Zondag 11-10: Dorps-dna had drama Putten voorkomen

11 Oct

Puttenhuis1webDe zondag is een mooie dag voor diepe overpeinzingen. Denkend aan de afgelopen week besprong mij de gedachte dat in andere landen de Puttense moordzaak allang zou zijn verfilmd. Ik denk dat het in zo’n film vooral een strijd was geworden tussen goed en kwaad, met aan de ene kant de (onschuldige) verdachten, aan de andere kant de officier van justitie.

Voor een film moet je het allemaal simpeler maken, maar het zou niet eens zo ver bezijden de werkelijkheid zijn. Met een andere ofiicier van justitie dan mr. K. zou deze gerechtelijke dwaling in het geheel niet zijn gebeurd. Oneerbiedig gezegd gaat het om een doodsimpele huis- tuin- en keukenmoord. Meisje vermoord, sperma van de dader bekend. Zolang er geen match is, geen verdachte. Zodra er wel een match is: bingo.

Puttenvanboom_2Als er destijds in een vroeg stadium een grootschalig dna-onderzoek was gehouden onder alle mannelijke inwoners van Putten, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, was Ronald P. ongetwijfeld ontmaskerd. Misschien had hij niet willen meewerken, maar dan was zijn naam wel op het verdachtenlijstje gekomen en was het een kwestie van tijd geweest. In Duitsland is op deze manier een potentixc3xable seriemoordenaar opgepakt (zie eventueel de reportage over het Karretje op de zandweg)

Dat had in de zaak-Vaatstra ook gekund. Het kan nog steeds, maar dan moeten wel alle mannen in de betreffende leeftijdscategorie die toen binnen de cirkel woonden, worden achterhaald. De kans is groot dat de dader – net als Ron P. – uit de streek is weggetrokken. Misschien zou er sowieso eens een lijstje moeten worden gemaakt van mannen in die leeftijd die uit dat gebied verhuisd zijn, daar zou je het dna-onderzoek mooi mee kunnen beginnen.

Terugkomend op de Puttense zaak: een aardig berichtje in de Stentor. De Puttense zwagers hebben inderdaad ook nog eens ‘regionale advocaten’ gehad die totaal niet waren opgewassen tegen deze klus. Op een gegeven moment bestond een van de raadslieden het te beweren dat zijn clixc3xabnt het niet had gedaan, maar ‘de zwager’ misschien wel. Met zulke advocaten heb je geen officier van justitie meer nodig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: