Zaterdag 10-10: Bordenmakers & eeuwmoord

10 Oct

Bordbijlmer1webDonderdag was ik de hele dag onderweg, het zou een filevrije dag worden dus dat kwam mooi uit. Helaas gooide een spoedreparatie bij Badhoevedorp roet in het eten (dat van links kwam, zie foto. Dit is een raadsel).

Mijn eerste aanlegplaats was Bunnik. Zou nog steeds eens langs gaan bij iemand. Bleek een aardig bedrijfje te runnen in het plaatsen van reclameborden. Worden ‘s nachts aangebracht en opgehaald, ze staan langs doorgaande wegen. Kun je als klein bedrijf zomaar een bon krijgen (meer dan 150 euro) als je op de weg stopt om het bord te plaatsen. Kan niet anders (of je moet met zo’n gevaarte door de struiken lopen zeulen), maar een overijverige agent pakt dan toch zijn boekje. Ben benieuwd hoe dat afloopt.

BrenkmanVolgende stop: de familie Brenkman in Houten. In 1900 werd hun voorzaat Jan Brenkman vermoord door de godsdienstwaanzinnige Tinus Scherff, alias de Messias van Blauwe Sluis. Mijn boek hierover (‘Moordenaars op zwarte kousen’) is tegenwoordig zelfs niet meer tweedehands op bol.com te koop en dat kan lastig zijn. Vooral als je als nazaat in de kronieken duikt en het geslachtsregister in kaart probeert te brengen. Ik heb het boek zelf maar even langs gebracht.

Over Jan Brenkman, de knecht van wie Tinus Scherff dacht dat hij door de duivel bezeten was, is overigens weinig geschreven. Ik vond zijn gegevens in een bevolkingsregister, zijn nazaat had wel zijn ouders gevonden maar daar stond Jan (nakomertje) niet bij. De meisjesnaam van zijn moeder is officieel Robbermondt. De rest van deze tak van de Brenkmannen uit IJzendoorn schijnt uitgestorven. Het eerste hoofdstuk van ‘Moordenaars op zwarte kousen’ staat hier

                                                    *

Bordbijlmer2web Onderweg naar de volgende afspraak, in Haarlem, zag ik bij een culinaire tussenstop in Zuidoost (KFC, niet te evenaren, dit is tevens de oplossing van het raadsel) een bijzonder bordje. Zei me zo niks, toch maar even plaatje geschoten. Wie het ook apart vindt: zie de website van MNU. Overigens heeft die bordenplaatser uit Bunnik hier niks mee te maken, ik heb de eerste foto alleen bij dat stukje gezet ‘voor de aanblik’.

                                                              *

Bordplasman1Nu we ‘t toch over het Ministerie van Malle Borden hebben: dan kan deze er ook nog wel bij. De foto is gemaakt door onze Amsterdamse Binnenstad Correspondent ter hoogte van het advocatenkantoor van Peter Plasman (is zijn looproute richting tram naar kroeg, vandaar).

Bordplasman2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: