'Moordpillen' voor de rechter

2 Nov

Badhoevedorpvilla3webBij de rechtbank in Haarlem speelt deze week een bijzonder proces waar ik graag bij zou willen zijn, ware het niet dat tijdnood dit waarschijnlijk verhindert. In september 2008 sloeg oud-stewardess Elzelien (Elzelina) K. in Badhoevedorp haar man en dochter dood met een bijl.

Volgens haar advocaat Geertjan van Oosten is die voor haar anders totaal onverklaarbare gewelddadigheid het gevolg van een bijwerking van seroxat, een middel tegen depressie. Een soortgelijk verhaal stond pas in het Maandblad Geestelijke Volksgezondheid, geschreven door Harald Merckelbach, Marko Jelicic en Corine de Ruiter, over meneer De B. die in september 2008 in zijn cel zelfmoord pleegde nadat hij een jaar eerder zijn vriendin had doodgestoken.

Ook zo’n zachtaardige man bij wie dit soort agressie haast niet anders te verklaren is dan door de bijwerking van een anti-depressiepil. De fabrikanten van de pillen willen er nog niet aan. Advocaat Van Oosten laat onder anderen hoogleraar farmacotherapie Anton Loonen als getuige-deskundige komen.

Het kon nog wel eens een heel belangrijk proces worden, daar in Haarlem, waar vooral de fabrikanten van die pillen zich behoorlijk voor knijpen. We moeten de komende tijd de kranten, weekbladen en tv-programma’s maar eens goed in de gaten houden, die fabrikanten hebben stevige lobby’s. Deze miljardenbusiness mag natuurlijk geen schade oplopen door nare publiciteit over een paar ongelukkige incidenten.

Meer over de zaak staat ook in het profiel van advocaat Van Oosten

No Responses to “'Moordpillen' voor de rechter”

 1. Mook November 2, 2009 at 2:28 pm #

  Goh, bijwerkingen van anti-depressiva… Waar heb ik dat eerder gehoord….

  Beste Mook,

  Geen idee waar jij dat hebt gehoord, vertel eens?

  Hendrik Jan

 2. Mook November 2, 2009 at 5:26 pm #

  Dubbeldam???

 3. mieke November 2, 2009 at 11:49 pm #

  Het klopt. De medicijnen zijn volstrekt omstreden, en dat al flink lange tijd.

  Vanavond zal het niet meer lukken, maar HJK je kunt morgen wat weblinks van me tegemoetzien waarin e.e.a. naar mijn smaak zeer geloofwaardig uit de doeken wordt gedaan.

  Uit persoonlijke ervaringen de laatste paar jaar met 3 psychiatrische patixc3xabnten (gewoon kennissen; naam, toenaam, huisarts en regionale GGZ-instelling wil ik hier niet publiekelijk melden): twee van de drie bleken al jaren op herhalingsrecept dagelijks medicijnen te slikken die het tegendeel bewerken van waar ze voor bedoeld zijn. Exc3xa9n van die drie valt nog regelmatig in handen van de politie wegens niet echt door hem gewilde wandaden, want z’n psychiater noch z’n medicatie werken al jarenlang zoals dat zou horen. Zijn gedrag is daar telkens weer het bewijs van, helaas.
  Een tweede van die 3 kennissen kreeg vreselijke neurologische bijverschijnselen, maar de huisarts gaf categorisch “niet thuis” en de voorschrijvend psychiater via wie de herhalingsrecepten automatisch bij de huisarts vandaan kwamen iedere paar maanden, bleef weigeren om haar te zien alhoewel ze al in geen volle vier jaar door een arts gezien was.
  Lang verhaal, met uiteindelijk een second opinion in een andere GGZ instelling die die vermoedens qua wan-effecten v/d medicatie bevestigde. Maar niet eer o.a. ondergetekende de voorschrijvende GGZ-club onder zware druk had gezet om de waarheid boven tafel te krijgen. Het heeft uiteindelijk niet kunnen voorkomen dat de toen 47-jarige Borderline patixc3xabnte alsnog een einde aan haar leven maakte nu twee jaar geleden. Daarmee is een goed, lief, sociaal en zorgzaam medemens verloren gegaan.

  Een SPV’er zowel als een psychiater alsook een huisarts blijkt nogaleens z’n diploma gewoon bij een pak waspoeder kado te kunnen krijgen in dit land. Dit land, waar alles kan wat je niet zou willen.

 4. Triangel November 3, 2009 at 3:48 pm #

  Ik kon ‘m laatst niet meer zo snel vinden, maar dit is ook een lezenswaardige link in deze trieste zaak :

  http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/266062/2009/10/31/En-toen-greep-Elzelien-K-een-bijl.dhtml

 5. mieke November 4, 2009 at 10:22 am #

  @ HJK
  Gisteravond tevergeefs geprobeerd om hier een 10-tal weblinks te posten vooral over eerdere moorden in samenhang met antidepressiva de afgelopen tien jaar (allerlei westerse landen). Maar het weblog ziet dat als “spammen”, dat had ik kunnen weten. M’n mailtje vervolgens aan jou met de tekst en de links is kennelijk ook niet aangekomen.
  Dus nu voorzichtig maar 2 linkjes met vergelijkbare verhalen. Je kunt ze overal vinden.

  Drug turned loving man into a killer, says judge
  Australixc3xab 1999, David Hawkins

  Een misdadige bijwerking
  Limburg juli 2007. “Hard wetenschappelijk bewijs dat antidepressiva de oorzaak kunnen zijn van extreem gewelddadig gedrag is er niet, maar de aanwijzingen stapelen zich wel op. Niemand begrijpt wat Martin de B. uit Kerkrade bezielde in de nacht van 23 juli 2007. Hoe kon het toch dat die rustige, vriendelijke 56-jarige, nog nooit op agressief gedrag betrapt, veranderde in een waanzinnige?”

  Seroxat = Deroxat = Paxil = Aropax = Paroxetine = SSRI
  Allemaal familie, net als Zoloft en nog zoveel meer.

  Het is geen wetmatigheid dat kinderen en volwassenen die die troep slikken, allemaal aan de zelfmoord of extreem gewelddadige moord gaan. Maar wel is het al jarenlang zo dat er een duidelijke relatie ligt tussen de pillen en plotseling, niet bij iemands karakter passend, gewelddadig gedrag. Daar bestaan al zoveel vonnissen en documentatie over dat de rechtbank in Haarlem m.i. maar xc3xa9xc3xa9n ding kan doen…

  Beste Mieke,

  Ik heb de mail wel gezien, maar voor mij is dat heel veel werk en het gaat om artikelen die iedereen die gexc3xafnteresseerd is zelf ook gemakkelijk op kan zoeken.

  Hendrik Jan

 6. mieke November 4, 2009 at 10:31 am #

  En ook niet slecht als meer algemene bron van informatie:

  zielenknijper.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: