De Bosnixc3xab-veteraan, het dode meisje en de doofpot

26 Oct

Biezennw1web_2Oorlogsveteranen die in Bosnixc3xab zijn geweest komen lang niet allemaal ongeschonden uit de strijd. Een van de meest opmerkelijke zaken van de afgelopen tijd was die van een 37-jarige Fries die in mei gedreigd had met een bomaanslag op het Ministerie van Defensie en die door zijn eigen advocaat, mr. Chr. D. de Vos uit Emmen, erbij werd gelapt: de advocaat vond het nodig de politie te waarschuwen. De man had letterlijk gezegd xe2x80x9cdat hij het zat was en als zijn zaak niet naar tevredenheid zou worden afgehandeld zou hij diezelfde dag een aanslag gaan plegen op het Ministerie van Defensie in Den Haag en dat hij dit zou doen met een BMW met springstof of met een bomgordel of met een vrachtauto met kunstmest.xe2x80x9d

Zijn nieuwe advocaat, Arthur van der Biezen uit Den Bosch, wist de zaak tot de juiste proporties terug te brengen. De officier van justitie had hoog ingezet en wilde zelfs tbs, de rechtbank vond dat xe2x80x98buiten-proportioneelxe2x80x99 en de man kwam er, mede voor enkele andere lichte vergrijpen zoals het gooien met een bloempot, vanaf met een gevangenisstraf van vier maanden en kon vorige week na het proces meteen naar huis.

De man had in 1993 als militair in Bosnixc3xab gediend en voelde zich als veteraan in de steek gelaten door het ministerie, omdat er geen schot zit in de afhandeling van door hem geclaimde schade. In een dronken bui deed hij zijn uitlatingen.

Uit het vonnis:

xe2x80x9cDe rechtbank wil benadrukken dat zij begrip heeft voor de geestelijke nood waarin veel militairen zijn komen te verkeren als gevolg van schokkende situaties die zij hebben moeten meemaken. Toch zal ook een oorlogsveteraan zich aan de wet dienen te houden, zoals hij een bijdrage heeft geleverd aan het ontstaan van een eerlijk en humaan rechtssysteem in het land waar hij gediend heeft. Toen verdachte merkte dat hij geestelijk vastdraaide, had hij de op dat moment beschikbare hulp moeten aanvaarden. Het is voorstelbaar dat de hulpvraag en het hulpaanbod mogelijk niet altijd met elkaar in overeenstemming zijn, maar het zoeken van een toevlucht in de alcohol is nooit een oplossing, zoals verdachte zich ook wel bleek te realiseren.xe2x80x9d Volgens het rapport van de psychiater zou er sprake kunnen zijn van een posttraumatische stressstoornis.

Tijdens de behandeling van de zaak kwam een bizar voorval aan de orde. Er doet al vele jaren een hardnekkig verhaal de ronde over een ongeluk in Bosnixc3xab waarbij een Nederlandse militaire kolonne een kind had doodgereden met een tank: de soldaten strooien met snoep, een meisje rende de weg op en werd verpletterd onder het voertuig. De kolonne reed door.

Ik heb het er jaren geleden al eens met oorlogsverslaggever Arnold Karskens over gehad, maar die vond het niet de moeite van het onderzoeken waard. Hij had iets van xe2x80x98So what? Exc3xa9n kind?xe2x80x99 Maar er zijn veteranen die er blijkbaar nog aardig last van hebben, zoals ook deze Fries, die er getuige van zou zijn geweest. Tot nu toe heeft defensie dit verhaal vakkundig in de doofpot weten te houden en bijna alle veteranen houden er hun mond over. Kennelijk worden ze zwaar onder druk gezet. Misschien niet eens van hogerhand, het kan ook gewoon ‘broederschap’ zijn. Overigens hadden de soldaten – voorzover ik begrepen heb – de instructie dat ze bij ‘incidenten’ moesten doorrijden, ze mochten niet stoppen. Wat mijns inziens niet hoeft te betekenen dat je niet even later terug zou moeten gaan om je excuus aan te bieden. Met het strooien van snoep zijn ze toen in elk geval wxc3xa9l gestopt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: