Maandag 9-11: Drie moorden (Nuenen, Steenwijk, Den Haag), Twee processen

9 Nov

Nuenenriek1Er zijn vijf zaken waarover in de loop van de dag wat meer duidelijkheid zou moeten zijn. Drie moorden: de riekmoord in Nuenen, ‘oma-moord’ in Steenwijk, de 22-jarige man die in Den Haag op straat is doodgeschoten. Twee processen: in de Bunker neemt advocaat Peter Plasman het vandaag op tegen justitie, dat hem heeft bespioneerd ("Hoe betaalde Fred Ros de rekening van de advocaat?") . In Den Bosch speelt de ‘Chinezenzaak’ waarbij rechters in de fout gingen en er vandaag een voor Nederland unieke uitkomst in de lucht hangt.

In Nuenen is de vraag: was het 34-jarige slachtoffer een bekende van Piet xe2x80x99Bentjexe2x80x99 Bisseling (52) en Mientje van Deurzen (55)? Het lijkt erop dat Mientje in de tuin een inbreker betrapte waarna er een schermutseling ontstond waarbij zij lichtgewond raakte. De inbreker zou daarbij een riek – mestvork – hebben gebruikt. Bentje, de partner van Mientje, zou zich in de strijd hebben gemengd en daarbij ook gewond zijn geraakt. De inbreker legde het loodje.

Als Bentje hersteld is loopt hij grote kans ‘achter de stangen’ te verdwijnen: je mag je wel verdedigen tegen een insluiper, maar doodmaken gaat justitie over het algemeen iets te ver. Hangt van de omstandigheden af. Vermoedelijk heeft Bentje de vork afgepakt van de inbreker. Hij had hem eigenlijk alleen voorzichtig moeten prikken. Straks wordt Bentje nog veroordeeld voor diefstal: hij had de vork niet mogen afpakken.

De politie houdt ook nog rekening met een drama in de relationele sfeer, maar hoe serieus dat is, is nog moeilijk in te schatten. Daarvoor moet op z’n minst eerst de identiteit van het slachtoffer bekend zijn.

                                                              *

Het slachtoffer woonde pas een half jaar in Steenwijk. De politie had het meteen over een drama in de relationele sfeer, maar wat moet je je daarbij voorstellen? Gisteren kon ik daar verder niks over vinden, vandaag komt – in de Stentor – de mogelijke aap uit de mouw. De vrouw was bezig met schilderen en behangen in de nog lege woning waar haar kleindochxc2xadter met haar vriend zou gaan woxc2xadnen. Het lijkt geen al te wilde gok dat het hier de vriend van de kleindochter betreft. Misschien was oma niet zo blij met de partnerkeuze?

Het leek een mysterie: de Belgische politie hield zaterdagavond in Brusxc2xadsel een 23-jarige inwoner van Steenxc2xadwijk aangehouden die eerder op de dag zaterdag een 76-jarixc2xadge vrouw in het Overijsselse Steenwijk had vermoord.

                                                       *

De Pletterijkade in Den Haag is een deel van de stad waar niet iedereen zich ‘s nachts echt op zijn gemak voelt. Hier is in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man doodgeschoten, maar er is nog weinig over bekend. Uit de hand gelopen ruzie? Het lijkt geen tijdstip voor een liquidatie, maar de meeste moorden komen niet uit de lucht vallen. Zal in de loop van de dag ongetwijfeld meer informatie over naar buiten komen, maar wie alvast iets weet…

                                                           *

Plasman7webHet lijkt of justitie steeds nieuwe drempeltjes en grensjes vindt om overheen te kunnen gaan. Van die dingen die je zelf niet eens verzint. Zo blijkt het openbaar ministerie

stiekem bankafschriften van advocaat Peter Plasman te hebben opgevraagd om er achter te komen wie de opdrachtgever is van zijn clixc3xabnt, de vermeende ‘moordmakelaar’ Fred Ros.

Het zou natuurlijk mooi zijn geweest als de rekening van de advocaat was betaald door W. Holleeder, of J. Remmers, of Dino S. (hebben zulke jongens eigenlijk wel bankrekeningen?). Uiteindelijk had justitie er toch maar niet naar gekeken, zeiden ze, want ze hadden niet echt de illusie dat ze daar veel mee op zouden schieten. Maar het idee alleen vindt Plasman "de meest ernstige inbreuk van het verschoningsrecht van een advocaat die ik tot nu toe ken."

Vanmorgen kruist hij hierover de degens met justitie, maar ik schat zo in dat het weinig zoden aan de dijk zet.

                                                      *

FrankvanardennewebIn Den Bosch staat vandaag ‘de chinezenzaak’ op het menu. Het Bossche OM kan lelijk uit zijn Bol gaan in de zogenaamde Raptuszaak, een al jaren slepende rechtszaak tegen elf xe2x80x9cvermeendexe2x80x9d Chinese mensensmokkelaars." In juli veegden de advocaten – onder wie Frank van Ardenne – de vloer aan met de openbare aanklagers die in deze zaak xe2x80x9chebben gelogen en het vertrouwen van de verdediging beschaamd.xe2x80x9d Zo ontkende het Openbaar Ministerie dat een belangrijke getuige werd beschermd, even later bleek dit wel degelijk het geval: justitie had informatie over deze getuige in april 2007 aan de rechtbank verstuurd met het verzoek deze later te vernietigen.

De bende zou zich ook hebben beziggehouden met afpersing, drugshandel en verboden wapenbezit, de 54-jarige xe2x80x98Peter uit Eindhovenxe2x80x99 zou de leider zijn, andere leden worden verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in 2004 in Kerkrade: bij het stadion van Roda JC werden op zondag 11 april, Eerste Paasdag, twee mannen met kogels doorzeefd. Een van hen bezweek in het ziekenhuis. Het waren allebei mannen van Aziatische afkomst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: