Maandag 12-10: Wie redt Dirk Scheringa? Arzu en het stamhoofd

12 Oct

Dsbtel_2Er zijn zo aan het begin van de nieuwe week een paar vragen waar ik graag antwoord op wil. De DSB-bank lijkt op de ondergang af te stevenen, dankzij de dolgedraaide Pieter Lakeman. Ik heb dat hele gedoe rond DSB met een lichte argwaan bekeken. Iedereen weet toch dat alle banken met koopsompolissen, lijfrentes en hypotheken proberen zoveel mogelijk voor zichzelf binnen te halen, het zijn geen liefdadigheidsinstellingen. De DSB investeerde de winst tenminste nog in een mooi museum (pas nog geweest), een voetbalclub en een schaatsploeg. Terwijl andere banken wolkenkrabbers bouwen en ‘topmannen’ voor miljoenen aan bonussen laten opstrijken. De vraag is dus: is de DSB-bank zoveel erger dan de anderen?

                               *

Arzuerbas1

Is de Amsterdamse Arzu Erbas het slachtoffer geworden van een overspelige relatie waarbij een Koerdisch stamhoofd heeft ingegrepen? Toen we het daar gisteren over hadden stond me niet helder voor de geest dat Arzu getrouwd was, maar dat blijkt wel degelijk het geval.

                                                          *

ScarletalicantewebVraag drie: als rechercheurs in een verhoor jouw naam gebruiken om een verdachte onder druk te zetten, hoe kom je dan aan het bewijs? Scarlet Francini, vriendin van Charles Zwolsman, vertelde vorige week zondag vanuit de gevangenis dat rechercheurs tegen haar hadden gezegd dat ze contact met mij hadden gehad en dat ik had gezegd dat ik dacht dat ze wel bij de criminele activiteiten van haar partner betrokken zou zijn geweest. Klinkklare leugens, maar wat kun je doen? Ik probeer al een week lang aan meer informatie te komen, maar ik kom er nog niet doorheen. De banden van het verhoor zijn nog niet beschikbaar en de woordvoerder van het landelijk parket krijgt zelf ook geen gegevens. Ben benieuwd of ik daar deze week nog wat van hoor.

                                                         *

Ingezonden brief in NRC Handelsblad in de bijlage ‘Boeken’ afgelopen vrijdag, naar aanleiding van een stuk van Arjen Fortuin waar ik ook aandacht aan besteedde, over de Deventer Moordzaak.

"Arjen Fortuin blijkt ons strafrechtsysteem niet te kennen. Het is irrelevant of iemand het misdrijf heeft gepleegd, het gaat er alleen om of de rechter van oordeel is dat daarvoor wettig en overtuigend bewijs is geleverd. In de Deventer moordzaak is Ernest Louwes voor moord veroordeeld, maar er is geen schijn van bewijs te bespeuren. Fortuin beticht Louwes van inferieure auteurskwaliteiten. Maar die stond voor de taak bergen en bergen overbodige  en ingewikkelde onzin te weerleggen. Blijf daar maar eens helder bij."

Hieke Snijders-Borst, Den Haag

We zullen de discussie niet opnieuw gaan voeren, de meningen zullen verdeeld blijven, maar als je in deze kwestie de woorden "geen schijn van bewijs" hanteert heb je een gaatje in je hoofd. Hetgeen de vraag oproept: wie is Hieke Snijders-Borst? Het archief van NRC levert een aantal vermeldingen op over deze "fiscaal-juriste en emancipatiedeskundige".Uit 2006:

"Op geenonschuldigenvast.nl, waaraan ook dejuristen prof. dr J.E.R. Frijters en Hieke Snijders-Borst en de journalist Stan de Jong hebben meegewerkt, wordt de hele zaakuitgebreid uit de doeken gedaan. Er wordt ingegaan op de vaststaande feiten en de missers van politie en justitie."

Ook uit 2006:

"De onlangs gescheiden mevrouw H. Snijders-Borst uit Den Haag krijgt de naam van haar ex-echtgenoot weer in haar paspoort. Dit is de uitkomst van een procedure bij de Raad van State. In het paspoort van de Haagse staat nu "Borst, gescheiden van Snijders". De vrouw wil echter Snijders-Borst blijven heten."

                                                       *

Niet vergeten: het verslag over de aanslag op George van Dijk, waar Fred Ros van wordt verdacht. Staat uitvoerig met veel interessante details op crimesite.

No Responses to “Maandag 12-10: Wie redt Dirk Scheringa? Arzu en het stamhoofd”

 1. Dolf October 12, 2009 at 3:10 pm #

  Volgens mij heeft de Rabobank ook zo’n prachtproduct met de ‘Opmaathypotheek’. En die steken de winst weer in een prachtige wielerploeg…Kortom, volgens mij is DSB niet de enige die een scheve schaats(ploeg)rijdt.

 2. Reindert October 12, 2009 at 3:58 pm #

  @HJK
  Hieke Snijders-Borst schrijft dus: “Arjen Fortuin blijkt ons strafrechtsysteem niet te kennen. Het is irrelevant of iemand het misdrijf heeft gepleegd, het gaat er alleen om of de rechter van oordeel is dat daarvoor wettig en overtuigend bewijs is geleverd.”
  Wat een domme opmerking. Hieke Snijders blijkt haar eigen teksten niet te begrijpen. Als de rechter het behalve wettig ook overtuigend bewezen acht dat een verdachte een moord heeft gepleegd, betekent dat dat de rechter (en de rechtbank) van mening is (overtuigd is) dat de verdachte het inderdaad gedaan heeft. Het gaat er dus wel degelijk om of iemand het gedaan heeft. Juist daarom volstaat uitsluitend wettig bewijs niet. De rechter dient ook de innerlijke overtuiging te hebben op grond van de bewijzen. Vandaar dat het Hof Den Bosch ook op de samenhang van alles heeft gewezen. Gelukkig hebben we geen rechtstaat zoals door Hieke Snijders omschreven: het maakt eigenlijk niet uit of een verdachte het heeft gedaan, we vervolgen hem/haar toch en ach, we zien wel wat de rechter oordeelt. De feiten uit de Deventer moordzaak kent ze in elk geval niet.

 3. Jacqueline October 12, 2009 at 6:06 pm #

  Heeft dolgedraaide Pieter Lakeman dan toch gelijk?

  Denk het wel he?

  Al geruime tijd konden klanten niet bij hun rekening terecht. Dat betrof geen overbelasting van de server hoor maar een softwarematige aanpassing.

 4. Dikke Lien October 13, 2009 at 12:34 am #

  hou op hj…

  iemand die bij de dsb zit/zat was niet eens de moeite van het bezoeken meer waard want de mensen vallen/vielen niet meer over te sluiten naar normalere voorwaarden van wat ik nageef ook op eigen gewin uit banken

  en ja echt waar de dsb is vele malen erger
  en de volgende gaat afab worden

  maar we zitten niet op de radar site hier

 5. Mary-Ann October 13, 2009 at 11:15 am #

  Dirk Scheringa onttrok miljoenen aan DSB Bank
  Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs 13-10-2009 02:45
  Amsterdam – De deconfiture van de DSB Bank heeft vrijwel zeker grote consequenties voor de persoonlijke financixc3xabn van bestuursvoorzitter en enig aandeelhouder Dirk Scheringa. De bankier uit Wognum stond vorig jaar in de Quote 500 met een geschat vermogen van 285 miljoen euro. Uit de jaarverslagen van zijn bedrijven blijkt echter dat hij zwaar in het krijt staat bij zijn eigen bank en een aantal andere dochterbedrijven.

  Scheringa heeft vanaf 2006 minimaal 128 miljoen euro onttrokken aan DSB Bank en de verzekeringsdochters DSB Schade en DSB Leven. Dat geld had hij vermoedelijk nodig voor zijn liefhebberijen: voetbalclub AZ, zijn museum voor moderne kunst, een landhuis in Friesland en een privxc3xa9vliegtuig.

  Uit de jaarverslagen van 2006, 2007 en 2008 blijkt dat DSB Bank elk jaar tientallen miljoenen euro’s overmaakte aan moedermaatschappij DSB Beheer. Dat gebeurde in de vorm van (achtergestelde) leningen, dividenden of door eigen aandelen in te kopen. Scheringa is volledig eigenaar van DSB Beheer, dus in feite ging het om leningen en betalingen aan zichzelf.

  Maar het stelselmatig onttrekken van geld heeft het eigen vermogen en de winst van DSB Bank aangetast en de bank dus verzwakt. Scheringa is daardoor op zijn minst deels verantwoordelijk voor de ondergang van de bank en de ellende die schuldeisers daarvan ondervinden.

  Scheringa werd in 2005 volledig eigenaar van voetbalclub AZ en van het AZ-stadion. In ruil investeerde hij 108 miljoen euro in de club. Scheringa staat via DSB Beheer tot eind dit jaar garant voor alle verliezen bij zijn sport- en kunstactiviteiten. Eind 2007 waren die al opgelopen tot ruim 66,4 miljoen euro. Het stadion van AZ heeft Scheringa zeker 7,7 miljoen euro verlies opgeleverd. Voor zijn landhuis Rinsma State in het Friese Driesum betaalde Scheringa in 2002 1,8 miljoen euro, in het jaarverslag 2007 van DSB Beheer is voor die woning een verliespost van 1,4 miljoen euro opgenomen. Datzelfde jaar kocht Scheringa een vliegtuig voor 6,9 miljoen euro en zette hij 23,4 miljoen euro opzij voor de bouw van een nieuw museum in Opmeer.

  Een groot deel van dat geld kwam van DSB Bank, blijkt uit de jaarverslagen. Eind 2008 had DSB Bank al 74,6 miljoen euro aan DSB Beheer uitgeleend en dit jaar is het krediet opnieuw verhoogd. In juni 2006 heeft de bank bovendien een achtergestelde lening verstrekt die pas in 2021 afgelost hoeft te worden. Hoe hoog die lening is, wordt uit de verslagen niet duidelijk, maar de post achtergestelde leningen bedroeg in 2008 in totaal 31,3 miljoen euro. Scheringa kreeg sinds 2006 24,6 miljoen euro dividend uitgekeerd. In 2007 kocht DSB Bank voor 20 miljoen euro aan eigen aandelen in van Scheringa.

  Ten slotte heeft Scheringa in 2008 4,7 miljoen euro geleend van DSB Leven en 4,8 miljoen euro aan dividend ontvangen van DSB Schade. De timing van de geldonttrekkingen aan deze twee verzekeringsbedrijven is opmerkelijk, want beide DSB-dochters zagen vorig jaar hun winst zeer sterk dalen.

  De curatoren van DSB Bank zullen minimaal de lening van ruim 74,6 miljoen euro en mogelijk nog veel meer bij Scheringa opeisen. Wellicht moet hij zijn geliefde kunstcollectie (waarde circa 46 miljoen euro) in de uitverkoop doen om de schuldeisers tevreden te stellen.

 6. arie October 13, 2009 at 8:09 pm #

  Hendrik Jan,

  Na de moord op de jongen (zijn vriend zwaargewond) uit Oegstgeest op Nieuwjaarsochtendwas
  Jij er van overtuigd dat het een ongeluk was. Net zoals velen van jouw volgers hier op dit forum. Het feit is dat ik een dag later twee mensen heb gesproken die ooggetuige waren geweest.

  Helaas (of moet ik zeggen vanzelfsprekend) waren er weer kansen jongeren bij betrokken)
  Ik kan mij zo kwaad maken om dit gespuis die respect eisen maar zelf niet weten wat dit is.

  Nederland is al naar de klote en het zal alleen maar erger worden. Dankzij het linkse gepeupel. Ik schijt op dit vullis.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/5063469/__Celstraffen_in_zaak_treindode__.html?p=10,2

 7. moi October 14, 2009 at 12:49 am #

  En bij Pauw&Witteman maakte Dion Bartels reclame voor zijn kantoor. Voor 2500 euro staat zijn kantoor gedupeerden van de DSB bij. Hij rekende zelf al uit dat het, bij 100.000 gedupeerden, om 250 miljoen (!!!!!!) kan gaan.
  Maar het ging natuurlijk om de gedupeerden..
  Uitzuigers!! De zweetdruppels in de nek verraadde genoeg!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: