Zaterdag 3-10: Yab Yum, de leugens van Theo Heuft

3 Oct

Heufttelegraaf"Het feestje van de heren heeft ongeveer drie uur geduurd. Aan het piepen van de banden van hun gepantserde autoxe2x80x99s hoorde ik dat ze om zeven uur eindelijk vertrokken. Zelf had ik mij teruggetrokken in mijn kantoor twee huizen verderop langs de gracht. Het ergste vermoedend liep ik Yab Yum binnen. Ik keek verbijsterd in het rond. Alles xe2x80″ maar dan ook alles xe2x80″ was vernield. Alle ramen van de hal lagen eruit, de stoelen waren door de bar gesmeten en lagen in stukken op de vloer… Alle glazen waren stukxe2x80xa6 De boeddhaxe2x80x99s, die minstens vijftig kilo wogen, waren door de zaak geslingerdxe2x80xa6 Champagneflessen waren tegen de muren kapot gegooidxe2x80xa6 Deuren waren met een bijl bewerkt. Het was xc3xa9xc3xa9n ravage. Volgens mij hadden de heren (topcrimineel Klaas Bruinsma en zijn voormalige partner, de Engelsman Roy Adkins, MK) nog nooit zo hard gewerkt."

In de Telegraaf vandaag het verbijsterende verhaal van Yab-Yum-baas Theo Heuft, naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek over ‘het beroemdste bordeel van de wereld’. Zo’n titel ligt toch niet helemaal lekker, kan een bordeel ‘beroemd’ zijn? Zeker als je ziet wat daar allemaal is gebeurd zou ik sowieso eerder aan ‘berucht’ denken.

Hoe dan ook, het is een verhaal dat nu pas verteld kan worden. Het was destijds algemeen bekend dat Yab Yum in de greep van criminelen terecht was gekomen. Ik heb er toen zelf ook wel eens contact over gehad met Heuft, maar die ontkende toen dat er iets aan de hand was.

Begrijpelijk.

Hij moest toen wel ‘liegen’.

Als je dat zo mag noemen.

Hij was doodsbang en de mensen over wie het in het volgende stukje gaat leefden ook nog. In de Telegraaf worden de namen niet genoemd, zal ik ook maar niet doen, we weten allemaal wel over wie dit gaat. Laten we ‘t zo zeggen: bij liquidaties van topcriminelen zijn er altijd ook wel wat mensen die niet zo hxc3xa9xc3xa9l erg rouwig zijn.

Heuftboek"Precies op de afgesproken tijd kwam de machtigste man van de Amsterdamse onderwereld mijn zaak binnenlopen. Het enige wat hij zei was xe2x80x99meekomenxe2x80x99. Ik moest met hem meelopen naar een van de kamers op de eerste verdieping. Daar trok hij een groot pistool met een laserrichtmiddel uit zijn broeksband en zwaaide ermee voor mijn gezicht. Ik zag het rode richtlichtje door de kamer dansen. Ik kreeg de mededeling dat ik twee miljoen moest betalen. Nog zie ik dat rode richtlichtje van dat lasergerichte pistool over de muren dansen. Het Arafatsjaaltje om de rood aangelopen, doorgesnoven kop van de afperser. Zijn opgefokte gesnauw met steeds maar weer dat terugkerende bedrag van twee miljoen. En de sinistere toevoeging dat als ik dat niet zou betalen, ik een probleem had xe2x80x99dat niet meer opgelost kon wordenxe2x80x99. Ik herinner mij nog de verraderlijke rust toen hij even overleg ging voeren met zijn compagnon, waarna hij niet veel later terugkwam met een korting van acht ton xe2x80″ en datzelfde lasergerichte pistool."

"Ik werd nog steeds niet met rust gelaten. Vanuit het raam van mijn huis zag ik de afperser geregeld in een gepantserde auto met getinte ramen langsrijden. Vanuit zijn opengedraaide raampje keek hij me aan. Zijn arm hing buiten tegen het portier. In zijn hand een pistool."

                                                   *

Van iets ander kaliber: een berichtje in de Stentor. Als je je met zaken als Yab Yum bezighoudt begeef je jezelf in een ‘risicogebied’, er zijn ook dingen die iedereen kan overkomen.

"De politie denkt dat een aanxc2xadrijding met dodelijke afloop, donxc2xadderdagmiddag in Erp, geen ongexc2xadluk was. Een 21-jarige man uit Venxc2xadlo is aangehouden voor het opzetxc2xadtelijk veroorzaken van een botsing om verzekeringsgeld op te strijken. De politie vermoedt dat bij de aanxc2xadrijding, waarbij de 49-jarige Herxc2xadman van Laanen omkwam, sprake was van opzet. Van Laanen reed van Erp naar Uden toen plots vanxc2xaduit een onoverzichtelijke zijstraat rechts, de zwarte Audi opdook. Die botste op de TNT-bestelwagen van Van Laanen.

Volgens getuigen trok de Audi vanxc2xaduit stilstand hard op toen een botxc2xadsing niet te vermijden was. Een eerdere poging zou mislukt zijn omdat de bestuurder van de andexc2xadre wagen tijdig kon remmen."

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: