Zondag 25-10: Grappige oplichterijtjes & iPhone

25 Oct

Iphone3gBen ik nu drie keer belazerd of blijft het bij xc3xa9xc3xa9n keer? Ik heb in ongeveer anderhalve maand tijd drie keer wat problemen met bestellingen via internet. Het ging al jaren goed, ben ik te argeloos geworden? Het begon met iets dat meer bedoeld was als test. Via een unlocksite zou je een bestand kunnen downloaden waarmee je in een mum van tijd je iPhone kunt unlocken, zodat er een andere simkaaart in kan met een betere provider dan T-Mobile.

Ik had hier en daar al gexc3xafnformeerd en het was duidelijk dat er heel wat haken en ogen aan het unlocken van een iPhone zitten, maar voor 14,95 wilde ik wel eens kijken wat ze konden bieden. Betaald via iDeal, binnen een paar minuten was het bestandje per e-mail binnen. Maar zelfs het unzippen werkte al niet, gaf meteen een foutmelding. Berichtje terug naar de afzender, maar daar kwam geen reactie.

Dan ga je spitten. Zo kwam ik terecht bij de eigenaar van de domeinnaam, ergens in Friesland. Kreeg hem via wat omwegen ook aan de telefoon, maar hij zei dat hij de site kort daarvoor had verkocht aan een zekere (ik noem hem Lars Griek). Had de jongen nooit gezien, was gewoon per e-mail gegaan, Lars had hem keurig betaald.

Lars Griek stond ook bij de gegevens, met een 06-nummer. Er werd opgenomen door iemand die zijn naam niet zei, maar ‘Lars Griek’ zei hem niks en van de unlocksite wist hij ook niks. Ik geloofde hem voor geen stuiver, maar wat kun je doen?

Nu heeft hij een vrij bijzondere naam, dus via google was zijn identiteit heel gemakkelijk te achterhalen. Zo was hij samen met een andere Gooise ondernemer een nieuw bedrijf begonnen. De collega was wel telefonisch te bereiken, maar hij wist niks van deze praktijken van zijn nieuwe compagnon, hij zou hem er eens op aanspreken. Niks meer van gehoord.

Vervolgens gisteren maar eens een sms’je gestuurd naar het mobiele nummer van Lars Griek en een berichtje achtergelaten op zijn facebook-pagina, met de mededeling dat ik op mijn website een stukje over hem en zijn opliichterij via internet ga zetten.

Uurtje later gaat de telefoon. Hij vraagt of ik misdaadjournalist ben en of ik een stukje op internet ga zetten. Ja dus. Nou, hij loopt stage als journalist (of zoiets, ik meen bij iets als Floor). Hij zegt dat hij David heet. En dat hij het stukje met belangstelling tegemoet ziet. Van Lars Griek heeft hij nooit gehoord. Unlocksite? Ook niet. Hoe weet hij dan dat ik een stukje over hem wil schrijven? Eh, hij heeft als journalist zo zijn bronnen… Nog voor ik hem kan vertellen dat ik er geen hout van geloof heeft hij de verbinding al verbroken.

Toch een beetje dom van zo’n jongen, want bij wat hij in de toekomst ook op internet gaat doen, er is er in elk geval xc3xa9xc3xa9n die weet dat hij zeer waarschijnlijk niet te vertrouwen is. Overigens heb ik de iPhone gewoon via T-Mobile laten unlocken. Kost iets meer, maar het scheelt een hoop narigheid.

Update zaterdagavond:

Lars Griek belt zelf. Hij heeft wel de unlocksite, maar verder weet hij nergens van. Dat er drie keer met zijn nummer is gebeld en er drie keer iemand aan anders opnam? Hij weet van niks. En hij is geen journalist en hij heeft geen bedrijf. Ik mag hem wel een sms’je sturen en hij weet zeker dat dat wel aankomt, hij is toch altijd bereikbaar?

                                       *

Tweede probleempje: netbook besteld, via iDeal betaald, na een week de melding: niet leverbaar, geld wordt binnen drie weken teruggestort. Maar er wordt niks gestort, de firma is telefonisch onbereikbaar. Er is wel een antwoordapparaat, maar dat draait steeds hetzelfde bandje af, er wordt nooit opgenomen. Een mail-adres hebben ze niet, je kunt een contactformulier invullen maar daar is na een week ook nog geen reactie op. Het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, er is wel een adres, maar er staan geen namen van personen bij, alleen dat er zes mensen werken.

Het bedrijf is niet aangesloten bij de Thuiswinkel Organisatie, maar ik heb daar wel een klacht ingediend. Normaal gesproken stuurt de thuiswinkel de klacht automatisch door per e-mail, je bent verplicht het mailadres van het bedrijf op te geven, maar dat hebben ze niet, dus dat was even een probleempje, maar er schijnt nu toch contact te worden gelegd met het bedrijf. Ik wacht het nog maar even af.

In beide gevallen betaald met iDeal. Dat dus – als dit inderdaad niet wordt opgelost – kennelijk zaken doet met louche bedrijven.

                                                           *

Nummertje drie: Powermonkey besteld. Apparaatje dat als extra accu werkt en in elk geval in staat moet zijn xc3xa9xc3xa9n keer een mobiele telefoon helemaal op te laden. Ziet er goed uit, maar het werkt niet. Het slaagt er niet in zelfs maar xc3xa9xc3xa9n lading te verzorgen en na nog ettelijke uren aan de lading geeft-ie helemaal de geest. Mailtje gestuurd. "Ik stuur een nieuwe, met een retourenveloppe."

Is inmiddels een week geleden, nog maar eens een mailtje gestuurd, niks meer gehoord. Ook via iDeal betaald.

Gaan er gewoon soms dingen mis of zijn mensen hier stelselmatig bezig de boel te bedonderen? De tijd zal het leren.

Aanvulling:

In twee van deze drie zaken was het inderdaad goed mis (zie hier). Met de Powermonkey is het wel goed gekomen: nieuw apparaat ontvangen dat wel goed werkt, keurige retourenveloppe, geen extra kosten. Dat het wat langer duurde had met de vakantie te maken. 

Advertisement

No Responses to “Zondag 25-10: Grappige oplichterijtjes & iPhone”

 1. joop October 25, 2009 at 8:36 am #

  Ik denk inderdaad dat je Te argeloos bent geworden. De laatste tijd is het internet echt vergeven van de sites waar niets van klopt.Misschien is het tijd om vooraf de dingen te checken die je nu achteraf deed.Maar je bent niet de enige, ook ik raakte 1 maal geld kwijt ( gelukkig een klein bedrag).

 2. ad October 25, 2009 at 9:08 am #

  En het zal nog veel erger worden met dat internetkopen.
  Velen doen er alles aan om hier en daar wat bij te snabbelen en de boel te besodemieterenin deze zware tijden.
  Maar Hendrikjan was jij het spreekwoord goedkoop duurkoop vergeten.????
  Betalen met paypal (kopersbescherming)is nog de beste optie .

 3. Jacqueline October 25, 2009 at 9:40 am #

  Wat ook niet onbelangrijk is het SIDN.

  Naast de informatie van de KvK kun je ook bij het SIDN terecht om te kijken wie of waar iets geregistreerd staat.

  Niet zomaar bestellen, maar altijd kijken of er een degelijk contactadres/telefoonnummer beschikbaar is. Anders eerst mailen.

  http://www.sidn.nl

 4. Koos Koets October 25, 2009 at 12:33 pm #

  HJ voordat je dit soort dingen koopt, check de shop check op tweakers.net, hier krijg je vanuit de reacties en beoordeling van het bedrijf vaak een hele goede indruk of iets bonavide is. En ja met zaken als het unlocken van internet dan vraag je om problemen, overigens is het volgens mij wettelijk niet toegestaan om je telefoon te unlocken. Volgens mij valt het namelijk onder het omzeilen van een digitale beveiliging, om die reden is het bijvoorbeeld ook niet toegestaan om een cd met kopieer beveiliging te kopieren, de grap is dat je dus wel een cd illegaal mag downloaden, maar niet je eigen beveiligde cd kan branden voor in de wagen.

 5. peter October 25, 2009 at 1:10 pm #

  Laat de lezers de les trekken: koop alleen na controle van de gegevens van de aanbieder en de conclusie dat alle gegevens kloppen. Het internet biedt voldoende mogelijkheden voor een dergelijke controle.

 6. Dalxc3xa9r October 25, 2009 at 1:18 pm #

  De eerste keer dat ik het las over je poging tot unlocken, lachte ik mij werkelijk een scheurbuik.
  Misdaadjournalist zijn en geen idee hebben dat verkopen van nep software of gratis software de eerste vorm van internet oplichting was.
  Het probleem is gewoon dat de digibeet geen idee heeft hoe, wat of waarop hij iets moet zoeken op het internet. Meestal geloven ze dat blink yahoo of google alleen eerlijke sites bovenaan plaatsen die ze zoeken in het Nederlands.
  Er zijn nog maar weinig mobieltjes die je alleen met een code kan unlocken die niet het origineel is van de provider. Bij het aan en uit zetten dan springt de simlock weer aan. Je dient het geheugen eerst te flashen en dan te unlocken.
  Ook al had je het juiste programma ontvangen, dan had het je nog niet gelukt. Je was vast niet van plan om een klein lullig kabeltje pc/gsm van xe2x82xac40,- te kopen die nodig is om niet via de weg van de provider te unlocken.

  Je notebook daar heb ik geen weet van. Je zou juist van een journalist verwachten dat die eerst onderzoekt of die de juiste beslissing neemt en niet zo naxc3xafef is dat die als een digibeet alles maar meteen voor waar aanneemt.

  Niemand hoeft zich te laten oplichten via internet, het is net als in het dagelijks leven je bent er zelf bij.
  Waarom koop je niet een opladen op zonnecellen. Kosten bij de telefoonwinkel een paar euro en werken prima.

  Voor de volgende telefoon die je wil gaan unlocken een tip: Vergeet internet, rij langs een belwinkel( in de meeste steden zitten er meerdere) en betaal die mensen een tientje, ze unlocken de telefoon waar je bij bent. Zij hebben namelijk wel de noodzakelijke kabeltjes gekocht.

  Een beetje onderzoek doen van te voren dat voorkomt 99% van alle ellende die te maken kan hebben met oneerlijke mensen.

 7. WMKB October 25, 2009 at 2:31 pm #

  Jeetje… HJ toch !!! Je weet wie ik ben.
  Had je toch vooraf eerst even kunnen vragen of eea betrouwbaar was ? Voor dit soort poblemen kan je prima terecht bij Kopersbelangen.nl !
  Grtz 😉

 8. Mike October 25, 2009 at 6:52 pm #

  Heel simpel, gewoon nooit kopen van klein partijen maar via de grote namen zoals Dixons e.d.

 9. mark October 25, 2009 at 7:27 pm #

  O gut o gut, hij heeft ook wat meegemaakt hoor.

  Vriend, dit gebeurd dagelijks op veel grotere schaal op internet.
  Complete playstations 3 e.d die nooit aankomen. Pure oplichting, en wat je ertegen kunt doen ? Nauwelijks wat.

  Marktplaats/speurders.nl en dat soort sites zitten vol met die parasieten.

 10. moi October 25, 2009 at 8:28 pm #

  Binnenkort bij Tros Opgelicht: HJK 🙂

  Als ik een aankoop wil doen bij een onbekend bedrijf check ik dat eerst bij kieskeurig.nl (of doe daar een prijsvergelijk. Die weten wie achter welk bedrijf zit en anders komen ze niet op de site in zicht. Heb zelf via die weg eens een externe harddisk gekocht. Na weken geen harddisk te hebben gezien en het bedrijf te hebben gebeld en gemaild een klacht bij Kieskerig gedeponeerd. Die hebben dezelfde dag het bedrijf aangeschreven (of gebeld) en twee dagen later had ik de HD binnen. Kort daarna stond het bedrijf niet meer op Kieskeurig.

 11. RR October 26, 2009 at 12:45 pm #

  HJK: wat betreft die netbook, zit dat bedrijf in Twente ?

  Beste RR,

  Hoe raad je ‘t zo?

  Hendrik Jan

 12. Jos October 27, 2009 at 8:48 am #

  Via iDEAL moeten de adressen van deze bedrijven zo te achterhalen zijn. Sowieso wordt bij de betalingsbevestiging aangegeven welke BV en welk rekeningnummer het betreft.

  Beste Jos,

  Dat moet misschien wel, maar daar werken ze bij iDeal echt niet aan mee.

  Hendrik Jan

 13. Jos October 28, 2009 at 4:56 pm #

  Nog een tip:

  Helaas zien wij steeds meer websites op internet met betrekking tot het simlockvrij maken van telefoons. Deze mensen bieden voor een bedrag varierend tussen de 1,30 en 5 euro een programma aan wat zogenaamd alle telefoons simlockvrij zou moeten kunnen maken.

  Dit soort software BESTAAT NIET, het programma wat ze aanbieden heet “CRUX Calculator” of “NokiaFree Calculator” en is GRATIS te downloaden op internet.(klik op de groene links om deze te downloaden)

  Deze software is echter al heel oud en werkt niet op de nieuwe telefoons, wanneer je de codes hieruit dus op een nieuwe nokia N73 invoert krijg je de melding “kan beperking niet opheffen” hierna is het toestel niet meer te unlocken via codes (ook niet na een jaar via de operator), Bij samsung kan het echter nog erger, als je de codes uit de software op een nieuwe samsung invoert geeft de telefoon na 3 pogingen de melding “PHONE FREEZE” of “Phone blocked return for Service” hierna werkt het toestel met geen enkele simkaart meer (zelfs niet met de originele kaart). PAS HIER DUS MEE OP

 14. RR October 30, 2009 at 3:29 pm #

  HJK: ik had het verhaal om me heen al vaker gehoord inzake die netbook. die zgn. winkel werkt als volgt: ze halen geld binnen van de verkoop, mailen je vervolgens dat het artikel niet meer leverbaar is en dat je je geld terugkrijgt of ze mailen niet en leveren gewoon niks. met dat opgehaalde geld betalen ze weer klanten terug die serieuze stappen nemen om hun geld weer terug te krijgen. soort pyramide. volgens mij zijn ze afgelopen woensdag failliet verklaard. de mensen die ik ken hebben overigens wel hun geld teruggekregen. maar dat ging niet makkelijk. politie moest er aan te pas komen om diefstal/verduistering/oplichting hard te maken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: