Woensdag 7-10: het testament van Marco Eijk & de aanhouding in Hilversum

7 Oct

Marco_eijkHeeft de fiscus een ‘blunder’ gemaakt met de villa van Marco Eijk (zie gisteren), of zou je er een complottheorietje op los kunnen laten? De kroongetuigen Pieter en Edgar van Lent, in ‘het proces van de eeuw’, maken aanspraak op de villa. Deals met justitie vertonen nogal eens wat bijverschijnselen. In het bericht is sprake van een deal met een geliquideerde Amsterdamse vastgoedhandelaar, ‘mogelijk Endstra’.

Het is een wat gecompliceerde kwestie. De laatste stand van zaken is dat Dyonne, de weduwe van Marco, nog in de villa in Neerpelt woont. Dat is de voormalige villa van Sam Klepper, Marco had die – met toestemming van Willem Holleeder – overgenomen.

Ik heb destijds wel even met Dyonne gesproken voor de reportage over ‘het testament van Marco Eijk’, maar ze had er niet veel belang bij daar veel over te vertellen.

De reportage over Marco Eijk staat hier. Voor een deel in het betaalde segment. Een aantal stukjes daaruit, die over de contacten met Endstra gaan, haal ik hier even aan.

Marco Eijk was op maandagmorgen 5 april 2004 geliquideerd toen hij met zijn auto van Neerpelt op weg was naar de Nederlandse Randstad. Bij een sluipweggetje op de grens werd hij opgewacht door huurmoordenaars. Na zijn dood begon meteen de jacht op zijn erfenis.

"Er is van alles aan de hand. Edgar van Lent heeft enkele dagen eerder gezien dat Marco bezig was met het tikken van een soort xe2x80x98testamentxe2x80x99: een stuk of zes A-4xe2x80x99tjes waarin staat van wie hij nog geld tegoed heeft. Het gaat onder meer over een xtc-transport naar Australixc3xab waarvoor hij nog 1,3 miljoen moet krijgen van iemand die zelf voor vijf miljoen had belegd bij Willem Endstra. Als Edgar en zijn broer Pieter zich later als kroongetuigen melden bij justitie baseren ze hun verklaringen deels op deze aantekeningen.

Eijkpd1Het probleem is dat ze wel de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Zo beweren ze dat er een financixc3xable constructie is opgezet waarbij Marco xc3xa9xc3xa9n miljoen euro van Endstra krijgt om Willem Holleeder om zeep te helpen. Holleeder zou daar lucht van hebben gekregen en Marco hebben uitgeschakeld.

Wat klopt aan dit verhaal is dat er inderdaad een financixc3xable constructie is opgezet, het zogenaamde Panama-verhaal. Endstra had dringend geld nodig.

De advocaat van Marco Eijk was D. Harff uit Rotterdam.

Harff: xe2x80x98Marco vond Endstra een interessant contact, hij dacht dat hij er in de toekomst iets aan zou kunnen hebben. Ik heb gezegd: xe2x80x9cKijk uit. Als je geld geeft, heb je geen enkele zekerheid.xe2x80x9d Hij zou pas geld geven als hij een hypotheek zou krijgen. Ik heb hem een week voor zijn dood nog gevraagd: xe2x80x9cJe hebt toch geen geld gegeven aan die Endstra?xe2x80x9d Hij zat een beetje geheimzinnig te kijken, zei geen ja en geen nee. Voorzover ik weet is het nooit tot betaling gekomen.xe2x80x99

Harff was toch al niet gecharmeerd van Endstra. xe2x80x98Ik vond het een vervelende, onaangename vent. Ik ben een keer samen met hem en een clixc3xabnt van mij naar Spanje geweest om een pand te bekijken dat hij te koop had, hij was niet erg vriendelijk naar die klant.xe2x80x99

De zogenaamde Panama-constructie draait om een lening van vier miljoen euro aan Endstra. Het doel van Marco was om in elk geval de 1,3 miljoen die hij tegoed had op deze manier veilig te stellen. Dat zou nooit gelukt zijn, ook niet als Endstra was blijven leven, daarvoor zat het veel te listig in elkaar, maar Marco had hiervoor ook nog geen geld gestort. Hij had Endstra xe2x80″ die echt in hoge nood zat xe2x80″ wel een bedrag van 200.000 euro geleend, met als onderpand de woning van Endstraxe2x80x99s moeder in Spanje. Daarover stond niks op papier, de Panama-constructie was wel uitgewerkt en ondertekend, ook door Endstra.

EdgartelNa Marcoxe2x80x99s dood wordt Dyonne op het kantoor van Harff uitgenodigd om deze papieren in ontvangst te nemen. Ze neemt haar bevriende buurman uit Neerpelt mee. Het is een ongelukkige tijd voor dit soort zaken: Endstra is op dat moment, anderhalve maand na Marco, net doodgeschoten. De buurman en Dyonne maken een afspraak met Haico Endstra en laten hem de papieren zien. Het is in feite een schuldbekentenis van vier miljoen euro, maar wat is het waard? Als het al iets waard is, zou het bestemd zijn voor Marcoxe2x80x99s oudste dochter Jacky (20), uit een vorige relatie. Zij is de enige erfgename. Ze woont in Zuid-Spanje bij haar moeder, die hertrouwd is met een xe2x80x98gewone miljonairxe2x80x99.

Harff: xe2x80x98Er was een notaris uit Amsterdam bij betrokken. Ik heb nog wel gewaarschuwd dat ze goed moesten uitkijken met het accepteren van de erfenis omdat er een grote kans is dat er meer schulden dan baten zijn.xe2x80x99

In de week na de dood van Marco Eijk wordt er een inbraak gepleegd in zijn villa. Het is op dat moment niet duidelijk waar de dieven op uit zijn geweest, later ontstaat het vermoeden dat het ging om de papieren van de Panama-constructie: de xe2x80x98schuldbekentenisxe2x80x99 van Endstra, die vier miljoen euro waard zou zijn. En het daarbij horende xe2x80x98testamentxe2x80x99: de A4xe2x80x99tjes met de opsomming van zijn schuldenaren en met tal van uitermate belastende gegevens over degenen die daarin worden genoemd.

De opdrachtgever voor de inbraak moet gedacht hebben dat deze papieren goud waard zijn en dat hij er zelf mee naar Endstra kan om te incasseren. Maar de Panama-papieren liggen bij Harff en het xe2x80x98testamentxe2x80x99 kunnen ze niet vinden. Niemand weet waar dat is. Pas in augustus 2005 komt het toevallig boven water. Dyonne wil een reisje maken naar de Bahamaxe2x80x99s, maar er is sprake van een wervelstorm in dat gebied. Als ze de atlas pakt om te kijken waar de Bahamaxe2x80x99s liggen, vallen de A-4xe2x80x99tjes eruit. Ze weet niet wat ze ermee moet en geeft ze aan haar buurman. Daar zijn ze minder veilig dan deze had gedacht. Als de gebroeders Van Lent later tot kroongetuigen worden gebombardeerd vertellen ze ook van alles over hem. Het leidt tot een huiszoeking xe2x80″ op verzoek van de Nederlandse justitie – waarbij ook xe2x80x98het testamentxe2x80x99 in beslag wordt genomen. De papieren komen een jaar later via de Nationale Recherche terug bij de buurman, die denkt dat de politie ze niet heeft opgemerkt: xe2x80x98Die lui werken allemaal langs elkaar heen.xe2x80x99

VillaeijkwebIn de week na de dood van Marco E
ijk gebeuren er meer vreemde dingen. Zo is er op vrijdag, als Marco nog ligt opgebaard, een ontmoeting in Zeebrugge waarvoor advocaat Harff meer dan dringend is uitgenodigd door zijn clixc3xabnt Edgar van Lent. Harff: xe2x80x98Ik was met mijn vrouw in Ostende, Edgar en zijn broer Pieter hadden mij dringend nodig. Ze moesten iemand spreken en wilden mij daar graag bij hebben. We hebben afgesproken in een cafxc3xa9 aan de boulevard in Zeebrugge. Mijn vrouw is in de auto blijven zitten. Ik zag dat er observatieautoxe2x80x99s van de politie in de buurt stonden, we werden goed in de gaten gehouden. In het cafxc3xa9 zat een meneer die ik niet kende en die zich voorstelde als Mieremet. Zijn bodyguard zat aan een tafeltje in de buurt. Mieremet zei: xe2x80x9cIk heb met u niks te makenxe2x80x9d. Hij had een afspraak met de Van Lents. Ik zei: xe2x80x9cIk met u ook niet.xe2x80x9d Mijn rol was niet erg duidelijk.xe2x80x99

xe2x80x98Zijn bodyguardxe2x80x99, zegt Harff. Vindt Ferry de Kok xe2x80″ want die was het xe2x80″ niet leuk. xe2x80x98Ik ben nooit bodyguard geweest en zeker niet van John Mieremet.xe2x80x99

Mieremet houdt vervolgens een toespraak richting de Van Lents, die volgens Harff een zeer timide indruk maken. xe2x80x98Hij had zaken gedaan met Eijk, was de boodschap, dat is via de Van Lents gegaan, zij stonden daar garant voor. xe2x80x9cEind volgende week moet ik zeven ton hebben. Als het niet komt, ook goed, het maakt mij niet uit.xe2x80x9d Mieremet was duidelijk een man die geen tegenspraak duldde. Ik begreep niet wat ik daar moest, mijn rol in het gesprek was nul. Achteraf denk ik dat het een opzetje is geweest om te laten merken dat het een intimidatiepoging van Mieremet was. De jacht op de erfenis was geopend, misschien dachten ze dat ik toegang had tot het geld van Eijk, dat het vooral bedoeld was als een boodschap aan mij.xe2x80x99

                                                         *

De wegen van politie en justitie zijn soms ondoorgrondelijk, dat bleek ook vorige week met die merkwaardige aanhouding in Hilversum door een arrestatieteam uit Amsterdam, terwijl de plaatselijke politie van niks wist. Het is nog altijd onduidelijk om wie het ging. De conclusie kan toch niet anders zijn dat dat het korps Gooi en Vechtstreek zo slecht wordt vertrouwd (bang dat ze de man misschien nog tijdig zouden waarschuwen?) dat Amsterdam-Amstelland daarom maar in het geniep hier mensen arresteert.

Een aardig stukje hierover staat hier

Advertisement

6 Responses to “Woensdag 7-10: het testament van Marco Eijk & de aanhouding in Hilversum”

 1. Ard October 7, 2009 at 10:39 am #

  De hamvraag : Wie is die buurman ??

  Beste Ard,

  Dat is geen hamvraag, er zijn alleen mensen die het erg vervelend vinden als ze met hun naam op internet staan en door jan en alleman worden gegoogeld.

  Hendrik Jan

 2. Ome Joop October 7, 2009 at 10:45 am #

  Komt wel vaker voor dat een AT ingrijpt zonder dat de plaatselijke politie op de hoogte is. Als een verdachte gevolgd wordt en men pas wil ingrijpen als er door de verdachte een bepaald contact gelegd is of net wapens of drugs heeft opgehaald ontbreekt vaak de tijd om de plaatselijke hermandad te informeren.
  Mogelijk trek je hier wel een beetje erg snel je conclusies.

 3. erm... October 7, 2009 at 3:42 pm #

  Dat was mijn fout dan, Ome Joop. Maar dus bedankt voor de correctie; weer wat geleerd. Ik had Hendrik Jan een tamelijk pissig mailtje gestuurd over die arrestatie.

  Ziet u, ik woon daar. En na nogal wat liquidaties in ‘t Gooi de afgelopen tijd, kan je de smoor inkrijgen als je eigen korps helemaal van niks weet wanneer op een avond een arrestatieteam zomaar toeslaat. En er dan ook nog geen woord over willen loslaten, die Amsterdammers.

 4. moi October 7, 2009 at 8:44 pm #

  Ik ben het eens met de reactie van Ome Joop en vind de conclusie ook erg voorbarig!!

 5. clemens September 2, 2012 at 5:58 pm #

  bij toeval kwam ik hier terrecht. ik heb samen met macrco gezeten in de bijlmerbajes. februari-maart-april 1998. ook werkte we daar samen. beide waren we afdelings reiniger. kan niet meer zeggen als dit; ik vond marco een fijne vent. veel lachen en praten samen. ik ben maar een klein crimneeltje tegenover marco. maar nogmaals marco was een hele aangename mede gevangene. nooit pochen over zijn geld ofzo. ik wens zijn vrouw kinderen en familie veel sterkte. mvg. clemens uit nijmegen.

 6. clemens September 2, 2012 at 5:58 pm #

  bij toeval kwam ik hier terrecht. ik heb samen met macrco gezeten in de bijlmerbajes. februari-maart-april 1998. ook werkte we daar samen. beide waren we afdelings reiniger. kan niet meer zeggen als dit; ik vond marco een fijne vent. veel lachen en praten samen. ik ben maar een klein crimneeltje tegenover marco. maar nogmaals marco was een hele aangename mede gevangene. nooit pochen over zijn geld ofzo. ik wens zijn vrouw kinderen en familie veel sterkte. mvg. clemens uit nijmegen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: