Seksmoord in het maxc3xafsveld

30 Sep

(reportage uit Panorama d.d. 11 november 2009)

Erwin Lodders deed geen vlieg kwaad, iedereen kende hem als een goeie man. Hij stond op het punt te gaan trouwen en werkte zich uit de naad voor een eigen huis en zijn mooie blauwe BMW. In de nacht van zaterdag 30 juni op zondag 1 juli 2007 ging er iets helemaal mis. Na een feestje liep hij xe2x80x99s nachts mee met een jong meisje en kreeg hij zin in wurgseks. Hij sleepte haar mee naar een maxc3xafsveld waar hij zich ruim een uur aan haar vergreep, op alle mogelijke manieren. Toen trapte hij haar dood met zijn zware schoenen. Niemand begrijpt er iets van, alleen de psychiater kwam met een verklaring: toen Erwin en zijn tweelingbroertje twee jaar waren had hun moeder hen in de steek gelaten. Erwin is veroordeeld tot levenslang. Wat in Belgixc3xab in de praktijk in zijn geval neer zal komen op een jaar of vijftien.

Zichen-Zussen-Bolder. Dat klinkt Belgisch en dat is het ook, maar het is ook heel dicht bij Maastricht. En bij de gruwelijke zomermoord in het maxc3xafsveld vloeiden er Nederlands bloed en tranen: de vader van de moordenaar en de ouders van het slachtoffer zijn Nederlanders. Niet dat de nationaliteit er zoveel toe doet: de levens van twee families zijn gebroken en bij iedereen was er vooral verbazing: hoe kon dit gebeuren?

Op een plein aan de Kerkstraat in het dorpje Zichen begint op zaterdagavond 30 juni 2007 een openluchtfeestje voor de plaatselijke jeugd. Onder hen bevinden zich twee mensen met een vaste relatie die hun partner niet bij zich hebben. De achttienjarige Gabby Hessels is met vriendinnen meegegaan, haar vriend Bart moest naar een vrijgezellenfeest in Maastricht. De 28-jarige Erwin Lodders is er wel samen met zijn vriendin Kirsten heengegaan, maar zij houdt het tegen twee uur voor gezien. Ze vindt het niet prettig dat Erwin nog wil blijven. xe2x80x98Bel me maar als ik je moet komen halen,xe2x80x99 roept ze nog. Hier ligt, zo meent een psychiater, de kern van het drama. Kirsten is al eens eerder op deze manier vertrokken, daar hebben ze toen flink bonje over gehad, nu doet ze het weer. Dat Erwin daar zo slecht tegen kan komt doordat zijn moeder hem in de steek heeft gelaten toen hij pas twee jaar was.

Een intrigerende gedachte, maar was Erwin niet gewoon geil en dronken? Het is zijn vrienden niet ontgaan dat hij de hele avond al verlekkerd naar Gabby heeft staan kijken. Hij noemt haar xe2x80x98sexyxe2x80x99 en xe2x80x98een lekker stuk die een stoot waard is. Er zou alleen een andere kop moeten opstaanxe2x80x99. Als Gabby tegen half vier vertrekt, loopt Erwin met haar mee. Gabby woont sinds enkele maanden samen met haar vriend Bart, zoxe2x80x99n anderhalve kilometer verderop, in de Kalderstraat in het aangrenzende Zussen. Erwin verklaart later dat Gabby daar heeft aangebeld, dat vriend Bart niet opendeed en dat hij toen op het idee kwam haar mee te nemen. Dat klopt niet met wat hij tijdens het proces in een spijtbriefje schrijft: dat hij tijdens de wandeling al had bedacht dat hij haar wilde verkrachten en vermoorden. Feit is dat hij haar meeneemt naar een maxc3xafsveld buiten het dorp, enkele kilometers verderop, en haar daar vaginaal, anaal en oraal verkracht. Tijdens de verhoren verklaart hij dat hij de indruk had dat ze het misschien wel xe2x80x98plezantxe2x80x99 vond, ze stribbelde weinig tegen. Vriendin Kirsten belde tijdens de gruwelsessie in het maxc3xafsveld drie keer op zijn mobiele telefoon, drie keer nam hij op, maar geen van die keren had Gabby geschreeuwd of gegild. Een buurvrouw die goed bevriend was met Gabby komt tijdens het proces met een verklaring. Ze had zelf ook eens xe2x80x98zoietsxe2x80x99 meegemaakt, kort vxc3xb3xc3xb3r dit gebeurde had ze er met Gabby over gesproken en gezegd: xe2x80x9cAls het jou ooit overkomt, laat het dan gebeuren, verzet je niet.xe2x80x9d Daar heeft ze nu spijt van: misschien had Gabby beter kunnen gaan gillen en schreeuwen, proberen te vluchten.

Maar of ze die kans heeft gehad? Fysiek was Gabby bij lange na niet opgewassen tegen de geblokte bouwvakker. Het had ook niet veel gescheeld of de waarheid over wat er precies is gebeurd was nooit aan het licht gekomen. Als Gabby dood is belt Erwin zijn vriendin, die hem tegen vijf uur xe2x80x99s ochtends met de auto komt ophalen bij het maxc3xafsveld. Er valt haar niets bijzonders op, behalve dat hij wat glazig uit zijn ogen kijkt. Ze heeft geen flauw idee van wat hij zojuist heeft uitgespookt. Ze gaan naar bed, dan sluipt Erwin het huis uit en rijdt hij naar het maxc3xafsveld waar hij het lichaam van Gabby ophaalt. Hij rijdt ermee naar Steenfabrieken Nelissen in Lanaken, acht kilometer verderop. Hij werkt daar als machinist op een bulldozer. Ook in het weekend is het open. Erwin maakt er veel overuren, xe2x80x98voor de mooie toekomst met zijn vriendin Kirstenxe2x80x99. Hij draait soms dubbele uren en verdient dan zoxe2x80x99n 3000 euro in de maand. Tijdens het proces vertelt Kirsten dat ze altijd een goed seksleven hebben gehad, dat ze het heel vaak deden, nooit tegen haar zin, maar dat het er de laatste maanden weinig meer van kwam: hij werkt zo hard dat hij haast altijd moe is.

Bij de steenfabriek gooit Erwin het deerlijk gehavende lichaam van Gabby uit de auto en met de bulldozer stort hij er een paar flinke scheppen klei overheen. Het is zijn bedoeling haar xe2x80x99s maandags in een twintig meter diepe zandgroeve te dumpen, dan zal haar lichaam nooit meer worden gevonden. Zo ver komt het niet. Als Gabby op zondagochtend wordt vermist, wordt er meteen groot alarm geslagen. Het dorp is in rep en roer, iedereen gaat zoeken, ook Erwin doet xe2x80″ zij het met tegenzin xe2x80″ mee. De politie komt er al snel achter dat Erwin het laatste is gezien met Gabby, toen ze tegelijk met hem de feestplek verliet. Op maandagmorgen merkt men bij de steenfabriek dat er iets loos is. De bulldozer van Erwin staat in de weg en hij is zelf niet komen opdagen. De sleutels zitten nog in zijn broekzak. Als de politie hem verhoort en hem het vuur na aan de schenen legt, slaat hij al snel door. Politiemensen graven met blote handen de zandhoop af en treffen er het halfnaakte, hevig toegetakelde lichaam van Gabby. Anders had Erwin nog kunnen zeggen dat het uit de hand gelopen wurgseks was, waar ze vrijwillig aan had meegedaan, maar de sporen spreken boekdelen. In haar mond wordt sperma aangetroffen. Oraal na anaal duidt volgens psychiater Chris Dillen op xe2x80x98sadische trekjes, het vernederen van het slachtoffer.xe2x80x99 Dat het allemaal minstens een uur heeft geduurd, komt doordat het Erwin lange tijd niet lukte tot een orgasme te komen. De lijkschouwer stelt vast dat Gabby na de verkrachtingen is gewurgd, maar dat is niet de doodsoorzaak. Ze leefde nog toen Erwin haar met buitensporig grof geweld met zijn schoenen op haar gezicht, keel en borst doodtrapte, xe2x80x98alsof ze onder het wiel van een auto was gepletxe2x80x99. Geen van de onderzoekers heeft tijdens de langdurige carrixc3xa8res ooit eerder zulk vergaand geweld meegemaakt.

Tijdens het proces, dat pas twee jaar later wordt gevoerd bij het hof van assisen in Tongeren, komen er pijnlijke details aan het licht. Zoals de opmerking van Erwin over Gabby xe2x80x98dat er beter een andere kop op had gestaan.xe2x80x99 Hij doet die nu af als xe2x80x98toogpraatxe2x80x99. Vriendinnen van Gabby hebben bij de politie verteld dat het slachtoffer niet zo heel goed in de groep lag, er waren opmerkingen over Gabby en haar moeder. Met het schaamrood op de kaken proberen de vriendinnen het nu een beetje te vergoelijken: xe2x80x98Gabby was een lieve spontane meidxe2x80x99, xe2x80x98altijd klaar voor een grap, maar ze kon ook serieus zijn.xe2x80x99 In het dossier was het nog: xe2x80x98Ze was ons type niet, wij zijn andersxe2x80x99, maar nu, met de familie in de rug, klinkt het: xe2x80x98Ze was niet te min voor ons. Ik kende haar eigenlijk niet. Het was een ander type meisje, dat wel. Een stuk jonger.xe2x80x99 De rechter wil het toch horen. Was Gabby xe2x80x98uitdagendxe2x80x99? Dan komt het hoge woord eruit: op het eerste g
ezicht wel, door haar houding en haar manier van dansen.

Moordenaar Erwin komt uit een gezin met een bizarre achtergrond. Als hij en zijn tweelingbroertje twee jaar zijn neemt moeder de benen met een nieuwe vriend, de kinderen blijven achter bij vader Jaap Lodders, een Nederlander. Hij en zijn moeder zweren dat zijn ex de kinderen nooit meer te zien zal krijgen en dat lukt bijna: alleen bij de eerste communie is moeder aanwezig. De vader heeft alle bezoekregelingen afgewezen en alle sancties in de wind geslagen, hij heeft de kinderen wijsgemaakt dat hun moeder geen interesse voor hen heeft, dat ze een slechte vrouw is en hen nooit meer wil zien. Pas tijdens het proces hoort Erwin hoe zijn moeder al die jaren vergeefse pogingen heeft gedaan hem en zijn broer te bezoeken. Hij kijkt ervan op. En terwijl de rechter zijn vader onderuit de zak geeft en de oorzaak van het drama zo ongeveer in diens schoenen probeert te schuiven, bedankt Erwin zijn vader voor de goede zorgen en de opvoeding. De vader zelf is xc3xa9xc3xa9n hoop ellende, net als de vader van slachtoffer Gabby xe2x80″ hun enig kind – die na het verlies van zijn dochter zelfmoord heeft overwogen, aan de drank is geraakt, in therapie gegaan en alle zin in het leven heeft verloren. De moeders zijn er zo mogelijk nog slechter aan toe en worden huilend en met zenuwinzinkingen afgevoerd. Erwin zelf haalt zich het ongenoegen van de rechter nog eens extra op de hals door tijdens het voorlezen van zijn spijtbetuiging de rechter aan te kijken in plaats van de vader van Gabby. Erwin snottert hele ladingen papieren zakdoekjes vol, maar er zit iets dubbels in de spijt: vanuit de gevangenis heeft hij geprobeerd de aangekochte bouwgrond xe2x80″ voor hun huis en hun mooie toekomst xe2x80″ snel te verkopen, zodat de nabestaanden van Gabby er geen beslag op kunnen leggen. In de gevangenis zelf heeft hij het niet gemakkelijk. Een medegedetineerde komt tijdens het proces stoer vertellen dat xe2x80x98verkrachters en pedofielenxe2x80x99 altijd eerst even bij hem langs moeten. Hij had Erwin gevraagd waarom hij xe2x80x98datxe2x80x99 had gedaan. xe2x80x98Ik was buiten zinnen,xe2x80x99 had Erwin gezegd. xe2x80x98Dan ben ik nu ook even buiten zinnen,xe2x80x99 had de bajesklant gezegd en Erwin flink in elkaar geramd. In de rechtszaal kunnen ze er wel om lachen.

Vriendin Kirsten komt af en toe nog op bezoek, ze is aan het afbouwen, ze ziet geen toekomst meer met Erwin, maar een relatie van acht jaar gaat je niet in de kouwe kleren zitten, vooral niet omdat het zo als een donderslag bij heldere hemel kwam: xe2x80x98Hij was lief, behulpzaam, grappig, zacht.xe2x80x99 Ook zijn ex-collegaxe2x80x99s zijn vol lof over Erwin, er valt geen onvertogen woord. Exc3xa9n van hen verzucht: xe2x80x98Hoe kan iemand zijn leven zo verknoeien voor vijf minuutjes plezier.xe2x80x99

In de gevangenis probeert Erwin er maar het beste van te maken. Hij is misdienaar geworden en voor de rest is hij ijverig in de weer in het werkhuis. Van de 320 euro die hij daarmee per maand verdient gaat er telkens 125 euro naar de familie van het slachtoffer. Tot zijn 65-ste goed voor zoxe2x80x99n 50.000 euro. En tijd genoeg om na te denken over de vraag of dit het waard was en wat hem bezielde in die zomernacht in juli 2007.

LEVENSLANG IS NIET ZO LANG

In Belgixc3xab gaat de rechtspraak bij moordzaken anders dan in Nederland. Moordzaken worden behandeld door het zogenaamde Hof van Assisen, in dit geval in Tongeren. Alleen bij moordzaken is er een volksjury die bepaalt of een verdachte schuldig of onschuldig is. Na het oordeel ‘schuldig’ gaat de twaalfkoppige jury in beraad met de drie beroepsrechters over de strafmaat. Het jongste jurylid begint, de oudste is het laatst aan de beurt. De rol van de beroepsrechters is het vinden van overeenstemming, hun invloed is beperkt.

Levenslang betekent in Belgixc3xab in de praktijk meestal een effectieve straf van 13 tot 25 jaar. Vanaf 13 jaar voor ‘gewone moord’, tot 25 jaar voor zedenmoord. Vooral na het proces tegen Marc Dutroux zijn de straffen in die laatste categorie zwaarder geworden. Tegen meervoudige moordenaars kan ook levenslang met ter beschikking stelling van de regering worden gevraagd, vergelijkbaar met het Nederlandse tbs met dwangverpleging.

Erwin Lodders moet voor Belgische begrippen heel veel schadevergoeding betalen: aan beide ouders 20.000 euro en aan de verloofde 10.000. Verder nog de begrafeniskosten van 8500 euro. (totaal dus 58.500). Dat was inderdaad een duur ‘uurtje plezier’.

No Responses to “Seksmoord in het maxc3xafsveld”

 1. Bjorn November 19, 2009 at 2:37 pm #

  Hoi HJK!

  Hoe lang is levenslang in Nederland? Ik hoor hier namelijk steeds wisselende antwoorden op.

 2. Quentin December 8, 2009 at 6:46 am #

  @ Bjorn: levenslang is in Nederland (gelukkig) ook echt levenslang. Verwarrend genoeg spreekt men in andere landen ook van ‘levenslang’ als dit feitelijk niet het geval is…

  Zie ook: http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2005/7/25/250705levenslang.html

  ————————————————-

  Ik krijg echt kromme tenen van psychiaters die anno 2009 nog met het excuus van de ‘moeilijke jeugd’ voor het plegen van misdrijven durven aan te komen.

  Er zijn immers massa’s mensen die het veel zwaarder hebben gehad dan Edwin Lodders die nooit een misdrijf zullen plegen! En hij is nou niet bepaald mishandeld, hij is als zovelen in een eenoudergezin opgegroeid. Zo bar en boos is het vast niet geweest, anders had hij z’n vader niet bedankt voor de goede verzorging.

  Hier komt bij dat vandaag de dag in de psychiatrie steeds minder belang wordt gehecht aan gebeurtenissen in de jeugd – in relatie tot (problematische) gedragingen in het heden.

  Naar mijn bescheiden mening is het vrij helder wat hieraan ten grondslag ligt.

  Het begint met een objectivering (d.w.z. het als object zien) van het slachtoffer c.q. van vrouwen in het algemeen.

  Dit type man beschouwt aantrekkelijke vrouwen als een statussymbool. Hij ziet vrouwen in essentie als ‘iets’ wat hij wil bezitten – vergelijkbaar met een snelle auto, motor of boot – in plaats van hen te waarderen en accepteren als volwaardig persoon met eigen wensen, gevoelens en gedachten.

  Hij zal in eerste instantie proberen zich politiek correct voor te doen waar nodig, maar dit is een flinterdun laagje. Na een paar borrels zal – zeker binnen de eigen kring – de werkelijk gevoelde opvatting snel bovenkomen. (xc3x81 la “lekker wijf, maar er moest een andere kop op zitten”).

  Dit komt overigens vaker voor dan je zou denken, xc3xb3xc3xb3k onder op het oog ‘aardige’ collega’s en kennissen – al zijn het natuurlijk niet allemaal potentixc3xable verkrachters en moordenaars, gelukkig.

  Voor wie gexc3xafnteresseerd is, een klein inkijkje in de gedachtewereld van dit type man:

  Hij is vaak (overdreven) jaloers en bezitterig, ziet zijn vriendin als ‘bezit’ en geeft haar weinig ruimte voor zichzelf.

  Hij vindt uiterlijk erg belangrijk – zeker waar het de vrouw/vriendin betreft – en wil graag met haar pronken – wat dan ironisch genoeg vaak weer tot jaloezie leidt als ze die gezochte aandacht krijgt.

  Hij is feitelijk xc3xa9rg onzeker, al komt hij vaak juist ‘macho’ over (iets waar hij ook erg z’n best voor doet).

  Hij zal zich relatief snel gekwetst of beledigd voelen en dit kan een trigger zijn voor geweld.

  Hij hecht aan status, probeert zich in materixc3xable zin te bewijzen (met een dure BMW bijvoorbeeld) als hij het zich kan permitteren. Ook waar het zijn rol in de groep (collega’s, vrienden, et cetera) betreft zal hij zich graag laten gelden.

  Dat de omgeving zo iemand (achteraf) vaak als ‘gezellig’ en ‘aardig’ beschrijft is dan ook niet verwonderlijk. Dit type dader doet zich haast per definitie voor als de getapte jongen. Het maakt deel uit van zijn persoonlijkheidsstructuur om populair te willen zijn.

  De objectivering van vrouwen c.q. het beoogde slachtoffer, plus de diepgewortelde maar vaak goed verborgen onzekerheid, kunnen zo’n man tot potentixc3xable dader maken. Hij maakt zichzelf wijs dat hij ‘recht’ heeft op haar, en gaat over tot (meer) geweld als het slachtoffer niet volledig meegaat in zijn fantasie. (Mogelijk heeft het slachtoffer in deze zaak instinctief aangevoeld dat het beter was om zich zo rustig mogelijk te houden en heeft ze daarom niet gegild). Het feit dat hij dacht dat ze het “wel plezant vond” is even misselijkmakend als kenmerkend voor dit type dader. Het past simpelweg niet in hun denkbeeld dat een vrouw het niet prettig zou vinden om door hem genomen te worden.

  E.e.a. kan overigens snel omslaan in pure haat jegens het slachtoffer of vrouwen in het algemeen, wat vervolgens wordt afgereageerd op het betreffende slachtoffer. Aannemelijk is dat dit ook hier het geval was, getuige de trappen in het gezicht en de brute, sadistische MO.

  De ‘vriendengroep’ die Gabby buitensloot en kennelijk zelfs minachtte (gexc3xafmpliceerd wordt dat ze door de groep als ‘sletje’ werd neergezet) gaat overigens ook niet vrijuit. Het is juist dit soort gedrag dat het voor een dergelijke dader nog makkelijker maakt. Hij objectiveert vrouwen sowieso al, en een ‘sletje’ is in zijn ogen maar voor xc3xa9xc3xa9n ding goed. Dus als ‘de groep’ iemand als zodanig bestempelt is het voor hem een bevestiging dat ze minderwaardig is en er feitelijk niet toe doet.

  De – misselijke – reactie van een collega van Lodders “Hoe kan iemand zijn leven zo verknoeien voor vijf minuutjes plezier.” geeft overigens ook te denken. Weinig respectvol jegens het slachtoffer en de nabestaanden, maar tekenend voor het sfeertje rondom Lodders.

  Tenslotte heeft Lodders na zijn beestachtige daad doodleuk z’n vriendin gebeld of ze hem kwam ophalen in een maisveld (is ook helemaal niet verdacht natuurlijk…) om vervolgens gezellig samen naar bed te gaan. Als de vriendin slaapt gaat meneer weer op pad, dit keer om het slachtoffer te begraven met een bulldozer. Ik geloof dan ook helemaal niets van een ‘trauma’ als aanleiding van dit walgelijke misdrijf. En zijn ‘spijt’ zal wel voornamelijk met zijn eigen opsluiting te maken hebben. Het feit dat hij zijn ‘spijtbetuiging’ aan de rechter voorlas i.p.v. aan de nabestaanden is dan ook veelzeggend…

  Eigenlijk is het te betreuren dat ‘levenslang’ in Belgixc3xab niet werkelijk levenslang is, want het gevaar op recidive is bepaald niet denkbeeldig bij een dergelijke dader. Sterker nog, als hij eenmaal over de ‘drempel’ is wordt het plegen van een soortgelijk misdrijf alleen maar makkelijker – en ook waarschijnlijker.

  PS: het moge duidelijk zijn; de beschreven persoonlijkheidskenmerken maken iemand nog niet tot dader. Het zijn persoonlijkheidskenmerken die – ook – bij dit type dader passen. (Zoals een terrixc3xabr een hond is, maar een hond niet per se een terrixc3xabr is…) 😉

 3. chris December 8, 2009 at 9:44 am #

  @quentin,

  Niet alleen psychiaters, ook rechters houden anno 2009 sterk rekening met de persoon van de verdachte en dat is meer dan terecht. De persoonlijkheid van een mens wordt gedurende een leven opgebouwd. Een storing in die opbouw heeft een zeer grote impact op het latere functioneren.

 4. Jacqueline December 8, 2009 at 10:27 am #

  @Chris

  Hoort bij die opbouw ook de storing die de overheid veroorzaakt in de maatschappij?

 5. chris December 8, 2009 at 11:03 am #

  @jacqueline,

  Dat is een mogelijkheid, maar komt niet zo vaak voor.

 6. Jacqueline December 8, 2009 at 12:02 pm #

  @Chris

  Zelf denk ik dat de overheid een aardige stoorzender is in de opbouw van een leven.

  Vanaf 4 jaar begint die bemoeienis al.

 7. Quentin December 8, 2009 at 8:58 pm #

  @ Chris,

  Uiteraard wordt er gekeken naar de persoonlijkheid van een verdachte c.q. dader. Daar heb ik ook totaal geen bezwaar tegen. Het gaat mij om de soms bijna 1:1 vertaling dat een dader het misdrijf zo ongeveer ‘wel moest plegen’ omdat ‘zijn moeder afwezig was’ of ‘zijn vriendin wat eerder is weggegaan uit de kroeg’. Dat is vxc3xa9xc3xa9l te kort door de bocht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: