Maandag 12-10: Wie redt Dirk Scheringa? Arzu en het stamhoofd

12 Oct

Dsbtel_2Er zijn zo aan het begin van de nieuwe week een paar vragen waar ik graag antwoord op wil. De DSB-bank lijkt op de ondergang af te stevenen, dankzij de dolgedraaide Pieter Lakeman. Ik heb dat hele gedoe rond DSB met een lichte argwaan bekeken. Iedereen weet toch dat alle banken met koopsompolissen, lijfrentes en hypotheken proberen zoveel mogelijk voor zichzelf binnen te halen, het zijn geen liefdadigheidsinstellingen. De DSB investeerde de winst tenminste nog in een mooi museum (pas nog geweest), een voetbalclub en een schaatsploeg. Terwijl andere banken wolkenkrabbers bouwen en ‘topmannen’ voor miljoenen aan bonussen laten opstrijken. De vraag is dus: is de DSB-bank zoveel erger dan de anderen?

                               *

Arzuerbas1

Is de Amsterdamse Arzu Erbas het slachtoffer geworden van een overspelige relatie waarbij een Koerdisch stamhoofd heeft ingegrepen? Toen we het daar gisteren over hadden stond me niet helder voor de geest dat Arzu getrouwd was, maar dat blijkt wel degelijk het geval.

                                                          *

ScarletalicantewebVraag drie: als rechercheurs in een verhoor jouw naam gebruiken om een verdachte onder druk te zetten, hoe kom je dan aan het bewijs? Scarlet Francini, vriendin van Charles Zwolsman, vertelde vorige week zondag vanuit de gevangenis dat rechercheurs tegen haar hadden gezegd dat ze contact met mij hadden gehad en dat ik had gezegd dat ik dacht dat ze wel bij de criminele activiteiten van haar partner betrokken zou zijn geweest. Klinkklare leugens, maar wat kun je doen? Ik probeer al een week lang aan meer informatie te komen, maar ik kom er nog niet doorheen. De banden van het verhoor zijn nog niet beschikbaar en de woordvoerder van het landelijk parket krijgt zelf ook geen gegevens. Ben benieuwd of ik daar deze week nog wat van hoor.

                                                         *

Ingezonden brief in NRC Handelsblad in de bijlage ‘Boeken’ afgelopen vrijdag, naar aanleiding van een stuk van Arjen Fortuin waar ik ook aandacht aan besteedde, over de Deventer Moordzaak.

"Arjen Fortuin blijkt ons strafrechtsysteem niet te kennen. Het is irrelevant of iemand het misdrijf heeft gepleegd, het gaat er alleen om of de rechter van oordeel is dat daarvoor wettig en overtuigend bewijs is geleverd. In de Deventer moordzaak is Ernest Louwes voor moord veroordeeld, maar er is geen schijn van bewijs te bespeuren. Fortuin beticht Louwes van inferieure auteurskwaliteiten. Maar die stond voor de taak bergen en bergen overbodige  en ingewikkelde onzin te weerleggen. Blijf daar maar eens helder bij."

Hieke Snijders-Borst, Den Haag

We zullen de discussie niet opnieuw gaan voeren, de meningen zullen verdeeld blijven, maar als je in deze kwestie de woorden "geen schijn van bewijs" hanteert heb je een gaatje in je hoofd. Hetgeen de vraag oproept: wie is Hieke Snijders-Borst? Het archief van NRC levert een aantal vermeldingen op over deze "fiscaal-juriste en emancipatiedeskundige".Uit 2006:

"Op geenonschuldigenvast.nl, waaraan ook dejuristen prof. dr J.E.R. Frijters en Hieke Snijders-Borst en de journalist Stan de Jong hebben meegewerkt, wordt de hele zaakuitgebreid uit de doeken gedaan. Er wordt ingegaan op de vaststaande feiten en de missers van politie en justitie."

Ook uit 2006:

"De onlangs gescheiden mevrouw H. Snijders-Borst uit Den Haag krijgt de naam van haar ex-echtgenoot weer in haar paspoort. Dit is de uitkomst van een procedure bij de Raad van State. In het paspoort van de Haagse staat nu "Borst, gescheiden van Snijders". De vrouw wil echter Snijders-Borst blijven heten."

                                                       *

Niet vergeten: het verslag over de aanslag op George van Dijk, waar Fred Ros van wordt verdacht. Staat uitvoerig met veel interessante details op crimesite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: