Woensdag 14-10: 'Levenslange Bennie' in het dossier & advocaat bedreigd

14 Oct

Allegonda1webRechter: Benny Sopacua zou dood moeten, wat weet u daarover?

Ros: Niets, ik heb het wel gelezen, maar weet van niets.

Mr. Plasman (de advocaat van Ros): Die Benny Sopacua zegt in een verklaring:  Ik heb Ros nooit horen zeggen dat hij George van Dijk dood wou…

Afgelopen maandag verwees ik naar het verslag op crimesite, van de behandeling van de zaak tegen fred Ros die opdracht zou hebben gegeven George van Dijk te liquideren. Daarin komt bovenstaand fragment voor. Het zal niet alle lezers veel zeggen: wie is Benny (Bennie) Sopacua en waarom zou hij dood moeten, of wilde hij George van Dijk dood?

Mij zegt de naam wel wat. Ik probeer al meer dan een jaar in contact te komen met Bennie, maar het lukt niet en ik weet niet waarom. Verschillende mensen die hem kennen en bij hem op bezoek gaan (hij is veroordeeld tot levenslang voor het doodschieten van Allegonda Gremmer, lid van een arrestatieteam) zouden hem vragen te reageren, maar ik hoor niks. Op brieven naar de gevangenis waar hij zit komt ook geen reactie. Krijgt hij de brieven wel, of worden ze tegengehouden, wat zijn de rechten van een levenslang gestrafte?

                                                            *

Biezenbrabants

Het kan verkeren: vorige week liep hij nog onbekommerd door de stad en was er nog niks aan de hand, nu meldt het Brabants Dagblad dat een van onze huisadvocaten, Arthur van der Biezen sinds enkele dagen 24 uur per dag wordt beveiligd. Twee agenten van de politieregio Brabant-Noord houden toezicht bij zijn woning en kantoor. Medewerkers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) begeleiden hem als hij de woning of kantoor verlaat.

"Van der Biezen verliet gistermiddag zijn kantoor in een geblindeerde auto in het gezelschap van drie beveiligers. Hij wenste geen toelichting te geven. Maar een woordvoerder van de gemeente bevestigde desgevraagd dat burgemeester Rombouts onlangs is gexc3xafnformeerd over de maatregelen. Hij wenste niets te zeggen over de achtergrond. Een woordvoerder van de politie zwijgt er ook over.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de bewaking van Van der Biezen ‘bevestigen noch ontkennen’. Beleidsmedewerker Van Middelkoop van de hoofdofficier van het parket in Den Bosch over de bewaking: "Ik kan het niet formeel bevestigen, dat is in strijd met onze afspraken." Het OM moet opdracht geven voor deze beveiliging. De maatregelen duiden op een ernstige bedreiging aan het adres van Van der Biezen die zich naast zware levensdelicten en drugszaken bezig houdt met ‘crime passionel’.

Van der Biezen heeft enkele spraakmakende rechtszaken op zijn naam staan. Hij verdedigde een man die ooggetuige zou zijn geweest bij de viervoudige moord in Hilvarenbeek in 1998 waarbij de broers Frank en Polle Taminiau werden geliquideerd. Hij kreeg de man vrij. Van der Biezen kwam landelijk in het nieuws toen het OM hem aanmerkte als verdachte in de helingzaak van vijf kostbare schilderijen die in Haarlem werden gestolen.

Vorige week pleitte hij in de Bossche rechtbank voor een 23-jarige man die ervan wordt verdacht op 8 april de 25-jarige Youssef Chahbouni in Den Bosch te hebben doodgeschoten. Volgens G. van Oosten, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), is het zeer uitzonderlijk als advocaten worden beveiligd."

Biezennw1web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: