De moorden aan de Hazelaarlaan & de Gruttersdijk

1 Nov

(Reportage uit augustus 2007. Actueel door een incident met een van de veroordeelden, Johan van Z., die in januari 2009 bij het Hof in Den Bosch een rechter aanvliegt en de zaal wordt uitgezet. Een van de andere veroordeelden kwam later in beeld vanwege vermeende betrokkenheid bij de nooit opgeloste moord op ‘oma’ Ger Bindi in Utrecht)

Ameide1_3

ROOKGORDIJN AAN DE HAZELAARLAAN

Als in juli 2006 de alleenwonende Jan Haars(53) dood wordt aangetroffen in zijn bungalow aan de Hazelaarlaan in Ameide, wordt er al snel gefluisterd dat hij het slachtoffer is van een afrekening in het criminele circuit: in het verleden was hij bij foute zaakjes betrokken geweest. In werkelijkheid was hij een tamelijk willekeurig slachtoffer van een stel beroepsinbrekers. Nadat de bewoners xe2x80x99s nachts was wakker geworden, was er een gevecht ontstaan en daarna wilden ze hem uitschakelen door hem vast te binden. Het was niet de bedoeling hem te vermoorden. Maar wie waren er nou precies aanwezig bij deze zo dramatisch verlopen inbraak en wie was Jan Haars?

Op zaterdagmiddag 22 juli 2006 komt bij de regiopolitie Zuid-Holland-zuid een melding binnen. Een SRV-man in Ameide heeft gezien dat de boodschappen die hij op dinsdag 18 juli heeft afgeleverd bij een klant aan de Hazelaarlaan nummer 7 nog onaangeroerd voor de deur staan. De gordijnen zijn dicht. Zijn hulpje is achterom gelopen en kon een beetje naar binnen kijken. De televisie stond nog aan, het licht brandde en in de woonkamer bevond zich een groot aantal vliegen. Een buurvrouw belt de politie. Als die even later binnentreedt, vinden ze in de kamer een lijk, in vergaande staat van ontbinding. Diverse laden en klasten zijn open, overal liggen spullen op de vloer. Het draagt alle sporen van een inbraak.

Het slachtoffer is Jan Haars, geboren op 2 augustus 1952. Buurvrouw Adriana, die de politie had gebeld, vertelt dat ze Haars al een week lang niet meer had gezien. In Ameide had Haars niet veel contact, al woonde hij hier al zoxe2x80x99n twintig jaar. Ameide is een dorpje in de Alblasserwaard waar de godsdienst nog zwaar tegen de spaarzame hanebalken hangt. Haars was gescheiden en hij was vroeger crimineel geweest. Niet dat het geen aardige man was, maar xe2x80x99t is toch anders. Met zijn familie had hij wel goed contact, maar die woonde niet hier.
De zaak lijkt aanvankelijk als onopgelost de geschiedenis in te gaan. Het heeft alles weg van een inbraak waarbij er een confrontatie is geweest tussen de bewoner de ongenode gasten. Er worden dna-sporen genoeg veilig gesteld, dat is het probleem niet, maar in de databank is vooralsnog geen match te vinden. Ook een uitzending van Opsporing Verzocht lijkt geen zoden aan de dijk te zetten.

In oktober is er een doorbraak in het onderzoek: er worden twee mannen aangehouden. De 43-jarige Louis W. uit Utrecht en de 45-jarige Johan van Z. uit Vianen. De politie beweert dat men Louis W. op het spoor is gekomen door een inbraak in Woerden, waarbij 166 kopieerapparaten zijn gestolen. Daar zou hetzelfde dna zijn gevonden als in Ameide. Het gaat om een inbraak uit 2003. Het was in bredere kring allang bekend dat Louis W. betrokken was bij xe2x80x98die zaak in Ameidexe2x80x99, hij had zelf aan deze en gene verteld dat hij in Opsporing Verzocht was geweest. Het is waarschijnlijker dat iemand na de uitzending de politie heeft getipt en dat er naderhand een rookgordijntje is opgetrokken om de tipgever uit de wind te houden.

Janhaars

Hoe dan ook, voordat Louis wordt aangehouden, gaat de recherche hem observeren en luisteren ze zijn telefoongesprekken af, om te kijken of hij contact heeft met mogelijke mededaders. Zo komt Johan van Z. in beeld: de mannen hebben contact over een diefstal van klokken. Merkwaardig is dat Louis pas verklaringen over deze Johan gaat afleggen nadat de politie heeft laten doorschemeren dat hij is aangehouden.

Volgens de advocaat van Johan van Z., mr. Jan-Hein Kuijpers, doet hij dat om de echte mededaders uit de wind te houden. xe2x80x9cLouis H. heeft 113 tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Hij zegt dat hij zelf niks heeft gedaan, dat hij daar binnen was samen met twee anderen en dat de bewoner onverwacht thuis bleek te zijn. Hij had de man weggeduwd en was weggelopen. Later had hij gezien dat de anderen Haars aan het boeien waren.

Zelf was Louis volgens zijn verklaringen maar in twee kamers geweest. Dat is een wel zeer aantoonbare leugen: hij had een wondje aan zijn hand, werkelijk in alle kamers en overal waar is gezocht is zijn dna-spoor gevonden. Van mijn clixc3xabnt Johan van Z. is geen enkel spoor aangetroffen, terwijl hij volgens de verklaring van Louis W. een van de twee mannen was die Haars hadden vastgebonden met tie-rips. Zonder handschoenen, zonder bivakmuts. Als dat zo was, was er zeker dna gevonden. Er is ook wel een sterk vermoeden welke mededader hij uit de wind wil houden: een neef van hem. Ik heb verzocht het dna van die neef te laten onderzoeken, maar dat is geweigerd.xe2x80x9d

Op 24 augustus staan de mannen terecht, bij de rechtbank in Dordrecht. Louis W. vertelt dat ze de nacht voor de inbraak naar de woning zijn gegaan om de buurt te verkennen. Hij zou hiervoor zijn uitgenodigd door Johan van Z., die van een tipgever had gehoord dat er een kluis in huis zou zijn met zeker 50.000 euro. Ook was er een gerucht dat Haars veel goud in huis zou hebben. Samen met een derde verdachte hadden ze vanuit de tuin de bungalow van het slachtoffer bespied en ook een vluchtroute uitgeprobeerd.

De volgende nacht gingen ze weer op pad. Ze wachtten een kwartiertje achter bij het tuinhuisje, toen waren ze naar de schuifpui gekropen, die op slot was. Op eigen houtje gingen ze op zoek naar de kluis. Louis W. vertelt: xe2x80x9cIk zat bij het dressoir in de woonkamer toen ikiemand xe2x80x98hxc3xa9!xe2x80x99 hoorde zeggen. Ik kreeg een trap in mijn gezicht en ben meteen gaan vechten.xe2x80x9d De andere twee kwamen erbij, overmeesterden Haars en bonden hem aan handen en voeten met plastic kabelbinders. xe2x80x9cHij leefde nog toen we weggingen. Ik heb hem nog zien bewegen,xe2x80x9d aldus W.

Dat laatste kan kloppen: de patholoog-anatoom kan geen exacte doodsoorzaak vaststellen. De klappen die het slachtoffer tijdens het gevecht heeft opgelopen, hebben niet tot zijn dood geleid. Mogelijk is hij overleden aan hartfalen als gevolg van de stress. Bij autopsie bleek dat zijn hart in slechte conditie was.xe2x80x9d

De buit bedroeg in totaal 10.000 euro. De officier van justitie eist tegen beide verdachten negen jaar celstraf. Johan van Z. blijft erbij dat hij er totaal niet bij betrokken is geweest, zijn advocaat eist dan ook vrijspraak. De uitspraak is op 6 september.

Ameide4

JAN HAARS EN IJZEREN HENK

Jan Haars uit Ameide, dodelijk slachtoffer van een roofoverval, had vroeger iets met criminaliteit te maken gehad, dat wisten de Ameidenaren wel, maar het naadje van de kous kenden ze niet. Het is de vraag of ze ooit het boekje xe2x80x98I
Jzeren Henk, het levensverhaal van crimineel Henk de Roodexe2x80x99 uit 1992 hebben gelezen. Daar komt Jan Haars nogal prominent in voor.

De schrijver van het boekje, Henk de Roode, omschrijft zichzelf als inbreker en bankovervaller. Zijn moeder was een moffenhoer, zijn pleegmoeder leed aan godsdienstwaanzin en de enige om wie hij gaf, zijn zusje, sneuvelde bij het bombardement op Rotterdam. Hij hield zich met vechten in leven en verdiende de kost als smokkelaar, zeeman, kok in een nonnenklooster en portier in een seksclub. In het huis van bewaring aan de Havenstraat in Amsterdam leerde hij Jan Haars kennen. xe2x80x9cHij leek me een geschikte knaap. We wisselden onze ervaringen uit. Jan had een eigen straatmakersbedrijf. Jan kon mensen naar zijn hand zetten, hij was een vlotte prater. Hij zei op een keer: xe2x80x98Henk, jongen, we zitten beiden in hetzelfde schuitje. Ik zal jou wel matsen. Als je hier uitkomt, kom je bij mij als directeur in dienst.xe2x80x99

Henk verwachtte er niet veel van, maar Jan hield zich aan zijn belofte. xe2x80x9cJan en Evert kwamen me afhalen met een Mercedes met telefoon. Na een avond stappen in Amsterdam brachten ze me naar mijn flat in Vlaardingen.xe2x80x9d De volgende dag kwamen Jan en Evert hem weer ophalen. xe2x80x9cWe zouden naar het huis van Jan in Ameide gaan om daar de zaken verder te bespreken. Zijn luxe bungalow lag tussen het groen verscholen.xe2x80x9d

Het is wel duidelijk dat het geen zuivere koffie is: de BV waar Henk directeur van mag worden, heeft een schuld van anderhalve ton, maar voor 15.000 gulden wil Henk dat wel doen. Hij krijgt alvast de helft vooruit betaald. Het maakt hem niet veel uit: hij is toch van plan naar Thailand te verhuizen. In een paar weken tijd wimpelt hij tientallen schuldeisers en deurwaarders af, tot een deurwaarder hem vertelt dat hij de officier van justitie gaat voorstellen Henk te gijzelen. Dan neemt Henk de benen naar Thailand, waar hij begin jaren negentig zijn ervaringen aan het papier toevertrouwt. Het boekje is niet meer in de handel.

DE MOORD AAN DE GRUTTERSDIJK

Gruttersdijkweb

(reportage uit januari 2009)

In december 2005 worden Mario Mascali-Bindi (62) en Gijsbertha Bindi(61) vrijgelaten: ze waren aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 93-jarige xe2x80x98omaxe2x80x99 Ger Bindi op 9 juni 2005, in haar woning aan de Gruttersdijk in Utrecht. Grote vraag is: hoe was de verdenking op hen gevallen? Waarom zouden ze hun moeder annex schoonmoeder van het leven beroven?

Als op die negende juni het duidelijk als gevolg van geweld omgekomen lichaam van de hoogbejaarde xe2x80x98omaatje Bindixe2x80x99 wordt aangetroffen in haar bovenwoning aan de Gruttersdijk, blijkt dat uit een sieradenkistje geld en kostbaarheden zijn verdwenen. Op het eerste gezicht lijkt het een roofmoord op een weerloze oude vrouw, maar de recherche vertrouwt het niet en denkt dat de roof in scxc3xa8ne is gezet, dat het echte motief moord was. Zo vindt de politie het merkwaardig dat de woning al enkele dagen na de moord verandert van eigenaar. Het huis wordt op naam gezet van de buren: dochter Gijsbertha en haar echtgenoot Mario Mascali-Bindi.

Als men in de loop van het onderzoek meent te ontdekken dat schoonzoon Mario schulden heeft en gokverslaafd is, kost het weinig moeite de officier van justitie ervan te overtuigen dat het verstandig zou zijn het duo aan te houden. Dat gebeurt inderdaad, in november 2005, een half jaar na de moord. Ze worden na twee dagen al weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

In de loop van het onderzoek volgt er een tweede aanhouding, maar ook nu blijkt de bewijslast te mager en de twee krijgen een hoge schadevergoeding voor de periode dat ze ten onrechte hebben vastgezeten.

Gerbindi2web

Slachtoffer Ger Bindi was in 1934 samen met haar Italiaanse echtgenoot Ottavio aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht begonnen met de verkoop van Italiaans ijs, in hun eigen xe2x80x98ijssalon Milaanxe2x80x99. Moeder Ger Bindi zwaaide de scepter, elke dag was ze aanwezig in de salon en vooral dankzij haar tomeloze inzet werd ijssalon Milaan een begrip tot in de wijde omgeving. Echtgenoot Ottavio overleed op vrij jonge leeftijd, samen met dochter Gijsbertha zette Ger Bindi de zaak voort. Gijsbertha trouwde op haar beurt met een Italiaan, Mario, en vanaf de jaren zestig runden deze twee de salon, met succes, totdat Mario suikerziekte kreeg en de zaak werd gesloten.

Moeder, dochter en schoonzoon bleven wel dicht bij elkaar wonen, aan de Gruttersdijk, maar financieel ging het Mario na het sluiten van de salon niet erg voor de wind. Hij zou schulden hebben en verslaafd zijn aan gokken. Duurde het hem te lang voor hij de vruchten van de erfenis kon plukken?

In april 2008 krijgt het onderzoek een verrassende wending die voeding geeft aan deze theorie. De 44-jarige Louis W. uit Utrecht wordt aangehouden in verband met de moord op Ger Bindi. De man zit op dat moment een straf uit van negen jaar voor de moord op Jan Haars uit Ameide, in juli 2006. Drie inbrekers – waaronder W. – hadden hem met handen en voeten vastgebonden en op de huiskamervloer gelegd. Haars lag daar enkele dagen voordat hij werd gevonden. Drie maanden later werd W. samen met een andere handlanger ingerekend. Voor de rechtbank verklaarde Louis W. dat hij met de twee medeverdachten op zoek was naar de kluis toen Haars onverwacht binnenkwam.

Bindidochter1_2
De politie wilde de aanhouding van W. in verband met de zaak-Bindi niet officieel bevestigen of ontkennen, maar verschillende media meldden dat het volgens xe2x80x9cbronnen rondom het onderzoekxe2x80x9d wel degelijk om Louis W. ging die vanuit zijn cel was meegenomen voor verhoor, maar na twee dagen concludeerden rechercheurs dat er onvoldoende bewijs was om hem langer voor de zaak-Bindi vast te houden. Onduidelijk bleef wat de directe aanleiding was voor de verdenking. Zo zou hij zichzelf met bepaalde uitspraken in moeilijkheden hebben gebracht en hij zou xe2x80x9cvia viaxe2x80x9d kunnen worden gelinkt aan schoonzoon Mario.
De suggestie was dat Louis door Mario zou zijn ingehuurd om de oude dame met zoveel geweld te beroven dat ze zou overlijden. Hij zou dan de buit xe2x80″ enkele duizenden euroxe2x80x99s aan contant geld en wat sieraden xe2x80″ zelf hebben gehouden. Het verdachte aan de zaak was dat deze buit zich bevond op een geheime en moeilijk te vinden bergplaats, die zeker niet door een willekeurige inbreker gevonden zou worden. Ook was het een raadsel hoe de onbekende is binnengekomen: het lijkt erop dat hij over een sleutel beschikte, er werden geen sporen van inbraak gevonden. Ook had het Nederlands Forensisch Instituut dna-sporen van een
vrouwelijk familielid in de eerste graad op beide uiteinden van een afgesneden telefoonsnoer in de slaapkamer aangetroffen. Dat kon alleen Gijsbertha zijn.

 

Mario en Gijsbertha ontdekten dat de recherche stiekem microfoons in hun huis had aangebracht en maandenlang al hun gesprekken had afgeluisterd. Zo is er een gesprek opgenomen nadat Gijsbertha was thuisgekomen na een verhoor op het politiebureau. Ze vertelt Mario dat de portemonnee van haar moeder niet is gestolen en dat de politie daarom niet denkt aan een roofmoord. Ze zegt dan: xe2x80x9cIk moet er niet aan denken dat jij naar de politie moet als je het gedaan hebt.xe2x80x9d Mario zegt: xe2x80x9cIk heb het niet gedaan, ik heb het niet gedaan, ik herhaal het nu niet meer.xe2x80x9d Op de band is te horen dat Gijsbertha dan begint te huilen.

Bindischoonzoon

De suggestie die hiervan uitgaat is dat zij zelf er ernstig rekening mee lijkt te houden dat Mario er meer mee te maken heeft dan haar lief is en dat ze hem als een serieuze verdachte ziet van de moord op haar moeder. Maar veel meer bewijs komt er niet uit de gesprekken en bij nader onderzoek blijkt dat er inderdaad dna-sporen op het telefoonsnoer zijn aangetroffen, maar dat dat nogal logisch is omdat Gijsbertha dagelijks bij haar moeder kwam.

Mario en Gijsbertha proberen na hun vrijlating op alle mogelijke manieren hun onschuld aan te tonen. Zo zou er geen sprake van gokschulden zijn en wordt de recherche beticht van xe2x80x98tunnelvisiexe2x80x99.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: