Woensdag 12-11: Younes gevonden & wurgseksmoord in het maxc3xafsveld

11 Nov

YounesjratlouHet lichaam van de ruim twee weken geleden verdwenen Belgische peuter Younes Jratlou is in het water aangetroffen. Heeft zijn gewelddadige vader de hand gehad in de dood van het jongetje of is hij op eigen initiatief van huis gelopen en te water geraakt?

Het zal nog moeilijk te bewijzen zijn dat er sprake is van een misdrijf, het lichaam was niet verzwaard of vastgebonden. Twee weken is voor te water geraakten een ‘normale tijd’ om te worden gevonden. Het was ruim tien kilometer van zijn huis.

                                        *

Gabbyhessels2web Toen dit zich afspeelde in het zuidwesten van Belgixc3xab was ik helemaal aan de andere kant, in het noordoosten. In 2007 speelde zich op enkele kilometers van Maastricht, in Zussen-Zichen-Bolder, een gruwelijk drama af dat in Nederland weinig publiciteit kreeg. Erwin Lodders vermoordde na een feestavond de 18-jarige Gabby Hessels.

Volgens hem was de ‘wurgseks’ in het maxc3xafsveld wat uit de hand gelopen, maar het was ook nogal eenzijdig: het wurgen kwam alleen van zijn kant en na een seksritueel van een uur trapte hij Gabby ongenadig dood, ze was zo verminkt dat het leek alsof er een auto over haar heen gereden was.

Daarna had hij haar willen begraven in een twintig meter diepe zandput, bij de steenfabriek waar hij werkte. Voor het zover was was hij al aangehouden en had hij al bekend.

"Hoe kan iemand zijn leven zo verknoeien voor vijf minuutjes plezier," verzuchtte een collega van Erwin tijdens het proces dat begin november diende bij het hof van assisen in Tongeren.

Erwinloddershln"Exc3xa9n ogenblik van onbedachtzaamheid kan maken dat men jaren schreit." In Nederland zal er nog wel even gediscussieerd blijven worden over de bij(l)werkingen van antidepressiva. Mensen die normaal gesproken geen vlieg kwaad doen komen tot onvoorstelbare gruweldaden.

Erwin gebruikte geen antidepressiva, maar zijn daad was ook ‘onverklaarbaar’. Hij werkte keihard, had al jarenlang een vaste relatie en iedereen kende hem als een lieve aardige nette jongen. Toch had hij tijdens een feestje in het dorp zijn oog laten vallen op Gabby, die toevallig die avond alleen was omdat haar vriend een vrijgezellenfeest had in Maastricht.

De vriendin van Erwin was al boos naar huis gegaan, hij had – zo bleek later uit verklaringen van zijn vrienden – de hele avond al lopen geilen op Gabby. Hij noemde haar xe2x80x98sexyxe2x80x99 en xe2x80x98een lekker stuk die een stoot waard is. Er zou alleen een andere kop moeten opstaanxe2x80x99. Tijdens het proces vergoelijkte hij de laatste opmerking als ‘toogpraat’.

GabbygrafwebHij liep met haar mee en voor wat er toen verder precies is gebeurd zijn we aangewezen op wat Erwin daar zelf over verteld heeft en op de sporen uit het technisch onderzoek. Een reportage over de zaak staat deze week in Panorama, ik wil het hier nu alleen even hebben over ‘het motief’.

Een psychiater, Chris Dillen, verklaarde de uitbarsting van agressie vanuit het verleden van Erwin: toen hij en zijn tweelingbroertje twee jaar waren had hun moeder hen in de steek gelaten, hun (Nederlandse) vader had ervoor gezorgd dat moeder hen nooit meer te zien kreeg.

Pas tijdens het proces hoorde Erwin dat moeder al die jaren vergeefse pogingen had gedaan met hen in contact te komen.

Hier horen we Freud grijnzen: de onbewuste haat tegen moeder kwam op die fatale avond tot uitbarsting tegen een tamelijk willekeurig slachtoffer.

Hoe dan ook, het waren geen ‘vijf minuten plezier’, misschien een uur, maar in elk geval wel duur. Erwin werd veroordeeld tot levenslang – wat in Belgixc3xab in zijn geval in de praktijk neerkomt op een periode tussen de 13 en 25 jaar effectief vastzitten – en een schadevergoeding van 58.500 euro.

No Responses to “Woensdag 12-11: Younes gevonden & wurgseksmoord in het maxc3xafsveld”

 1. sugarcook November 11, 2009 at 10:47 am #

  erwin heeft hier een misdaad gepleegd maar, is het ook duidelijk waarom?
  ik bedoel waarom Gabby Hessels..?

  Beste Sugarcook,

  Wat bedoel je met ‘hier’ en waarom Gabby niet?

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: