Dinsdag 27-10: Eijk-Porsche & Vespucci, Strootman & Van der Torre; Ida Klijnstra

27 Oct

Marcoeijkkruispunt"De gebruikte Porsche bij de liquidatie van Marco Eijk, was dat mijn zwarte Porsche cabriolet? 38-DF-ZX, gestolen op 20 maart in Waalre en uitgebrand gevonden rond 10 april 2004 in de bossen bij Goirle? Zou wel haast niet anders kunnen zijn, weet iemand dat? Van de politie heb toen nooit meer wat gehoord." Vraagt  Barend Koolhoven zich af.

Dat kan inderdaad haast niet anders, wel enigszins merkwaardig dat de politie niks meer van zich heeft laten horen. Enigszins, maar ook niet meer dan dat: uit niets blijkt dat de politie moeite heeft gedaan de daders te achterhalen. Komt misschien doordat het precies op de grens, tussen Neerpelt en Valkenswaard, gebeurde, wie moet het onderzoek doen, Belgixc3xab of Nederland? Een van beiden, samen, of: geen van beiden?

Meer achtergrond: zie Het testament van Marco Eijk

Over liquidaties gesproken: gistermiddag werden in de Vespuccistraat in Amsterdam twee mannen beschoten. Er is nog weinig over bekend, maar op het eerste gezicht lijkt het meer een opborrelende wraakactie dan een zorgvuldig geplande aanslag. Beide slachtoffers lijken het incident te hebben overleefd, wellicht komt er vandaag wat meer duidelijkheid over de achtergronden.

                                                            *

Remcovdtorre3web_2Soms komen lijntjes zomaar samen. Gisteren kreeg ik een mailtje van een oud-collega van Remco van der Torre, die zich afvroeg of ik nog wel eens iets over hem had vernomen. Remco verdween op 10 september 2008. Er is niet veel aandacht aan besteed, alleen Henk Strootman van het toen nog bestaande Aktueel schonk er af en toe aandacht aan en meldde dat de vermoedens waren dat het slecht was afgelopen met hem. Er zijn twee verdachten aangehouden, maar of die ooit berecht zijn? Ik kan het niet vinden. Een berichtje van Henk over deze zaak staat hier, een Opsporing-Verzocht-achtige update staat hier. Vermoedelijk was er tegen de twee aangehouden verdachten te weinig bewijs. Is altijd lastig als er geen lichaam is gevonden.

Over Henk Strootman gesproken: hij is getransferreerd. Nee, hij is niet in de voetballerij gegaan, wie wel eens naar Studio Sport kijkt – of luistert – hoort de naam Strootman geregeld, vooral als Sparta moet aantreden, maar dat kan hooguit een achterneef zijn. Henk is terug bij zijn ‘oude baas’ Peter R. de Vries.

Henkenrichard225Ooit was Henk een veelbelovend politieman, maar hij ontdekte al snel dat hij liever de inkt uit zijn pen liet vloeien dan de kogels uit de loop van zijn pistool. Peter de Vries was toen hoofdredacteur van Aktueel en moedigde hem aan de overstap te maken. Dat bleek een goede zet.

Nadat De Vries bij Aktueel was vertrokken en zich op televisie ging richten, werd Henk dxc3xa8 misdaadman van Aktueel. Waarbij zijn ervaring en contacten als politieman hem goed van pas kwamen, maar belangrijker dan dat was toch zijn vlotte pen. Rake sfeertekening, gevolgd door een relaas zonder opsmuk: je kon Henk niks wijsmaken.

Zijn jarenlange ervaring zal hem op de nieuwe stek goed van pas komen, maar het blijft toch een beetje zonde dat hij zijn pen aan de wilgen heeft gehangen. Misschien heeft hij in de vakantie nog wel tijd voor een pennevrucht, hij schreef tot nu toe xc3xa9xc3xa9n boek op zijn naam, over de in verkeerde kringen terechtgekomen rechercheur Richard L.: De verleiding van het kwaad

                                                         *

IdaklijnstrawebEen zaak waar Henk Strootman zich ook intensief mee bemoeide is de moord op Ida Klijnstra in de Blesse, bij Steenwijk. Henk  legde direct al het verband met de zelfmoord van Arjan van der S. op het moment dat er een arrestatieteam in diens woning binnenviel.  Nu staat in de krant dat de politie de zoon van Arjan, Berend van der S., heeft aangehouden als verdachte. Hij was mogelijk betrokken bij de dubieuze zaken van zijn vader.

                                                      *

En dan is het ook wederom dinsdag=bepsterdag. Dit keer gaat mijn wekelijkse column over ‘xc3xa9xc3xa9n dood kind’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: