Donderdag 22-10: Molukse tattoo-kringen & Zwolsman

22 Oct

Malikazb

Update 9.45 uur:

Hoe zou het toch zijn met Malika en het boek van Jan Libbenga over de klopjacht op haar schoonheid? Het boek is al even uit, maar je hoort en leest er weinig over, de strijdende partijen (Panorama en Revu) laten zich onbetuigd. Zelf voelde ik mij niet aangewezen er een oordeel over te vellen – ik probeer sowieso niet al te vellerig te zijn – maar gelukkig is er nu een blik uit onverdachte hoek: zie Elsevier. De conclusie verbaast mij niet echt, gezien alles wat er in het voortraject is geschreven. De onderste steen is nog zoek.

                                      *

Tattoofight1De tattoo’s van de Molukse jongens blijven de gemoederen nog wel even bezig houden, van alle kanten komen de berichten – en geruchten – binnen. Heel duidelijk is het allemaal nog niet, maar de tekens lijken niet direct te maken hebben met de motorclub, het loopt allemaal wat door elkaar.

In de Molukse gemeenschap heb je mensen die zich sterk maakten voor de RMS, de Vrije Republiek. Er zijn freefighters, er zijn motorjongens. In dat hele circuit is er een groepje dat met die bewuste tatoeages rondloopt, maar wat precies de betekenis ervan is, is voorlopig nog onduidelijk.

Zou de politie het weten? Op deze foto staat voor de insiders wel wat bekende jongens, die overigens niet allemaal meer in dit wereldje zitten: men wordt ouder, men trouwt en de motor gaat uit het huisje en wordt tegen het boompje gezet, het beest wordt een beestje. Helemaal rechts, met t-shirt, staat Onno Kuut.

In de kranten – en in reacties – wordt van alles geschreven, er worden verbanden gelegd waarbij er van alles en nog wat wordt bijgesleept, het is wel goed om even te kijken wat de politie over bepaalde details naar buiten heeft gebracht. Dat de liquidatie van August Adjoeba met deze groep in verband wordt gebracht heeft alleen te maken met de valse kentekenplaten die voor de vluchtauto zijn gebruikt. Die zijn kennelijk nogal specifiek, door de manier waarop en waar ze zijn gemaakt. Dezelfde soort kentekenplaten zijn ook gebruikt bij de vluchtauto van de (mislukte) aanslag in Amsterdam.

                                                                    *

Zwolsmanpanonw_2Drugsbaron en autocoureur Charles Zwolsman (53) en zijn vriendin Scarlet Francini (42) werden in juni opgepakt. Zwolsman met veel vertoon bij wegrestaurant De Goudreinet in Barneveld, Scarlet in haar woning in Spanje. In april sprak ik hen in Spanje, voor het boek xe2x80x98Vrouwen in het kwaadxe2x80x99. Twee weken geleden belde Scarlet vanuit de vrouwengevangenis in Breda. Ze zei dat rechercheurs tijdens de verhoren tegen haar hadden gezegd dat ze contact met mij hadden gehad en dat ik had gezegd dat ik dacht dat zij ook wel met die drugspraktijken van Zwolsman te maken had gehad. Een reportagetje hierover stond vorige week in Panorama, staat nu online, met een actuele aanvulling.

One Response to “Donderdag 22-10: Molukse tattoo-kringen & Zwolsman”

 1. Jan & Alleman October 28, 2009 at 7:52 pm #

  HJK,

  m’n laatste bericht zie ik niet geplaatst hier? haha je wil de primeur nog even bewaren. goed hoor, maar geef toe… wel een spectaculaire wending toch

  Beste Jan en Alleman,

  Geen idee wat ik niet geplaatst heb, maar als het net zoiets is als deze snap ik het wel. Daar is toch voor niemand een touw aan vast te knopen?

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: