Zaterdag 31-10: Ad Haverkamp dupe van anonieme tip

31 Oct

Bapaumead1web"Op 10-06-2009 ontving het GRIP informatie van de inrichting dat in een anonieme melding gewag wordt gemaakt van een op handen zijnde ontsnapping uit de PI Vught. Volgens deze melding willen twee met name genoemde gedetineerden ontsnappen en is Haverkamp degene die voor hulp van buiten zal zorgen. Onderzoek heeft tot op heden niet geleid tot verdere concrete en actuele informatie met betrekking tot de ontvluchtingsplannen. Een oordeel over de betrouwbaarheid van deze informatie kan niet worden gegeven."

Tja, en daar zit je dan. Als gedetineerde kun je er weinig tegen doen. Dit soort anonieme tips kunnen iemand het leven in de gevangenis behoorlijk zuur maken. Overplaatsing, beperking van bewegingsvrijheid, het is allemaal geen lolletje. In het geval van Haverkamp is het advies:

-overplaatsing naar een goed beveiligde inrichting

-plaatsen in een gesloten setting

-beperking van de privileges binnen de inrichting (bijbaantjes etc.)

-monitoren, met name op de contacten met de buitenwereld

In de toelichting (van het Meldpunt GRIP) staat dat de aanleiding is een verzoek van Haverkamp bezoek te mogen ontvangen van een ex EBI-gedetineerde. De naam staat er niet bij, maar ‘wij’ weten wel om wie het gaat. Is een bekende naam in die wereld, maar voor Haverkamp gewoon een goede kennis – zelfs nog familie, geloof ik.

De onderbouwing van het advies is curieus: "Volgens een artikel op CrimeSite wordt Haverkamp gezien als de contactpersoon tussen Colombiaanse kartels, de French Connection en Napolitaanse Camorra."

Haverkampgrip1web

Dat artikel is geschreven door een Belgische verslaggever – die ik overigens ook goed ken, maar die reden zal hebben zijn naam er niet bij te zetten. Hoe ‘zwaar’ Ad Haverkamp echt is, weet ik niet. Hij kent wel veel mensen en feit is dat hij in Frankrijk is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens handel in verdovende middelen. Vorig jaar probeerde ik daar nog bij hem op bezoek te gaan, maar dat mocht uiteindelijk toch niet. Wel kon ik toen nog bovenstaande foto maken, met een flinke telelens. Maar om op basis van een artikel op internet en een anonieme bron iemand zxc3xb3 hard aan te pakken lijkt op z’n minst een tikkeltje overdreven. Probleem is: je kunt er niets tegen doen. Ja, in beroep gaan. Hoe dat afloopt, daar weten onze ‘ervaringsdeskundigen’ alles van.

Meer over mijn bezoek aan Ad in Bapaume, het ongeluk op de terugweg en de link naar het stuk op crimesite staat hier

Haverkampgrip2web

Het hele rapport is te lezen door op de illustraties te klikken: rechts de eerste bladzij, links de tweede.

Over dat ongeluk gesproken en de malle fratsen van de ANWB, die je zelf het treinkaartje naar huis laat bekostigen: in een reactie op deze site meldde de perschef dat de zaak opgelost zou worden. Hoe lang is dat nou geleden? Toch minstens veertien dagen. Niks meer van gehoord.

Advertisement

14 Responses to “Zaterdag 31-10: Ad Haverkamp dupe van anonieme tip”

 1. Jacqueline October 31, 2009 at 10:30 am #

  Ach ja HJK, als iemand niet bereid is tot verraad dan verzinnen ze wel een truuk om je het leven zuur te maken.

  “De onderbouwing van het advies is curieus: “Volgens een artikel op CrimeSite wordt Haverkamp gezien als de contactpersoon tussen Colombiaanse kartels, de French Connection en Napolitaanse Camorra.”

  Het betreft in dit geval, naar mijn idee geen onderbouwing maar een afstraffing onder het mom van een anonieme tip.

  Ach, het GRIP moet toch wat he.

 2. Ome Joop October 31, 2009 at 2:28 pm #

  Wat zou het commentaar hier zijn als er inderdaad enkele zware criminelen uitbreken met behulp van de gedetineerde en er wordt bekend dat justitie reeds getipt was maar geen maatregelen had genomen?
  Nou ik denk dat ik het wel weet……..

 3. Jacqueline October 31, 2009 at 4:41 pm #

  @Ome Joop

  Helaas heeft justitie dat soort tips feitelijk nooit gekregen als het ging om ontsnappingen per helikopter, over muren springen e.d. Raar maar waar.

  Wel als het ging over verloven die nog konden worden ingetrokken.

  Dit soort tips over ontsnappen zijn vrijwel altijd anoniem, onjuist en niet waar.
  Makkelijke manier om iemand het leven zuur te maken. En daar wordt het dan ook voor gebruikt.

 4. ray October 31, 2009 at 5:39 pm #

  vraagje, hoelang kunnen ze je op grond van zo’n tip in beperking/ carrousel houden ?

 5. Ome Joop October 31, 2009 at 9:00 pm #

  In principe tot het gevaar van de ontsnapping is geweken ondanks dat volgens sommigen onder ons er in Nederland geen ontsnappingen of pogingen daartoe plaatsvinden en tips of aanwijzingen daartoe aleemaal uit de grote duim van justitie worden gezogen.

 6. moi October 31, 2009 at 9:09 pm #

  De tip over Saban dat die de kuierlatten zou nemen bleek achteraf toch maar waar. En net zoals Ome Joop stelt: het commentaar was niet van de lucht!!

  Beste Moi,

  Dat noem ik geen ontsnappen: wegblijven tijdens verlof. Daar gaat het hier ook helemaal niet over.

  Hendrik Jan

 7. Miss Marple November 1, 2009 at 10:32 am #

  Tijdens een lange detentie in Engeland, werd ik ook regelmatig overgeplaatst om vluchtgevaarlijke redenen. Dat terwijl ik rustig en onopvallend mijn tijd uit wilde zitten. Keer op keer kwam ik ongewild in een of ander dossier terecht, waardoor men mijn tijd wel extra vervelend maakte. Ik heb mij altijd afgevraagd of mijn ‘niet praten’ tijdens onderzoek en rechtzaak daar niet de oorzaak van was. Immers als je meewerkt krijg je meer voor elkaar, als je je eigen aandeel uitzit en niet oordeelt of praat over het aandeel van anderen kan je tijdens je detentie ook nog repressailles verwachten. Mijn dossier werd altijd ‘home office’ gestuurd. Zelfs aan het eind van mijn detentie, werkende buiten de gevangenis met gehandicapten (daar had ik heel wat vertrouwen voor moeten kweken) moest ik ineens terug naar het zwaar bewaakte Holloway in London vanwege interventie van het Home Office! Blijkbaar keken die regelmatig nog even hoe ik ervoor stond!

 8. moi November 1, 2009 at 8:53 pm #

  @HJK

  “Dat noem ik geen ontsnappen: wegblijven tijdens verlof. Daar gaat het hier ook helemaal niet over.”

  Dat snap ik zelfs nog wel. Ik wil ook geen appels met peren vergelijken.

  Ik bedoelde te zeggen dat als men al op de achterse benen staat omdat men informatie had dat Saban (heel simpel) weg zou blijven tijdens zijn verlof, Nederland te klein zou zijn als men niets met informatie heeft gedaan over een geplande (gewelddadige) ontsnapping

 9. ikke November 19, 2009 at 8:53 pm #

  Jeetje jongens vinden jullie het echt nodig om dit alles zo te publiceren, ik weet het niet hoor, maar ad haverkamp heeft een dochter van bijna 11 jaar, kan met de pc overweg en kan op google en al die shit, weet dat haar vader iets gedaan heeft wat niet mag, maar wat zal het toch doen met een kind dit deze info gewoon op internet kan vinden

 10. ? November 21, 2009 at 1:27 pm #

  ja, maar daar kan een kind niks aan doen ik denk dat haar vader er zelf voor gekozen heeft om dit te doen niemand verplicht je toch daar na toe !!! en misschien heeft deze persoon zelf wel gevraagd om dit op internet te publiceren want zulke gegevens van het GRIP staan echt niet op internet hoor
  en anonieme bron hoe kom die persoon eraan dan? heel vreemd hoor

 11. ineke November 22, 2009 at 7:23 pm #

  Nou niet alle slechte dingen van ons adje,
  Jullie weten niet wat goed hart er in zit!
  Hij is een lieve jongen, je moet er mee om weten te gaan.
  alleen alle goeds.

 12. n December 16, 2009 at 8:56 pm #

  inderdaad hij heeft een heel goed hart,is mijn schatje.dus laat iedereen ophouden met slecht over hem te spreken,aleen mensen die niet recht in hun schoenen staan zeggen dat!

 13. jorrit August 17, 2012 at 10:34 pm #

  ik heb met adje gezeten in frankrijk en is een goeie gast wat jullie lezen in de media is al lang vanuit een beeld geschreven en krijgt zo een heel verkeerd beeld ,als je niet weet hoe het gaat in deze wereld kun je er niet over mee praten of oordelen maar kijk eens naar de persoon en wat iemand kan , en kunnen is hier zwaar onderschat want als je hier een gordijn van illusie kan plaatsen voor zelfs justitie moet je ook weten dat iemand tot grote dingen in staat is

 14. dik vrij May 31, 2013 at 1:00 am #

  hey jorrit !! ik ken adje haverkamp ook !! en hij heeft weleens jou naam ij! wat de journalisten schrijven vind ik onzin !! adje is een goude gast met zijn hart op de juiste plek wat ze ook schijven ik vind t onzin !!! en vind ook dat jullie een verkeerd beeld over iemand scheppen !! schaam jullie eigen !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: