lijkt de laatste boer die zijn miljoenenbedrijf in Nederland verkocht en berooid terugkeerde. Dat is nog vrij recent, toen er al problemen waren. Ik kan me voorstellen dat zo’n familie dit de Van Bakels ernstig aanrekent.

Onze Amerikaanse correspondent plaatst een kleine kanttekening bij het geheel: de meeste boeren kozen ervoor hun Nederlandse nationaliteit te houden. ze maakten gebruik van ‘green cards’. Dat betekent dat je alleen mag blijven als je winst maakt, als de boel failliet gaat word je het land uitgezet. Meer over Van Bakel – toen het onheil al een beetje was begonnen – in De Boerderij van juni.

SurinameogVoor wie toch nog wil beleggen: kreeg vandaag een mailtje over een project in Suriname. Daar schijnt het goed te gaan met de economie. Als ik geld – en tijd – had zou ik liever daar een belegginkje doen dan bij -pak ‘m beet – een Goois beleggingsfonds. Zo’n perceeltje aan de Coesewijnerivier kan op den duur een mooi melkkoetje worden. Ik zou er dan wel heel vaak zelf willen kijken om te zien of het al groeit.

                                        *

Het gerucht ging dat het slachtoffer ‘een Marokkaanse pooier’ was en gezien de omgeving waar het plaatsvond was dat niet heel onlogisch. Maar volgens de berichten die gisteren naar buiten kwamen (o.a Telegraaf) ligt het heel anders: De 22-jarige Karim die afgelopen weekeinde werd gedood door een kogelregen op de Pletterijkade zou ruzie hebben gekregen over een deuk in zijn auto.

PletterijkadeHij had gezien dat iemand bij het inparkeren zijn auto raakte en zocht de bestuurder op in het cafxc3xa9. Er ontstond een woordenwisseling, vervolgens werden Karim en een vriend ineens beschoten. De vriend wist te vluchten, Karim werd geraakt.

Volgens ‘bekenden’ was Karim ‘een brave student die altijd achter de computer hard aan het werk was.’ De reden dat de student ‘s nachts in dit licht-desolate oord vertoefde was dat hij hier op bezoek ging bij ‘bekenden’.

Dat zouden dus ook zomaar ‘brave studentes’ geweest kunnen zijn.

No Responses to “Donderdag 12-11: Melkkoe in Suriname & moord Pletterijkade”

 1. Ruud November 12, 2009 at 9:51 am #

  Hoe erg de gevolgen van de agrarische crisis in Amerika kunnen zijn valt in het volgende artikel te lezen:

  http://www.nrc.nl/nieuwsthema/mijnrecessie/article2164311.ece/De_crisis,_een_familiedrama

 2. Joopie November 12, 2009 at 10:06 am #

  Een brave student die een wippie wilde maken zeker.

 3. Mo November 12, 2009 at 10:13 am #

  De belegging in Suriname voor stukken grond bij de rivier is 1 grote oplichtersbende. Men belooft dat je daar goed kunt investeren in o.a. resorts, het liefst eco resorts’ en of sociale woningbouw of projecten waar pensionadaxc2xb4s van Surinaamse afkomst uit Nederland weer terug naar zouden willen keren. Diegenen die hier achter zitten, zijn ooit gelinkt met de metselmoorden in Den Haag (Makelaar B.). Het is zeer geraffineerd opgezet. Er worden zelfs hele beurzen hier voor gehouden.

  Bij deze investeringen zou de regering graag meebetalen etc etc etc etc. Mooie verhalen. Zodra je je hielen hebt gelicht, wordt er echter niks meer gedaan dan je geld gespendeerd op andere wijze. Ze laten je daarvoor ook iedere maand weer komen opdraven. Heb enkele slachtoffers in de omgeving.

  Ben overigens benieuwd over welk cafe er wordt gesproken m.b.t. Pletterijkade. ‘Talk of the Town’, bijgenaamd ‘Rosie’ (Antiliaans-Surinaams cafe) of ‘Azucar'(Colombiaans) of het overgebleven restant ‘Irma La Douce’ (exploitanten barretje).

 4. Sallandia November 12, 2009 at 10:32 am #

  Het is echt niet de laatste Nederlandse boer, die aan de Van Bakel-sekte miljoenen is verloren. Zeker in de laatste 4 jaren zijn dit er enkele tientallen geweest, waarbij je moet rekenen dat er per gezin tussen de 2 en de 5 miljoen in het ‘piramidespel’ is verdwenen.
  Als men dit een piramidespel wil noemen, in werkelijkheid kwam Van Bakel op bezoek om het complete bedrijf hier te kopen en bleef zolang zitten, dat de boer wel moest tekenen, de volgende dag stonden dan de veewagens al gereed om het vee op te halen.
  Het geld voor de Nederlandse boerderij behield Van Bakel, met de belofte om daar in Amerika een nieuw en groter bedrijf aan te bieden. Doch voor velen bleef dit de laatste jaren bij een illusie en is de opbrengst van een voormalig bedrijf nooit aan hun uitgekeerd. Dit kan niet afgedaan worden onder het mom van piramidespel of economische crisis, dit is pure oplichterij.
  Misschien een klus voor Lakeman om zich hierin te verdiepen?

 5. Joopie November 12, 2009 at 11:46 am #

  Het ziet er bijzonder bonafide uit die advertentie…..met een gmail email-adres.
  Nee, dat komt wel goed als je daar je centjes achterlaat.

 6. Mo November 12, 2009 at 12:46 pm #

  Pletterijkade; volgens mijn info is er geschoten door de Hongaarse huurder van Irma La Douce, het hoekpandje, annex zeer kleine bar.
  Inderdaad vanwege problemen met de auto, alleen het verhaal er achter, van een onschuldige student en het verloop van het verhaal, is een beetje anders.

  Maar zolang men niet met een officiele lezing naar buiten komt, blijft dat speculeren. Ik wacht af.

 7. Ruud November 12, 2009 at 11:01 pm #

  Hierbij nog even het laatste nieuws over de Vebrahof vanuit Amerika.

  http://www.agd.nl/1088653/Nieuws/Artikel/Vaarzen-van-Vreba-Hoff-in-VS-geveild.htm

 8. 070 November 17, 2009 at 12:58 am #

  hahhah student? jullie zijn gek man was gewoon een teringgg crimineel die verkeerde mensen ging bedreigen… Maarja zonde dat die dood is… Maar hij zocht het zelf op…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: