Zondag 11-10: Dorps-dna had drama Putten voorkomen

11 Oct

Puttenhuis1webDe zondag is een mooie dag voor diepe overpeinzingen. Denkend aan de afgelopen week besprong mij de gedachte dat in andere landen de Puttense moordzaak allang zou zijn verfilmd. Ik denk dat het in zo’n film vooral een strijd was geworden tussen goed en kwaad, met aan de ene kant de (onschuldige) verdachten, aan de andere kant de officier van justitie.

Voor een film moet je het allemaal simpeler maken, maar het zou niet eens zo ver bezijden de werkelijkheid zijn. Met een andere ofiicier van justitie dan mr. K. zou deze gerechtelijke dwaling in het geheel niet zijn gebeurd. Oneerbiedig gezegd gaat het om een doodsimpele huis- tuin- en keukenmoord. Meisje vermoord, sperma van de dader bekend. Zolang er geen match is, geen verdachte. Zodra er wel een match is: bingo.

Puttenvanboom_2Als er destijds in een vroeg stadium een grootschalig dna-onderzoek was gehouden onder alle mannelijke inwoners van Putten, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, was Ronald P. ongetwijfeld ontmaskerd. Misschien had hij niet willen meewerken, maar dan was zijn naam wel op het verdachtenlijstje gekomen en was het een kwestie van tijd geweest. In Duitsland is op deze manier een potentixc3xable seriemoordenaar opgepakt (zie eventueel de reportage over het Karretje op de zandweg)

Dat had in de zaak-Vaatstra ook gekund. Het kan nog steeds, maar dan moeten wel alle mannen in de betreffende leeftijdscategorie die toen binnen de cirkel woonden, worden achterhaald. De kans is groot dat de dader – net als Ron P. – uit de streek is weggetrokken. Misschien zou er sowieso eens een lijstje moeten worden gemaakt van mannen in die leeftijd die uit dat gebied verhuisd zijn, daar zou je het dna-onderzoek mooi mee kunnen beginnen.

Terugkomend op de Puttense zaak: een aardig berichtje in de Stentor. De Puttense zwagers hebben inderdaad ook nog eens ‘regionale advocaten’ gehad die totaal niet waren opgewassen tegen deze klus. Op een gegeven moment bestond een van de raadslieden het te beweren dat zijn clixc3xabnt het niet had gedaan, maar ‘de zwager’ misschien wel. Met zulke advocaten heb je geen officier van justitie meer nodig.

No Responses to “Zondag 11-10: Dorps-dna had drama Putten voorkomen”

 1. Jacqueline October 11, 2009 at 9:10 am #

  “Als er destijds in een vroeg stadium een grootschalig dna-onderzoek was gehouden onder alle mannelijke inwoners van Putten, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, was Ronald P. ongetwijfeld ontmaskerd.

  Misschien had hij niet willen meewerken, maar dan was zijn naam wel op het verdachtenlijstje gekomen en was het een kwestie van tijd geweest.

  Hoeveel meer verdachten zouden er dan zijn geweest Hendrik Jan?

  Beste Jacqueline,

  Een stuk of drie, schat ik. In het Duitse onderzoek heeft de verdachte overigens niet geweigerd, voorzover ik weet waren er daar bij die duizenden onderzochten helemaal geen weigeraars. Waarom zou je niet meewerken aan zoiets als je onschuldig bent? Er was de garantie gegeven dat de monsters vernietigd zouden worden na het onderzoek.

  Hendrik Jan

 2. wim October 11, 2009 at 10:12 am #

  Officier van justitie K. schrijf je. Is die ovj inmiddels verdachte? Waarom schrijf je zijn naam niet voluit?

  Beste Wim,

  Is misschien iets te pijnlijk? Is verder best een aardige man. Het is een soort erecode om in zulke gevallen niet te veel op de man te spelen.

  Hendrik Jan

 3. n October 11, 2009 at 12:16 pm #

  “Er was de garantie gegeven dat de monsters vernietigd zouden worden na het onderzoek.”

  Het gaat hier over Duitsland, maar in Nederland denk ik dat dit dezelfde garantie is als die voor het onmiddellijk vernietigen van geheimhoudersgesprekken.

 4. Mo October 11, 2009 at 12:32 pm #

  De reactie van Peter de Vries is perfect!

 5. Koos Koets October 11, 2009 at 2:29 pm #

  Misschien zou het schelen als Justitie zich eens wat zuiverder zou opstellen, dat wil zeggen, betrouwbaar overkomen, objectief zijn, en de regels respecteren.

  Neem nu alleen maar de blamage van de anonieme tiplijn, NEE HOOR, u kun echt anoniem bellen, achteraf blijkt dit dus helemaal niet zo te zijn.

  HJ, je gaat veel te makkelijk voorbij aan de enorme privacy schendingen die justitie de afgelopen jaren heeft begaan, van het afluisteren van advocaten, tot het in stand houden van corrupte rechters. En jij roept doodleuk: Wat is het probleem met DNA afstaan?

  Laten we reeel wezen, hoeveel moorden zouden we dit jaar meer hebben opgelost als we ieders DNA hadden gehad? Ik schat niet meer als 5. Ik heb zelf ooit aan het DNA onderzoek naar de moord op Milica van Doorn meegedaan (was klasgenoot) maar moet maar afwachten of ze mijn DNA echt hebben vernietigd.

  Beste Koos,

  Ik ben helemaal niet voor ‘ieders DNA” opslaan en ik vertrouw justitie en de overheid (onszelf dus, onze politici) wat dat betreft voor geen meter. Maar met zo’n gericht eenmalig dna-onderzoek lijkt me niks mis en ik vertrouw erop dat er in zo’n geval garanties worden gegeven en dat de afspraken worden nagekomen. Zxc3xb3 corrupt is het hier nou ook weer niet.

  Hendrik Jan

 6. Piet Pietersen October 11, 2009 at 3:32 pm #

  “Misschien zou er sowieso eens een lijstje moeten worden gemaakt van mannen in die leeftijd die uit dat gebied verhuisd zijn, daar zou je het dna-onderzoek mooi mee kunnen beginnen.”

  Vreemde redenatie,volgens jou is dus iedereen die verhuisd is uit dat kleine dorp een potentiele verdachte,nog verdachter dan de huidige inwoners!?

  Als ze mij zouden vragen dna af te staan omdat ik toevallig verhuist ben,ga ik dat echt niet doen en geen een redelijk denkend mens zou daar aan mee werken.

  Eigenlijk loop je een heel dorp compleet met ex-bewoners verdacht te maken,dna sporen zijn overigens verre van zaligmakend,als ik in een winkelcentrum per ongeluk tegen je aan loop vinden ze in het lab een match.Ik hoop dan ook maar dat als ik per ongelijk tegen iemand aanbots die persoon niet gelijk vermoord word,want dan hebben ze een dna match en ik pech.

 7. ad October 11, 2009 at 8:32 pm #

  Ron P was na de moord ook al in beeld geweest maarja viets en zijn zwager hadden al bekent ,en hun eigen maat die de dag van de moord ook in het bos was met viets en zijn zwager had tegen hun getuigt dus de wouten dachten dat de zaak rond was.Het blijft voor mij toch raar dat ze alle twee een moord bekent hebben die ze niet gepleegt hebben .
  Je wordt hier in Nederland niet gemartelt.
  Ben wel blij voor die gasten dat het nu (waarschijnlijk opgelost is)maar dat neemt niet weg dat dat de schijn die ze door sommige nog steeds tegen zich hebben ook wel een beetje aan zichzelf te danken hebben.
  veel mensen uit putten hebben een bepaald beeld over de 2 van putten.Het blijft een raar zakie.

  Beste Ad,

  Dat komt omdat je er niks van weet, je zou die verhoren eens moeten lezen. En hoe kom je erbij dat Ron P. na de moord al in beeld was? Is voor mij volstrekt nieuw.

  Hendrik Jan

 8. Mo October 12, 2009 at 5:10 pm #

  De ‘Zaanse verhoormethode” is niet voor niets verboden. Die is zo suggestief en daarbij de uitputtinsgmethode gebruikend, laat je alles bekenen.

  Sommige verhoormethodes zijn alleen opgezet om daderbevinding te garanderen, niet om de waarheid boven tafel te krijgen.

 9. ad October 12, 2009 at 7:53 pm #

  Hj ;
  Je hebt gelijk ,ik heb de verhoren niet gelezen maar allebij een lustmoord bekennen waar je niks mee te maken hebt gaat mij te ver.
  Maargoed ik zal er wel zwaar naast zitten.

  Beste Ad,

  Het zijn geen bekentenissen, het is in de trant van: ‘Nu u mij dit zo voorhoudt moet ik wel tot de conclusie komen dat ik er geweest ben.’
  (nadat de politie Herman had voorgelogen dat zijn dna-sporen daar waren aangetroffen en dat zijn ‘mededaders’ hadden bekend – wat ook niet waar was)

  En: Stel dat jij iemand zou vermoorden, hoe zou je dat dan doen?
  Na lang aandringen: Met een mes?
  O, dus je bent er wxc3xa9l geweest!

  Hendrik Jan

 10. Koos Koets October 12, 2009 at 9:19 pm #

  “Maar met zo’n gericht eenmalig dna-onderzoek lijkt me niks mis en ik vertrouw erop dat er in zo’n geval garanties worden gegeven en dat de afspraken worden nagekomen. Zxc3xb3 corrupt is het hier nou ook weer niet.”

  Was de garantie van de anonieme tiplijn nou ook niet dat je echt anoniem kon bellen?

  Was de wettelijke regeling nu ook niet dat je geen advocaten mag afluisteren?

  Zou je niet van justitie mogen verwachten dat men tapgesprekken zorgvuldig uitwerkt?

  Ik snap je niet HJ, zoals je zelf zegt vertrouw je justitie voor geen meter, maar in zo een geval in 1 keer wel?

 11. Sjors Pals October 12, 2009 at 9:21 pm #

  PS, deze hoef je niet te plaatsen hoor, maar heb jij nog wel eens iets gehoord van de moord op de Jacob van Lennepkade? Ik woon er namelijk 150 meter vandaan, en het verbaast me dat er eigenlijk nooit echt iets in de media over verschenen is, dit terwijl het me toch een behoorlijk professionele afrekening betrof.

  Beste Sjors,

  Nee, het is mij ook nog steeds een raadsel, heb al vaker geprobeerd er iets over te achterhalen, maar is niet gelukt.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: