Zondag 18-10: ANWB, (Onder)Weg Ermee!

18 Oct

Volvolille2webMorgen gaan we ‘t weer over liquidaties hebben, zijn heel interessante ontwikkelingen, vandaag houden we ‘t even bij klein consumentenleed.

Een enkeling herinnert zich wellicht nog dat ik vorig jaar in Frankrijk een ongeluk heb gehad met de auto na mijn deels vergeefse bezoek aan de gevangenis waar Adje Haverkamp zat. Met de verzekering van de auto is het allemaal prima in orde gekomen (Interpolis, glashelder, dat mag ook wel eens gezegd worden), de bond van de algemene Nederlandse wielrijders daarentegen heeft mij dit keer – voor het eerst in ruim 30 jaar – lelijk teleurgesteld.

Wot heppent?

Je staat daar op zondag 7 september 2008 ‘s middags om drie uur midden op een drukke snelweg, nog enigszins beduusd van de klappen (ontploffende airbags), en dan moet je nog naar huis. Normaal gesproken krijg je dan meteen een andere auto, maar op zondag zijn de garages gesloten, dus dat kan niet. Vond ik eigenlijk al vreemd, maar het was niet anders (hoe is dat bij Route Mobiel geregeld?). Ik moest dus met de trein.

Valt nog niet mee, op zondagmiddag in Lille een treinkaartje kopen naar Zwolle. Voor de infobalies staan rijen wachtenden, er moet geregeld worden overgestapt, maar goed, uiteindelijk weet je in de loop van de avond thuis te komen. Kosten van die kaartjes iets meer dan vijftig euro.

‘s Maandags de boel regelen. De auto is total loss verklaard en zal in Frankrijk worden gesloopt. Uiteraard kon ik alle spullen niet meenemen in de trein en er lagen nog doucmenten in die ik nodig had voor een buitenlandse reis (Bonaire). Normaal gesproken haalt de ANWB de spullen eruit en zorgt ervoor dat ze in Nederland komen, maar dat kon wel een paar weken duren, dat werd te laat. Als ik ze zelf op ging halen zouden de kilometerkosten worden vergoed. Was toch 770 kilometer.

Om een lang verhaal kort te maken: geen van deze kosten wordt vergoed. Het valt onder de reisverzekering van de ANWB (die ik niet heb). Bovendien zijn ze de bonnetjes kwijtgeraakt en de toezegging dat de kilometerkosten zouden worden vergoed staat niet in het dossier.

Volvolille1webDat werd afgelopen vrijdagmiddag (ruim een jaar na dato, dus) een beetje een onaangenaam gesprek met een zekere Paul van een 088-nummer (is in Hoofddorp, Panorama en Revu zitten daar nu ook, vandaar dat ik het weet). Het was misschien vooral dat foute toontje: "En u verwacht van ons dat wij dat betalen?"

Nee, ik verwachtte al niet veel meer. Hij wees het hele dossier af en als ik de treinkaartjes nog vergoed wilde hebben moest ik dat maar via mijn eigen reisverzekering regelen. Die discussie hadden we al gehad: volgens de reisverzekering viel het onder de ANWB.

Ik word niet zo heel snel boos, maar ik heb die beste Paul toen toegevoegd dat ik het ronduit schofterig vind. En eigenlijk vind ik dat nog steeds. Niet om die honderd euro, maar om het principe dat je zelf maar moet zien thuis te komen terwijl je recht hebt op vervangend vervoer en dat je dan de kosten zelf ook nog moet betalen.

Bovendien: de treinkaartjes zijn zoekgeraakt bij de ANWB in Hoogeveen. Als er al een reisverzekering iets zou willen betalen, dan heb ik die nodig. Maar wie gaat ze daar voor mij opzoeken? Die Paul vast niet. Ik heb hxc3xa9m trouwens wel even ‘opgezocht’, op internet. Gewoon om te weten wat zo iemand verder nog voorstelt.

Toen was ik eigenlijk al niet eens boos meer. Het is dit niveau.

Zijn reactie op een ernstig busongeluk in Spanje:

"spanje … Bom … Bus ….. Vreselijk ……. Ben in gedachte bij alle slachtoffers en familie!!! Ppff geen sjalalala moment!!!!"

En zo iemand wordt door de ANWB aangesteld om klachten af te handelen en dossiers ‘af te wijzen’. Dat is zo potsierlijk dat het mij wel honderd euro waard is.

No Responses to “Zondag 18-10: ANWB, (Onder)Weg Ermee!”

 1. Mattman October 18, 2009 at 10:23 am #

  Schofterig altijd die arrogantie van de grote bedrijven. Als je niet in een vakje past wil niemand je te woord staan. Heb zelf ook gelijke ervaringen na een relatief klein foutje van een ander bedrijf. Voor je dat weer voor elkaar hebt terwijl het zo helder was als glas. Ging (ook) om een klein bedrag, maar de frustratie om het onrecht is enorm. Stapels brieven en vele telefoontjes zonder dat ze de moeite nemen te reageren. Maanden later was het “opeens”hersteld en kreeg ik het geld geboekt.

  Ter informatie: 088 – zijn bedrijfsnummers en locatie onafhankelijk. Kan dus overal in Nederland zitten. In het geval van de ANWB waarschijnlijk Den Haag.

 2. Peter October 18, 2009 at 10:49 am #

  Klinkt me zeer bekend in de oren! Ben ook eens door zo’n butale idioot van de ANWB (afd. klachten)behandeld..Vast dezelfde?Dit is lang geleden ,maar ik heb het altijd onthouden…daar het echt shocking was.Ik weet nog dat ik op het punt heb gestaan ,om naar het hoofdkantoor te rijden om verhaal te halen zo erg geschoffeerd werd ik…ANTI-RECLAME VOOR DE ANWB

 3. Mau October 18, 2009 at 1:00 pm #

  Kan nog veel erger:

  Ik ging vorige week (vrijdag)vanaf Nederland op reis naar Roemenie voor drie maanden (werk). Ik had bij mij een koffer met hardware (flight case, met foam als voering ter bescherming van de inhoud, afgesloten met twee externe sloten). Die mocht per se niet mee met de handbagage. Die moest en zou in het bagageruim moeten, aldus de KLM medewerker aan de incheckbalie. Dat kost dan ook nog even 390 euro extra (totale overschrijding van de bagage want ik heb natuurlijk ook gewoon een koffer met kleren bij me). Op mijn verzoek er dan voorzichtig mee om te gaan (sticker met fragile erop gedrukt) werd er alleen maar gegniffeld. Bij aankomst in Roemenie bleek de hardware beschadigt en daardoor volkomen onbruikbaar. Reactie KLM: regel maar even met je reisverzekering. Reactie reisverzekering (ING): alleen bij handbagage wordt dit vergoed, niet als het in bagageruim zit. Na mijn reactie dat de KLM dit niet accepteerde was de reactie: ‘ Dan is de KLM aansprakelijk, goedemiddag meneer’. Reactie KLM: Nee hoor, en als je wat te klagen hebt vul je maar op de website een formulier in. Maar je raadt het al, de KLM weet van niks en tja: ‘moet je maar geen hardware meenemen’. Ongelooflijk. Ticket 350 euro, extra kosten flightcase in bagageruim 390 euro en dan ook nog zelf de beschadigde hardware moeten betalen. Overigens ben ik een flying blue deelnemer (vlieg veel), maar dat doet er voor de KLM niet toe. Conclusie: ik vlieg dus nooit meer met de KLM, ben een godsvermogen armer. Bellen met de KLM resulteert alleen maar in: ‘Sorry meneer, er is geen dossier van het inchecken, dus wie zegt dat de balie medewerker bij inchecken uw flight case geweigerd heeft?’

  KLM= Klote Luchtvaart Maatschappij.

 4. A.L. October 18, 2009 at 2:59 pm #

  Dit is toch regel en geen uitzondering? Sinds decennia moet je met je eigen verzekeringen in de clinch om je gelijk te krijgen. Spannende thrillers zijn er geschreven over het onrecht veroorzaakt door verzekeringsmaatschappijen en de streken die zij uithalen. En wij? wij kunnen niet anders! Verzeker jezelf eens niet…. is het zwaard van Damocles

 5. ad vonk. manager persdienst ANWB October 19, 2009 at 5:26 pm #

  Misschien dat het toch nog een beetje goed komt?.

  De reiskosten die onze verslaggever maakte voor zijn reis naar Nederland, na het vervelende ongeval in de buurt van Lille worden vergoed. Bij elkaar 56 euro en 30 cent. De declaratie en de kaartjes die hij stuurde zijn terecht. Hij wordt daarover nog persoonlijk geinformeerd.Hij heeft daar ook recht op. Hij had bij de ANWB destijds Wegenwacht Europa Service incl vervangend vervoer. Bij velen heerst het misverstand vervangend vervoer niet perse een vervangende auto hoeft te betekenen. Ook andere vervoersvormen passeren de revue bij het adequaat weer op weg of naar huis helpen van mensen.
  Overigens begrijp ik dat de auto naderhand niet total loss is verklaard en keurig door de ANWB Alarmcentrale is gerepatrieerd naar Nederland.

 6. Liza November 4, 2009 at 2:28 pm #

  1: De ANWB zit inderdaad in Den Haag, maar ook in Assen. Voor alle locaties wordt een 088 nr gebruikt.
  2: Vervangend Vervoer kan bestaan uit een auto, vlucht of treinreis. MITS het beschadigde voertuig niet binnen 48 uur te repareren is. Is dit wel het geval, dan GEEN recht op vervangend vervoer.
  3: Als je een declaratie indient dien je zelf verantwoordelijk te zijn hiervan een kopie te maken, eveneens van de facturen ed die je meestuurt. Dit staat op de website en op het formulier zelf.
  4: Ik zou zeggen, kom gerust langs, dit gebouw is beter beveiligd dan de gemiddelde ambassade. Je komt er toch niet in!

  Beetje laf artikel dit, zou zelfs door kunnen gaan voor smaad….

  Beste Liza,

  Vraag ik me toch af waarom het zo goed beveiligd is, zijn er zoveel boze klanten?

  Hendrik Jan

 7. Pieter November 7, 2009 at 12:27 pm #

  Ik vind 390 euro – meer dan de ticketprijs zelf! – voor bagage overschrijding wel erg duur hoor. Hoe groot was die flightcase dan wel niet? Ik hoop niet dat je het gek vind dat ik dan het beeld krijgt van iemand die naast zijn te zware koffer met kleding ook nog eens een gigantisch stuk “handbagage” meeneemt waarin je met een beetje goede wil je eigen bed inclusief nachtkastjes in kan stoppen.

  Zo sta ik ook altijd verbaasd van het aantal bagagestukken dat mensen in het luik boven mijn hoofd proppen. Ze komen dan van drie, vier rijen verder kijken of er bij mij nog plek is, en ja hoor…want daar ligt dan alleen mijn jas. Dus..pats, pats, pats…twee rugzakken en een weekendtas erbij.

  Wat ben ik dan eigenlijk een sulletje, met m’n laptoptasje zonder andere handbagage.

 8. Mau November 10, 2009 at 5:22 pm #

  @ Pieter,

  stel je beeld maar even bij. Ik verblijf drie maanden in roemenie, dus mijn koffer met kleding zat goed vol met kleding, maar kon gewoon keurig dicht. Fijn dat jij met je laptop tasje reist, maar jij blijft dan ook niet drie maanden weg me dunkt. Daar komt dan een flightcase, echt niet zo groot en zwaar als jij denkt dat er met goede wil een bed in past (wat ben je grappig!), bovenop. Je mag als pasagier maar een x aantal kilo in bagage ruim vervoeren. En dan is het geloof ik 15 euro per kilo teveel. En ja, je zegt het zelf al, je bent erg verbaast over de hoeveelheden die men boven je hoofd in het luik stoppen. Ik ook, vandaar mijn verbazing dat de flightcase niet voldeed aan de vereiste afmetingen.

  Punt is dat een flightcase ondanks een foam voering niet bestand bleek tegen het gesmijt op schiphol. Als ik zeg hardware beschadigt, dan bedoel ik totaal de vernieling in. En na een week werd vanuit nederland met een DHL vliegtuig nieuwe hardware ingevlogen wat in prima staat aankwam. DHL….das geen KLM he…

  Verder is de issue dat KLM weigert te vergoeden omdat ze vinden dat je alle paragrafen van het vervoeren van bagae uit je hoofd dient te kennen, waar dus ook in staat: hardware beschadiging in kofferruim wordt niet vergoed.

  Het zal allemaal wel, ik vlieg gewoon nooit meer met de KLM.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: