Maandag 2-11: 'Corruptie' politie Amsterdam & aanval op misdaadjournalisten

2 Nov

WallenwebDe naam van ex-Wallenmanager Freek Salm uit Amsterdam kwam ik een paar jaar geleden veel tegen toen ik bezig was met een reportage over het onroerend goed op de Wallen en met name over de rol van ‘Dikke Charles’ Geerts. Mede daarom heb ik het interview in HP/De Tijd van deze week met interesse gelezen.

Ben ik de enige journalist die het heeft gezien, of vinden anderen het niet de moeite waard? Er komt een verbijsterende passage in voor. Salm vertelt over de Hells Angels die een seksshopeigenaar afpersten en elke zondag 150 gulden kwamen ophalen (zo komt Splinter door de Winter). De man had tegen de motorboy gezegd: ‘Kun je niet voor je geld gaan werken?’ Dat was tegen het zere been. De politie raadde de man af om aangifte te doen, dat was te gevaarlijk. Hij klaagde zijn nood bij Salm, die het in zijn ‘overlegcircuit met de politie’ ter sprake bracht. Vervolgens kreeg de seksshopeigenaar twee maanden geen bezoek meer van de Angels.

Ze waren dus gewaarschuwd.

Salm praatte erover met het hoofd van de CID (zou dat Jan van Looijen niet zijn geweest?), vervolgens werd Salm bij Ad Smit, chef Binnenstad van de politie, op het matje geroepen: ‘Jij beschuldigt mijn collega’s van corruptie!’ Blijkt dat diezelfde Smit een heel dossiertje had over Salm, met wie hij allemaal contacten onderhield. Hij was dus nog afgeluisterd ook.

Salm geloofde niet in echte corruptie, maar wel dat er een onuitgesproken deal was met de Angels: als jullie het niet doller maken dan zo, hebben jullie van ons geen last. Smit ontkende in alle toonaarden, maar Salm geloofde hem niet. Volgens Salm waren de Angels de grootste drugsinformanten van de politie en was die impliciete deal misschien wel een van de redenen waarom justitie er nooit in is geslaagd de Angels een echte klap uit te delen. De Angels waren ook altijd wel erg goed op de hoogte van aanstaande politieacties.

Aldus de passage uit het interview. Toch iets om even te onthouden.

                                                         *

LakemantelegraafKunnen John van den Heuvel en Bert Huisjes dit op zich laten zitten? Pieter Lakeman beticht hen (ook in HP/De Tijd) van een ‘belachelijk’ en ‘idioot artikel’. Op 17 oktober onthulden ze dat de kruisridder tegen de DSB dubieuze contacten had: hij zou van plan zijn geweest een tv-show te maken die werd gefinancierd met drugsgeld. Lakeman heeft via zijn advocaat al om rectificatie gevraagd, maar daar zijn ze bij de Telegraaf meestal niet zo soepel in.

Lakeman: "Het was natuurlijk een belachelijk artikel. Te krankzinnig voor woorden."

Hij zegt verder dat hij niet is benaderd voor wederhoor.

No Responses to “Maandag 2-11: 'Corruptie' politie Amsterdam & aanval op misdaadjournalisten”

 1. Mo November 2, 2009 at 9:27 am #

  Freek Salm, heeft zichzelf ooit uitgeroepen tot wallenmanager. Was meer hier en daar klusjesman. Later zogenaamde prostitutie expert bij een onderzoeksbureau in Rotterdam. Duldt ook niemand om zich heen die het of beter weten of het wel weten. Man heeft veel fantasie en is niet in alles geloofwaardig. Met zekerheid weet hij weinig van de ins- en outs. Neem zijn zogenaamde expertise maar met het kleinste korreltje zout.

 2. Ruud November 2, 2009 at 11:14 am #

  Deze Peter Lakeman heeft zich zo’n 20 jaren geleden ook al ingezet om het miljoenen debacle vanwege grootschalige fraude met melkpoeder bij de Coxc3xb6p zuivelfabriek Heino-Krause op te lossen voor de leden.
  Hier had de toenmalige directeur gigantisch gefraudeerd waardoor de fabriek een miljoenenclaim kreeg opgelegd, waar de leveranciers voor op moesten draaien. Hier heeft Lakeman zich toen ook voor de slachtoffers (boeren) ingezet, doch het is mij niet bekend of dit ooit resultaat heeft opgeleverd, behoudens veel publiciteit.

 3. Fred Teefjes November 3, 2009 at 11:06 am #

  Dat ze na al die jaren nog niet weten dat die jan van Looijen niet zuiver is.Het opstellen van valse processenverbaal zijn hem ook niet vreemd.

  Beste Fred,

  Die beschuldiging zou ik niet voor mijn rekening durven nemen, voor zoiets is het toch wel handig als je ook bewijs hebt.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: