Vrijdag 16-10: 'Liquidatie' in Nieuwegein & advocaat Bartels in (en uit) de bocht

16 Oct

Nieuwegein1webOp de warme woensdagmiddag van 5 augustus gebeurde er in Nieuwegein op het kruispunt op deze foto iets wat leek op ‘een liquidatie uit het boekje’. Op de rechter rijstrook stonden twee auto’s voor het stoplicht, uit de achterste auto stapte een man met een pistool, die naar de voorste auto liep en de bestuurder doodschoot. Schutter: Waldi van D., slachtoffer een man die vooral bekend was onder de naam Mano (meestal aangeduid als ‘die gekke Mano’).

Soms lijken dingen anders dan ze zijn. Of er met recht een beroep gedaan kan worden op noodweer van de schutter zal nog moeten blijken, het begint inmiddels wel steeds duidelijker te worden dat Mano die middag op oorlogspad was, als een zwaar door paranoxc3xafde wanen gedreven Rambo en dat hij minstens twee namen op zijn lijstje had staan die dag: Waldi van D. en Bob L. Geen van beiden overigens van geheel onbesproken gedrag. In het Utrechtse gonst het van de geruchten: de dodenlijst van Mano zou groter zijn, er worden meer namen genoemd, maar het is nog niet helemaal duidelijk wie, wat en waarom.

Onze ‘Utrechtse correspondent’ meldde nog een aardig detail: de auto van een van de betrokken criminelen stond op naam van een stichting, iets met een goed doel, hij wist alleen niet welke. Hoor je wel eens vaker, dat criminelen in auto’s rijden die niet op hun eigen naam staan, maar een stichting, dat is nieuw. Nu dacht ik: dit raadseltje is zo opgelost. Jan-Hein Kuijpers is de advocaat van Waldi en moet dit weten, het is geen geheim dat ik hem goed ken. Maar in zulke gevallen heb je daar dan weer niks aan. Eigenlijk wil hij over de hele zaak nog niet veel kwijt, er wordt nog onderzoek gedaan, dat wil hij eerst afwachten.

                                                            *

DionbartelsEen bizar verhaal in de Telegraaf over advocaat Dion Bartels, die aan minstens zoveel achtervolgingswaan lijkt te lijden als bovengenoemde Mano. Bartels baarde van de week nogal opzien bij Pauw & Witteman door op de bres te springen voor ‘slachtoffers van DSB’ die vooraf 2500 euro moesten inleggen, zonder enige garantie dat ze iets van hun geld terug zouden zien. De man leek toen al in de war, maar zo gek als in het krantenbericht was het nog niet. Hij belde gisteravond verslaggever Martijn Koolhoven met de mededeling dat hij gaat stoppen met zijn praktijk, er zou voor de tweede keer in vier weken een aanslag op hem zijn gepleegd.

Het kan zijn dat hij inderdaad slachtoffer is van een duister complot, maar daar lijkt het niet erg op. Het eerste ongeluk was ‘eenzijdig’: om onduidelijke redenen raakte hij met zijn Volvo van de weg, hij had zijn kinderen bij zich in de auto, als door een wonder kwamen ze er allemaal ongedeerd vanaf. De suggestie wordt gewekt dat er geknoeid is met de auto.

Gisteravond werd Bartels volgens eigen zeggen "van de weg gereden" op rijksweg A2 nabij Vinkeveen. Zijn chauffeur zat achter het stuur, Bartels zelf zat op de achterbank. Bartels raakte lichtgewond, hij klaagde na de klap over pijn in zijn nek.

"Ze hebben een redelijk grote kettingbotsing veroorzaakt. Mijn nek doet pijn", aldus Bartels gisteravond. "Ik word nu afgevoerd. Ik heb er genoeg van, ik stop", aldus de rebelse Utrechtse advocaat. "Publiceer maar: ik kan er niet meer tegen!"

Raadselachtige laatste regel van het bericht:

"Na het eerste ongeluk mocht Bartels overigens niet meer met zijn kinderen rijden."

No Responses to “Vrijdag 16-10: 'Liquidatie' in Nieuwegein & advocaat Bartels in (en uit) de bocht”

 1. Jacqueline October 16, 2009 at 10:30 am #

  En gelijk heeft Jan Hein Kuijpers anders gaat alles weer een eigen leven leiden.

  Het is eigenlijk heel simpel in dat wereldje van onbesproken gedrag….het is eten of gegeten worden.

  Hendrik Jan, Waldi v D. was al geruime tijd in rustig vaarwater beland. Iedereen wordt een dagje ouder of niet dan. Dat werd hem echter niet gegund door ex-rambo.

  En zoals je aangaf had wijlen Rambo een lijstje. Waldi van D heeft dus voorkomen dat er nog meer slachtoffers zouden vallen.

 2. peter October 16, 2009 at 11:19 am #

  Een saillant maar tegelijkertijd wrang detail is dat Waldemar van D. werd verdacht van de bomaanslag in mei 2001 op (het kantoor van) advocaat Bovens, indertijd de baas van Kuijpers.

 3. peter October 17, 2009 at 8:06 pm #

  @HJK

  Nog steeds reden mijn geweigerde reactie hier te openbaren? Mijnerzijds bestaat overigens geen bezwaar tegen een verkorting van de naam van de verdachte tot de initialen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: