Zondag 8-11: De verdwijning van Anouschka Weezenbeek

8 Nov

Anoeschkaweezenbeek1web


Peter R. de Vries
besteedt vanavond (half tien, SBS) aandacht aan xc3xa9xc3xa9n (twee) van de meest intrigerende moordzaken uit de geschiedenis:
Anouschka Weezenbeek (15) en Wies Hensen (32) uit Budel. Toevallig lijkt hier een rol te spelen: beide zaken speelden in 1989 in het kleine Brabantse dorp, maar waarschijnlijk is er geen verband. Zelf heb ik mij in 2005 hier even mee beziggehouden toen er een 34-jarige man uit Soerendonk was aangehouden, maar de politie moest hem al snel weer laten gaan. Het is mij toen niet gelukt met die man in contact te komen. Ben benieuwd of Peter hem wel voor de (al dan niet verborgen) camera heeft weten te krijgen.

In 2005 heb ik zelf een vergelijking gemaakt met de moord op Andrea Luten uit het Drentse Ruinen. "Mooie, donkerharige meisjes van vijftien, allebei vermoord in een onbewaakt ogenblik. Beide misdrijven zijn niet opgelost, maar allebei lijken ze het slachtoffer te zijn geworden van de dodelijke liefde die de daders voor hen koesterden. Jaloezie, onbeantwoorde gevoelens? Voor de moord op Anoeschka is nu een verdachte aangehouden, een inmiddels 34-jarige man die vijftien jaar geleden xc3xb3xc3xb3k al in beeld was."

Ik heb er toen niet veel tijd aan kunnen besteden, in het dorp wisten weinig mensen wie de betreffende verdachte was.

Een citaat van toen:

Anoeschkaweezenbeek2web

"Hij kwam wel uit de gemeente Cranendonck (waar Budel onder valt), maar hij kwam niet uit Budel-Dorplein: xe2x80x9cAls hij van hier was geweest, hadden we het wel gehoord,xe2x80x9d zeggen dorpsbewoners. Dus moet hij in een van de andere kernen wonen: Budel, Budel-Schoot, Gastel, Maarheeze of Soerendonk. Maar ook daar is in elk geval niet algemeen bekend om wie het gaat, het enige dat men weet te vertellen is dat zijn vrouw juist zwanger is. xe2x80x9cHet is een hele trieste zaak en er is best wat over te schrijven, maar op dit moment wil ik er in het belang van mijn clixc3xabnt niet veel over zeggen,xe2x80x9d zegt zijn advocaat, mr. P. Verkuijlen.

Helemaal als een donderslag bij heldere hemel zal de aanhouding niet zijn gekomen: dezelfde man, maar toen 15 jaar jonger, is destijds ook al in beeld geweest als verdachte en werd toen wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Waarom justitie na nieuw onderzoek heeft gemeend hem weer op te moeten pakken, is vooralsnog volstrekt onduidelijk. Zijn voorarrest is wel verlengd met 14 dagen."

En:

Budelberkenboom

"Mooie meisjes van vijftien kunnen heel wat teweegbrengen bij jongens van hun leeftijd, of iets ouder. Sommige meisjes zijn zich daar amper van bewust, andere spelen er mee. Anoescha hoorde bij de laatste categorie. Ze genoot van de aandacht, ging graag uit en maakte regelmatig afspraakjes.

Op maandag 22 januari 1990 heeft ze xe2x80″waarschijnlijk- ook zoxe2x80x99n afspraakje, maar ze vertelt haar ouders dat ze een brief op de post wil doen en naar een vriendin gaat. Om kwart voor zeven die avond verlaat ze het ouderlijk huis xe2x80″een vrijstaande, in het bos verscholen woning aan de Lindenlaan.

Het lijkt erop dat ze met iemand heeft afgesproken net buiten de bebouwde kom, op de St. Barbaraweg, een afstand van iets meer dan een kilometer van haar ouderlijk huis. Dat niemand haar heeft gezien, is niet zo verwonderlijk: het was donker en ze hoefde om op de Barbaraweg te komen maar een paar huizen te passeren.

Als Anouschka na anderhalf uur nog niet is teruggekeerd, bellen haar ouders met de vriendin waar Anouschka heen zou gaan. Die zegt van niets te weten en dan slaat de ongerustheid meteen toe en vooral als om kwart voor negen de fiets van Anouschka wordt gevonden bij een berkenboom aan de St. Barbaraweg maakt de familie zich grote zorgen.

Na een slapeloze nacht wordt de politie gebeld, maar ondanks grote zoekacties wordt er die eerste dagen geen spoor van Anouschka gevonden. Dan komt er op woensdag een merkwaardig telefoontje binnen op de redactie van dagblad De Limburger. Een man met een Limburgs accent vertelt dat hij zijn vriendin Anouschka Weezenbeek heeft vermoord en haar lichaam in de Zuid-Willemsvaart heeft gedumpt.

Een morbide grappenmaker met een vooruitziende blik, of de echte dader? Hij wordt nooit getraceerd, maar een dag later wordt Anouschkaxe2x80x99s jas gevonden, in de berm van de Kempenweg, op enkele tientallen meters van de Zuid-Willemsvaart. De kans is groot dat Anouschka hier in het water is gegooid, maar het duurt nog tot 12 februari voor haar lichaam wordt gevonden bij de enkele kilometers stroomafwaarts gelegen Sluis 16, bij Weert.

Budelsluis5

De nu aangehouden verdachte was toen 19 jaar oud. Hij werd toen niet ontmaskerd als zijnde degene die naar De Limburger had gebeld en dat zal ook nu niet gebeuren. Het xe2x80x98nieuwe bewijsxe2x80x99 lijkt zich te richten op de auto waarmee Anouschka vermoedelijk van de Barbaraweg naar de Kempenweg is vervoerd: een roestbruine Opel Rekord, type sedan."

No Responses to “Zondag 8-11: De verdwijning van Anouschka Weezenbeek”

 1. K.Hakvoort November 9, 2009 at 11:31 am #

  Dit misdrijf is in 2008 verjaard.

 2. Jacob November 9, 2009 at 4:12 pm #

  @Hakvoort:
  Geen onzin verkondigen beste man.

  De verjaringstermijn voor dit soort misdrijven is al een aantal jaren afgeschaft.

  Zie bijv:
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2005-596.html

 3. ad November 9, 2009 at 9:05 pm #

  K Hakvoort doet niet anders als onzin verkopen die linkse rakker.

 4. K.Hakvoort November 9, 2009 at 10:41 pm #

  Geheel juist. Met ingang van 1-1-2006 hetgeen betekent dat een op 31-12-2005 gepleegde moord in 2023 verjaart. De wetswijziging heeft bij mijn weten geen terugwerkende kracht.
  Nog even geduld dus totdat de verjaring zelf geheel verjaard is.

 5. ed November 12, 2009 at 8:00 am #

  Volgens mij heeft Hakvoort toch echt gelijk

 6. frans November 12, 2009 at 11:02 am #

  @Hakvoort…..denk je nu echt dat justitie mensen gaat aanhouden voor zaken die verjaard zijn? Of er een cold-case team opzetten? Beetje beter nadenken jongen. De nieuwe wetgeving over verjaring ziet op alle gevallen, oud of nieuw! En dus is niets meer verjaard als het over moord gaat! (behalve als de verjaringstermijn al gehaald was)

 7. Jacob November 12, 2009 at 11:04 am #

  @Ed

  Tuurlijk, gewoon blijven volhouden….

  Uit de memorie van toelichting:

  8. Overgangsrecht

  Wat het overgangsrecht betreft is van belang dat de aanpassing van de verjaringsregeling er in verband met het rechtszekerheidsbeginsel niet in resulteert dat een inmiddels verjaard strafbaar feit wederom vervolgbaar wordt. Dit uitgangspunt is destijds ook bij de parlementaire behandeling van de wet van 8 april 1971 inzake verjaring van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid gekozen (Kamerstukken II 1968/69,10 251, nr. 3, p. 4; Handelingen II 1970/71, p. 2421xe2x80″2427).

  Inwerkingtreding van dit wetsvoorstel, nadat het tot wet is verheven, heeft tot gevolg dat de verjaringstermijn van reeds gepleegde ernstige misdrijven wordt verlengd.

 8. K.Hakvoort November 13, 2009 at 2:17 pm #

  @Ed,
  Alhoewel de aangehaalde pagina’s niets aantonen omdat op de eerste het principe van verjaring niet behandeld wordt en op de tweede een wetsvoorstel staat, moeten wij ruiterlijk bekennen dat we in dezen onvoldoende op de hoogte waren. In artikel 3 van de wijzigingswet staat duidelijk dat alleen reeds verjaarde feiten uitgezonderd zijn. Moorden gepleegd vanaf 01-01-1988 kunnen dus niet verjaren.
  Ik vind de door mij geschetste overgangsregeling uit het oogpunt van rechtszekerheid wel veel zuiverder. Je zult als moordenaar maar jaren naar de verjaring toegeleefd hebben en dan onverwachts ermee geconfronteerd worden dat deze voorgoed onbereikbaar is.;)Vergelijkbaar met langer moeten doorwerken na je 65e.

  Voor de inwerkingtreding van de wet hebben justitie en politie met onwettige middelen wel eens een verjaring proberen te stuiten terwijl het onderzoek in een reeds verjaarde zaak verderging.

 9. joris van der aa November 16, 2009 at 11:12 pm #

  Ik kreeg koude rillingen toe ik dit bericht las, Hendrik. Ik herken Anouchka van de zwem – en poloclub Budel waar ik als ik kind jarenlang lid was. Ikzelf woonde niet in Budel, maar in de Belgische buurgemeente Hamont-Achel. Nooit geweten dat ze werd omgebracht. Is me volledig ontgaan. Als de verdachte nu 34 jaar oud is, moet hij als dader een kereltje van 14 zijn geweest..creepy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: