Woensdag 30-9: Bulgaars pooier tegen journalist & bericht uit de Bunker

30 Sep

GroningenrechtbankJarenlang de hoer gespeeld, elke dag duizend euro verdiend en denken dat er een mooi spaarpotje is opgebouwd, blijkt je pooier alles te hebben opgemaakt. Dan stap je naar de politie en dien je een schadeclaim in van anderhalf miljoen euro. Alleen: tijdens het onderzoek laat de politie ’embedded’ een (misdaad)journalist van de regionale krant meelopen, die daarvan uitvoerig verslag heeft gedaan. Vindt de advocaat van de Bulgaarse pooier niet kunnen.

Boeiende perikelen, dus, bij de rechtbank in Groningen. Op hun weblogs doen Chris Klomp en Rob Zijlstra hier uitvoerig verslag van.

                                  *

Zelf was ik gisteren enige tijd in de Bunker, waar getuige Malika N. verder werd ondervraagd over wat ze had opgevangen van de zogenaamde barbecuemoorden op twee Joegoslavische jongens die bij haar toenmalige vriend Raymond V. in Den Haag hadden gewoond. Onze nieuwe jonge correspondente uit Rotterdam was er ook, dit is haar verslag van deze procesdag.

"Toen ik binnen kwam was het een en ander al bezig, Moppie R. was wel aanwezig maar bevond zich beneden in het cellencomplex van de Bunker, omdat hij vindt dat hij er recht op heeft getuige Malika N. te ondervragen. Zij wil niet dat Moppie haar ziet of ondervraagt. Zijn advocaat, meester Kuijpers, had heel veel vragen, maar niet iets waarvan ik zei: dat moet echt een vraag van Moppie zijn geweest waaruit nu dus echt blijkt dat Malikaxe2x80x99s verhalen niet kloppen.

Na een aantal vragen raakte Malika zeer gexc3xafrriteerd, je hoorde dat ze opstond en ze riep hard op dat ze er geen zin meer in had, en of de heer Kuijpers ook gewoon normale vragen wilde stellen, je hoorde nog een xe2x80x98Jezus wat een naar irritant ventje zegxe2x80x99 en xe2x80x98Dat moet advocaat zijn! Etterbak!xe2x80x99 En zo werd er dus noodgedwongen een koffiepauze ingelast.

Ouderkerk1

Ik begrijp dat het ook voor deze dame vervelend is om na 16 jaar terug te gaan in een periode waar jezelf liever niet aan terug denkt, maar wat het allemaal zo frustrerend maakte waren denk ik toch de langdradige vragen waarvan je niet wist of de inhoud van de vraag wel betrekking had op de zaak en of deze wel relevant was. Zo was er een vraag of Malika en zo ja in welke periode wel eens bij een psycholoog is geweest. Waarop ze antwoordde: xe2x80x98Gaat je niks aan!xe2x80x99 Je verwacht toch echt niet dat zij openlijk gaat vertellen wat zij in privxc3xa9 met haar psycholoog heeft besproken. Wel gaf ze te kennen dat haar bezoekjes aan de psycholoog niks met de moorden of wat dan ook te maken hadden, maar met jeugdzorg, deze dame blijkt veel kinderen te hebben (zeven!) en had toen een ongestructureerd leventje. Het was alleen wel grappig om te zien hoe Kuijpers en Malika met elkaar spraken, zet die twee in een hok en je hebt gegarandeerd een catfight! De advocaat van Jesse Remmers had maar een paar vragen en verzoekjes, maar wel goed uitgedachte. Zo vroeg hij of ze kon herinneren dat ze door zijn clixc3xabnt zelf was bedreigd. Nee, dat niet, het was indirect, dat ze gewaarschuwd was voor hem.

Een belangrijk verzoek van beide advocaten was meer informatie over de uitzending van Opsporing Verzocht waarover Malika het steeds had: wanneer was die precies geweest en wat was er te zien geweest? Ook wilden ze weten waarom er in het dossier niks terug te vinden is van het onderzoek van het coldcaseteam. Malika beweert dat ze daarmee contact heeft gehad vxc3xb3xc3xb3r 2007, voordat La Serpe met zijn verhaal naar buiten kwam en ze zelf ook nog als verdachte was aangehouden.

Het antwoord zou aan het eind van de middag komen, na de xe2x80x98telecompresentatiexe2x80x99: een gedetailleerd overzicht van alle contacten en bewegingen van de mobiele telefoons die Moppie en Jesse en enkele anderen op de dag van de liquidatie hadden gebruikt.

Kuijpersbunkersep1

De presentatie leek naar mijn mening even in het voordeel voor Moppie R, die inmiddels zijn entree had gemaakt om hierbij aanwezig te zijn, Malika was inmiddels vertrokken. Er was druk telefoonverkeer, alleen ten tijde van de moord zouden beide telefoons hebben uitgestaan waardoor het signaal niet te traceren was. Het eerste contact met de telefoon van Moppie zou in de ochtend zijn geweest en toen bevond de telefoon zich in Rotterdam. Dat bevestigt zijn verhaal dat hij bij de voetbalwedstrijd Feijenoord-Ajax was geweest. Hij had verklaard dat hij die nacht na de wedstrijd ook in Rotterdam gebleven was en het eerste contact met zijn telefoon de volgende morgen, rond kwart over negen, was inderdaad in Rotterdam.

Restte nog het antwoord op de vragen. Er bleek helemaal geen uitzending te zijn geweest van Opsporing Verzocht over deze moorden, er was alleen een opsporingsbericht geweest. Naar stukken over het contact tussen Malika en het coldcase team volgt nader onderzoek. Wat ik verder vreemd vond was dat Raymond V. een volledige verklaring had afgelegd en bekend de moorden te hebben gepleegd zonder dat er iemand er bij zou zijn geweest, hij is vanwege zijn zeer slechte gezondheidstoestand toch niet meer strafbaar, maar waar onduidelijkheden over bestonden waren de wapens. Raymond heeft het in zijn verklaringen over twee wapens waarmee hij gemoord zou hebben, maar uit de bij de slachtoffers ontdekte hulzen rondom de auto bleek het gaan om hele andere wapens. De voorzitter sloot dan ook mooi af met: xe2x80x9cEr zitten nog te veel losse eindjes aan deze zaak.xe2x80x9d Hij bedankte de ouders van een van de slachtoffers die aanwezig waren bij de zitting en wenste ze een hele goede reis terug naar Australixc3xab, zij zouden op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen van de zaak. Eerder op de dag had Malika voor haar vertrek aangegeven dat zij ook graag op de hoogte wil worden gehouden over de afloop in de zaak, zodat zij zeker kan weten of zij nu wel of niet veilig is.

No Responses to “Woensdag 30-9: Bulgaars pooier tegen journalist & bericht uit de Bunker”

 1. chris September 30, 2009 at 10:55 am #

  De perikelen rond de misdaadjournalist hebben een update gekregen. De journalist in kwestie krijgt de ruimte om zelf te reageren op mijn blog.

 2. moi September 30, 2009 at 9:14 pm #

  Een reactie op het verslag van de correspondente:

  xe2x80x9cZijn advocaat, meester Kuijpers, had heel veel vragen, maar niet iets waarvan ik zei: dat moet echt een vraag van Moppie zijn geweest waaruit nu dus echt blijkt dat Malikaxe2x80x99s verhalen niet kloppen.xe2x80x9d

  Hoezo kloppen Malikaxe2x80x99s verhalen dan niet als het geen vraag van Moppie zou betreffen??

  xe2x80x9cHet eerste contact met de telefoon van Moppie zou in de ochtend zijn geweest en toen bevond de telefoon zich in Rotterdam. Dat bevestigt zijn verhaal dat hij bij de voetbalwedstrijd Feijenoord-Ajax was geweest. Hij had verklaard dat hij die nacht na de wedstrijd ook in Rotterdam gebleven was en het eerste contact met zijn telefoon de volgende morgen, rond kwart over negen, was inderdaad in Rotterdam.xe2x80x9d

  Het bevestigt helemaal zijn verhaal niet. Het zegt slechts iets over de mobiele telefoon niet over de eigenaar.

  Net als een mobiele telefoon wel in de directe omgeving van een PD aanstraalt zegt dat iets over de telefoon. Niets over de persoon erachter. Het is dan natuurlijk wel opmerkelijk dat die telefoon daar was en zal een xe2x80x9cplusjexe2x80x9d zijn in het geheel. En is belastender dan dat de telefoon op een andere plek was. Want dat zegt nml NIET dat de persoon niet op de PD was alleen dat de telefoon er niet was.

  Als ik de verslagen her en der lees is Kuipers slechts op pad geweest om Malika te frustreren en onder druk te zetten bv door haar adres gegevens te tonen. Misselijke streken van een advocaat om ten koste van het (veiligheids)gevoel van een getuige de zaak te winnen. Kijk als ze aantoonbaar onjuistheden verklaard moet hij daar wel mee aan de gang. Dit is echter een welbekende tactiek van de advocatuur om je zodanig over de stang te jagen dat je kwaad wordt en dus niet juist meer kan antwoorden.

 3. n October 1, 2009 at 1:47 pm #

  Beste Moi

  moppie had aangegeven in de vorige zitting dat hij Malika N. zelf zou willen ondervragen en dat hij dan bepaalde dingen zou dadelijk maken, zonder toen al te veel uit de doeken te doen, aangezie hij zelf niet aanwezig was, leek het mij van belang zijn vragen waarop hij aan kon aanduiden dat de verhalen toch net iets anders lagen hij die alsnog via zijn advocaat zou stellen.

  Nou stelde de heer kuijpers wel een veelal aan vragen maar dat waren volgens mij de gewone doorsnee advocaat vragen, de wie’s waar’s wat’hoe’s en waarom’s ik had hoge verwachtingen omdat Moppie ons aanstaande donderdag zou verrassen. niets bleek daar dus van minder waar.

  je tweede opmerking over de mobiele telfoon klopt helemaal en voor hetzelfde geld is de telefoon ook wel op verschillende plaatsen geweest, alleen ten tijde van de moord stonden deze mobiele telefoons uit, en was er dus geen contact te traceren. wat ik daarmee bedoelde dat hier inderdaad een pluspunt voor moppie R zou zijn geweest,omdat hij al aangegeven had in Rotterdam te zijn gebleven. en het eerste contact met die mobiele telefoon vanuit rotterdam weer te traceren was.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: