Pedofiele en Deventer Moordzaken

4 Oct

Lieshoutnrc_3"Ik wilde een boek schrijven dat genuanceerd was over pedofilie. Je zag op televisie wel eens mannen onherkenbaar in beeld die het als kind was overkomen. Nou, dat vind ik bespottelijk. Ik schaam me er absoluut niet voor. Ik ben er ook wel trots op dat ik dat heb meegemaakt."

"Ik keur seks met kinderen af. Ik ben tegen pedoseksualiteit. Maar pedofielen en pedoseksuelen kunnen er zelf volgens mij niet zo heel veel aan doen dat ze die voorkeur hebben. Het hindert mij zeer dat ze daar geen enkel, maar dan ook geen enkel begrip voor krijgen – zelfs als ze nooit een vinger naar een kind uitsteken."

De gelauwerde kinderboekenschrijver Ted van Lieshout, in NRC Weekblad. Voor de tegenwoordig broodnodige nuance op dit gebied.

Een aantal pagina’s verderop veegt Joris Luyendijk de vloer aan met zijn eigen ‘redactie Opinie’ die een negatief stuk plaatste over de elektrische auto, geschreven door een octrooispecialist. Het is allemaal een kwestie van berekenen en ‘wat neem je dan mee’? Luyendijk: "Meest van al biedt de elektrische auto misschien de kans onze energievoorziening permanent duurzaam te maken." 

                                                        *

Als het is doorgegaan: gisteren zou er in Deventer een ‘misdadige stadswandeling’ zijn waarbij belangstellenden langs befaamde plaatsen delict uit de Deventer historie worden geleid. De ‘putmoord’ zal er bij zijn, is in het centrum, dat is makkelijk met het verzamelen en de nadronk. In NRC Boeken van vrijdag schrijft Arjen Fortuin over twee boeken die met die andere Deventer Moordzaak te maken hebben. Exc3xa9n literaire: "Door mijn schuld" van Dxc3xa9sanne van Brederode en "Schuldig" van Ernest Louwes.

Van Brederode kruipt in de huid van een man in wie een ieder Ernest Louwes zal herkennen. Het is fictie, maar Louwes zal er niet blij mee zijn. "Wat gebeurt er in het hoofd van een man die tegen iedereen volhoudt onschuldig te zijn, terwijl hij wxc3xa9xc3xa9t dat hij wel schuldig is." Opmerkelijk: hetzelfde boek wordt in HP/De Tijd ook besproken, maar dan wordt er geen enkele link gelegd met de Deventer Moordzaak. Terwijl dat blad toch jarenlang het domein was van deze affaire.

Afgezien van deze boeken is er ook nog geen rust in deze tent: in de wandelgangen van het internet verneem ik dat Wim Dankbaar de handschoen oppakt tegen Peter R. de Vries en een procedure tegen hem wil beginnen.

Houdt het dan nxc3xb3xc3xb3it op?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: